- 200 g czarnej soczewicy
- garść pistacji
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów pecan
- garść suszonej miechunki
- garść jagód goji
- garść suszonych wiśni
- garść suszonych czarnych porzeczek
- garść plasterków suszonego jabłka
- 40 g skórki pomarańczowej z syropu (domowej roboty)
- 3 łyżki syropu daktylowego (albo miodu)
- 2 czerwone pomarańcze (mogą być zwykłe)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub roztartego w moździerzu)
- nierafinowany olej kokosowy do smażenia
Czarna soczewica z bakaliami i pomarańczą.
Czarna soczewica (beluga) to nie tylko mój ulubiony typ soczewicy, ale również jej bardzo uniwersalna pod względem możliwych zastosowań odmiana.
Świetnie pasuje na przykład do potraw na słodko i nietypowych deserów.
Wystarczy trochę orzechów i innych bakalii (za którymi – jak niejednokrotnie już wspominałem – po prostu przepadam), korzenne przyprawy (uwielbiam!) i pyszne danie gotowe.
Użyłem kwaskowatych suszonych wiśni i czarnej porzeczki, które znakomicie kontrastują ze słodką nutą tego dania, ale możesz też śmiało sięgnąć po dowolne inne dodatki, takie, jakie lubisz – morele, rodzynki, żurawinę, śliwki, gruszki, nerkowce, orzechy laskowe, brazylijskie, migdały czy nawet pestki dyni.
Do dosłodzenia soczewicy – jeśli chcesz – możesz oczywiście użyć miodu, a do smażenia – masła. Bez ich użycia (tak jak w mojej wersji) przepis jest wegański.
PRZEPIS:
- Przepłucz soczewicę i przełóż do garnka. Wlej wodę (w proporcji 1 część soczewicy na 2 części wody) i gotuj, aż zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. Najlepsza będzie lekko al dente. Powinno wystarczyć na to max. 15 minut albo nieco dłużej w zależności od rodzaju soczewicy.
- Odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż na dużą rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym.
- Smaż soczewicę przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, po czym dodaj syrop daktylowy i smaż jeszcze 2-3 minuty, aż soczewica nabierze lekkiej chrupkości.
- Dodaj orzechy, suszone owoce i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, wymieszaj i smaż 2-3 minuty. Następnie wlej sok z jednej pomarańczy, dodaj gałkę, kardamon i ziele angielskie. Duś kolejne 2 minuty.
- Nożem okrój pomarańczę ze skóry i białych błon, pokrój w plastry, a następnie na mniejsze kawałki. Dodaj na patelnię pod sam koniec duszenia.
- Podawaj od razu.
Uwielbiam belugę, zapisane, robię w weekend :)
Smacznego!:-)
Królewski talerz. Kusi mnie to połączenie.
I dobrze, warto!:-) Czarna soczewica jest mega na słodko.
Fajny pomysł, orzechowe smaki, mniam mniam
Znalazłam :) Niesamowity ten przepis!
Fajny pomysł