• 100 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki bio nierafinowanego oleju kokosowego (tu: Kokonati)
  • 5 łyżek gorzkiego surowego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady (tu: Raw Cocoa 70%)
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady (tu: Raw Cocoa 70%)
  • 2 łyżki miodu (tu: Manuka)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g uprażonych orzechów laskowych, pozbawionych skórek
  • 50 g mielonego lnu
  • 60 g mąki kokosowej
  • 2 średnie banany

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej – bez pieczenia.

Kasza jaglana doskonale sprawdza się między innymi jako składnik deserów, także tych wegańskich i bezglutenowych. Wiele przepisów na ciasta bezglutenowe bazuje na zbyt dużej (jak dla mnie) ilości masła oraz cukru.

W tym przepisie zamiast masła dodaję tylko 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (ZOBACZ). Ciasto nie zawiera też białego cukru, stewii ani ksylitolu. Źródłem słodyczy są banany i gorzka czekolada o zawartości 70% kakao (bezglutenowa i wegańska, bez dodatku białego cukru – Raw Cocoa). Dodatkowo, ciasto zrobisz bez użycia piekarnika. Miód jest tu opcjonalnym dodatkiem, można go pominąć albo zastąpić np. organicznym syropem daktylowym lub innym słodzidłem.

Z podanych proporcji otrzymasz 9 kwadratowych porcji (ok. 3 x 3 cm). Jedna porcja ma ok. 360 kcal.

Ciasto jest kremowe, mocno czekoladowe, a jednocześnie zwarte i trzyma formę, więc bez problemu można podzielić je również na mniejsze porcje.

Jak wybrać dobry olej kokosowy: CZYTAJ TUTAJ

Sprawdź też inny przepis na wegańskie i bezglutenowe brownie bez pieczenia: PRZEPIS

Jaglane czekoladowe L_ 03

PRZEPIS:

1. Ugotuj kaszę: przepłucz ją pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy (tu: 1,5 kubka wody na 0,5 kubka kaszy). Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.

2. Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy (w garnku) dodaj olej kokosowy i pozwól mu się rozpuścić.

3. Na suchej teflonowej patelni albo w piekarniku upraż orzechy, po czym usuń z nich skórki. Odstaw.

4. Posiekaj 50 g czekolady.

5. Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na pastę.

6. W kąpieli wodnej rozpuść 100 g czekolady.

7. Kaszę z rozpuszczonym olejem kokosowym przełóż do miski. Dodaj len, mąkę kokosową, kakao, cynamon i rozgniecione wcześniej na papkę banany. Wymieszaj dokładnie dłońmi, wyrabiając jak ciasto.

8. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i znów wyrabiaj jak ciasto.

9. Do wyrobionego ciasta dodaj orzechy (w całości) i posiekaną wcześniej czekoladę. Wmieszaj je w masę.

10. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i łatwo da się formować w kulę, przełóż je do płaskiego kwadratowego naczynia wyłożonego pergaminem (papierem do pieczenia). Wyrównaj, ugnieć i wstaw do lodówki na noc.

11. Wyjmij papier z masą z naczynia i ostrym nożem potnij na porcje. By porcje ciasta były ładniejsze, możesz odciąć nierówne zewnętrzne krawędzie.

Smacznego!

Jaglane czekoladowe L_ 05

Jaglane czekoladowe L_ 02