Placki z ricotty z trzech składników, bez cukru.
Perfekcyjne weekendowe śniadanie? Placki! A konkretnie ultra łatwe, aksamitne placki z ricotty na bezglutenowej pełnoziarnistej mące owsianej, które możesz podać z miodem i dowolnymi owocami. Same placki nie są słodkie, ponieważ nie zawierają cukru ani żadnego innego słodzidła, dlatego zagra z nimi praktycznie każdy dodatek – zarówno słodki (najlepiej świeże owoce), jak i wytrawny. Placki z ricotty, miód i super soczyste czerwone pomarańcze to doskonały zestaw, do którego warto dorzucić na przykład garść pistacji lub orzechów włoskich. Przepis jest łatwy i super szybki (zajmuje dosłownie chwilę), a placki zawsze się udają. Mieszasz składniki, smażysz placki, podajesz je z dodatkami, i gotowe!
Uwagi:
- Ciasto na placki możesz zmiksować w blenderze albo wymieszać ręcznie w misce – jak wolisz,
- Jako dodatek do placków sprawdzą się każde owoce: zimą jabłka, gruszki, pomarańcze czy mango, latem wiśnie, maliny lub jagody, etc.
Placki z ricotty z trzech składników – SKŁADNIKI na 9-10 placków (2 duże porcje):
Placki
- 500 g ricotty (może być również mielony półtłusty lub tłusty twaróg)
- 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
- 100 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej (używam Elovena)
- odrobina oleju do smażenia
Dodatki
- co najmniej 4 czerwone pomarańcze (u mnie: 8)
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżeczki miodu (u mnie: kasztanowy)
- łyżka listków mięty
Placki z ricotty z trzech składników – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj ricottę z jajkami, po czym dodaj mąkę (bez przesiewania). Całość dokładnie wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły. Ciasto możesz również przygotować w blenderze molekularnym, któremu niestraszne miksowanie gęstych mas. Używam blendera Ronic Zyle Led II.
- Smaż placki na rozgrzanej patelni, z dwóch stron, aż ładnie się zrumienią. Przed smażeniem natłuszczam patelnię odrobiną oleju (przy pomocy pędzelka).
- W czasie, gdy smażą się placki, przygotuj pomarańcze: ostrym nożem okrój owoce ze skórki i albedo (zobacz), po czym wyfiletuj. Alternatywnie, pomarańcze pokrój w plastry i dodaj do placków.
- Gotowe placki przełóż na talerz, dodaj cząstki pomarańczy, listki mięty i orzechy, a całość polej miodem. Podawaj na ciepło lub na zimno, w każdym wariancie są pyszne.