- ok. 250 g jarmużu
- 1 średni seler
- ok. 100 g gorgonzoli
- 2 szalotki lub 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub ostrego pimentonu
- sól, pieprz
- garść orzechów laskowych
- 1 litr wody olej do smażenia
Zupa z jarmużu i selera z gorgonzolą.
To prosta, dość treściwa zupa o intensywnym zielonym kolorze, który zapewnia jarmuż.
Seler o lekko orzechowym posmaku bardzo dobrze współgra z wyrazistą gorgonzolą (możesz użyć również roqueforta), który nadaje zupie ostrzejszego smaku.
Możesz oczywiście poprzestać na samych warzywach i zrezygnować z dodatku sera.
Warzywa ugotowałem osobno, a do zupy użyłem świeżej wody. Taki sposób w przypadku gotowania jarmużu jest moim zdaniem lepszy.
PRZEPIS:
1. W garnku zagotuj wodę, dodaj obrany i pokrojony na mniejsze kawałki seler, a po 3-4 minutach jarmuż. Wcześniej usuń twarde łodygi z jarmużu i porwij liście na mniejsze kawałki. Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną (ok 10-12 minut).
2. Na patelni rozgrzej trochę oleju i przez kilka minut podsmażaj posiekane szalotki i czosnek, aż zmiękną.
3. Odcedź ugotowane warzywa i zmiksuj je wraz z litrem wody w blenderze lub przy pomocy ręcznego miksera, tak by rozdrobnić warzywa (posiekać na drobne kawałki).
4. Dopraw zupę pieprzem, solą i papryką, dodaj uduszoną cebulę z czosnkiem i podgrzej, aż zacznie się gotować.
5. Zmniejsz ogień i dodaj pokruszony na małe kawałki ser. Gotuj zupę, mieszając, aż ser rozpuści się całkowicie. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
6. Zupę możesz podać udekorowaną posiekanymi orzechami laskowymi (uprażonych wcześniej na patelni lub w piekarniku – po prażeniu usuń z nich skórki) oraz odrobiną sera.
Smacznego!
Ciekawe i odważne połączenie. :)
Dlaczego odważne?;-)
jaka apetyczna zupa!
Super sposób na jarmuż. Seler też zdrowy, a przy okazji niedoceniany. Będę robić :)
Z deserów najbardziej lubię zupy;) wygląda smacznie
Moje smaki, konkretna zupa w sam raz na zimę.
Uwielbiam jarmuż w zimie tak samo jak latem szparagi
Mniam mniam
Czy mogę użyć innego sera?
Tak, oczywiście
Jestem na tak, brzmi pysznie :)
Jarmuż + gorgonzola = pycha
Jestem wielkim fanem selera, przepis dla mnie!
Idzie jesień, czas pysznych zup i gulaszy…
Jarmuż i seler —->>>> V-E-G-E-L-O-V-E
Bardzo dobra zupa, polecam