• ok. 800 g młodych patisonów
  • 1/2 łyżeczki kolendry (w ziarnach, zmiażdżonej w moździerzu albo mielonej)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta suszonej mięty (lub tymianku)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Patisony z patelni.

To najszybszy i najprostszy sposób przyrządzania pysznych młodych patisonów, które latem często podaję jako szybki obiad / kolację w tygodniu, po pracy. To również moja ulubiona metoda traktowania warzyw – tak samo często duszę cukinię. Zmieniam tylko kompozycje przypraw, dodaję świeże zioła lub inne składniki (np. czosnek, świeże chilli, pomidorki koktajlowe), ale generalna zasada jest zawsze taka sama.

Używam tu (i wszędzie, gdzie tylko się da) mojej ulubionej organicznej mieszanki przypraw (zmielona kolendra plus bardzo grubo zmielone ostre chilli), którą swego czasu przywiozłem z Francji (kupiona TUTAJ). Łatwo możesz ją zastąpić, dobierając proporcje tych przypraw według własnego uznania.

Patisony L_01

Patisony L_03

PRZEPIS:

  1. Patisony umyj i pokrój na niewielkie kawałki.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć patisony. Dodaj kolendrę, paprykę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
  3. Duś pod przykryciem, aż patisony zmiękną, ale nie zaczną się rozpadać (ok. 7 minut, w razie potrzeby nieco dłużej).
  4. Dodaj suszoną miętę i podawaj.

Patisony L_02

Patisony L_07