• ok. 700 g bobu (waga ze skórką)
  • 100 g czarnej soczewicy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść listków mięty
  • garść listków bazylii
  • mała garść posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki owoców fenkułu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Bób z czarną soczewicą i ziołami.

To bardzo proste, sezonowe danie odzwierciedla mój ulubiony styl gotowania. Bez przeładowania składnikami, bez zbędnych czarów i niepotrzebnego komplikowania. Z wykorzystaniem tego, co w danym momencie najświeższe i najlepsze.

Dla mnie takie przepisy to również esencja wegańskiego gotowania (choć sam weganinem nie jestem); z dala od przerabiania wszelkich możliwych warzyw na pasty i pasztety, nadużywania mąki i tworzenia wegańskich wersji klasycznie niewegańskich potraw.

Podsmażenie czarnej soczewicy nadaje jej chrupkości i wzbogaca smak – warto korzystać z tej metody przy każdej nadarzającej się okazji, nie tylko w tym przepisie.

Dodatek sporej ilości ziół i aromatycznych przypraw (jak zwykle) wytrąca też argumenty wszystkim tym, dla których roślinna kuchnia jest mdła i nijaka, ale to już zupełnie inna historia. Bób z soczewicą smakuje świetnie, polecam!

Czytaj też: JAK GOTOWAĆ BÓB

Bob z soczewica L_04

Bob z soczewica L_02

PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób (jeśli jest świeży i w miarę młody wystarczą mu 3-4 minuty) i obierz ze skórki.
  2. Ugotuj soczewicę, aż zacznie mięknąć (ok. 10 minut).
  3. W głębokiej i suchej patelni upraż gorczycę, kolendrę i fenkuł – praż do momentu, aż zapach przypraw stanie się intensywny, a ziarna gorczycy zaczną podskakiwać. Przełóż przyprawy do moździerza.
  4. Rozgrzej olej w tej samej patelni, w której prażyły się przyprawy, po czym przełóż na patelnię odcedzoną soczewicę.
  5. Dodaj zmiażdżone płaską stroną noża ząbki czosnku, dopraw pieprzem i solą (możesz również posolić wodę do gotowania, ale ja wolę doprawić danie później).
  6. Smaż soczewicę, mieszając, ok. 4-5 minut, aż stanie się chrupka.
  7. Dodaj bób oraz zmiażdżone w moździerzu przyprawy. Smaż wszystko jeszcze przez ok. 2 minuty – tak, by bób się podgrzał
  8. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekany koperek oraz porwane listki mięty i bazylii. Wymieszaj i podawaj.

Bob z soczewica L_06

Bob z soczewica L_07

Bob z soczewica L_01

Bob L_01