Placki z ricotty z trzech składników, bez cukru.

Perfekcyjne weekendowe śniadanie? Placki! A konkretnie ultra łatwe, aksamitne placki z ricotty na bezglutenowej pełnoziarnistej mące owsianej, które możesz podać z miodem i dowolnymi owocami. Same placki nie są słodkie, ponieważ nie zawierają cukru ani żadnego innego słodzidła, dlatego zagra z nimi praktycznie każdy dodatek – zarówno słodki (najlepiej świeże owoce), jak i wytrawny. Placki z ricotty, miód i super soczyste czerwone pomarańcze to doskonały zestaw, do którego warto dorzucić na przykład garść pistacji lub orzechów włoskich. Przepis jest łatwy i super szybki (zajmuje dosłownie chwilę), a placki zawsze się udają. Mieszasz składniki, smażysz placki, podajesz je z dodatkami, i gotowe!

Uwagi:

  • Ciasto na placki możesz zmiksować w blenderze albo wymieszać ręcznie w misce – jak wolisz,
  • Jako dodatek do placków sprawdzą się każde owoce: zimą jabłka, gruszki, pomarańcze czy mango, latem wiśnie, maliny lub jagody, etc.

Placki z ricotty z trzech składników

Placki z ricotty z trzech składników

Placki z ricotty z trzech składników

Placki z ricotty z trzech składników

Placki z ricotty z trzech składników – SKŁADNIKI na 9-10 placków (2 duże porcje):

Placki

  • 500 g ricotty (może być również mielony półtłusty lub tłusty twaróg)
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
  • 100 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej (używam Elovena)
  • odrobina oleju do smażenia

Dodatki

  • co najmniej 4 czerwone pomarańcze (u mnie: 8)
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki miodu (u mnie: kasztanowy)
  • łyżka listków mięty

Placki z ricotty z trzech składników – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj ricottę z jajkami, po czym dodaj mąkę (bez przesiewania). Całość dokładnie wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły. Ciasto możesz również przygotować w blenderze molekularnym, któremu niestraszne miksowanie gęstych mas. Używam blendera Ronic Zyle Led II.
  2. Smaż placki na rozgrzanej patelni, z dwóch stron, aż ładnie się zrumienią. Przed smażeniem natłuszczam patelnię odrobiną oleju (przy pomocy pędzelka).
  3. W czasie, gdy smażą się placki, przygotuj pomarańcze: ostrym nożem okrój owoce ze skórki i albedo (zobacz), po czym wyfiletuj. Alternatywnie, pomarańcze pokrój w plastry i dodaj do placków. 
  4. Gotowe placki przełóż na talerz, dodaj cząstki pomarańczy, listki mięty i orzechy, a całość polej miodem. Podawaj na ciepło lub na zimno, w każdym wariancie są pyszne.

Placki z ricotty z trzech składników

Placki z ricotty z trzech składników

Placki z ricotty z trzech składników

Placki z ricotty z trzech składników