• ok. 250 g jarmużu
  • 1 średni seler
  • ok. 100 g gorgonzoli
  • 2 szalotki lub 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub ostrego pimentonu
  • sól, pieprz
  • garść orzechów laskowych
  • 1 litr wody olej do smażenia

Zupa z jarmużu i selera z gorgonzolą.

To prosta, dość treściwa zupa o intensywnym zielonym kolorze, który zapewnia jarmuż.

Seler o lekko orzechowym posmaku bardzo dobrze współgra z wyrazistą gorgonzolą (możesz użyć również roqueforta), który nadaje zupie ostrzejszego smaku.

Możesz oczywiście poprzestać na samych warzywach i zrezygnować z dodatku sera.

Warzywa ugotowałem osobno, a do zupy użyłem świeżej wody. Taki sposób w przypadku gotowania jarmużu jest moim zdaniem lepszy.

 

Zupa jarmuz seler L_ 01

PRZEPIS:

1. W garnku zagotuj wodę, dodaj obrany i pokrojony na mniejsze kawałki seler, a po 3-4 minutach jarmuż. Wcześniej usuń twarde łodygi z jarmużu i porwij liście na mniejsze kawałki. Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną (ok 10-12 minut).

2. Na patelni rozgrzej trochę oleju i przez kilka minut podsmażaj posiekane szalotki i czosnek, aż zmiękną.

3. Odcedź ugotowane warzywa i zmiksuj je wraz z litrem wody w blenderze lub przy pomocy ręcznego miksera, tak by rozdrobnić warzywa (posiekać na drobne kawałki).

4. Dopraw zupę pieprzem, solą i papryką, dodaj uduszoną cebulę z czosnkiem i podgrzej, aż zacznie się gotować.

5. Zmniejsz ogień i dodaj pokruszony na małe kawałki ser. Gotuj zupę, mieszając, aż ser rozpuści się całkowicie. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.

6. Zupę możesz podać udekorowaną posiekanymi orzechami laskowymi (uprażonych wcześniej na patelni lub w piekarniku – po prażeniu usuń z nich skórki) oraz odrobiną sera.

Smacznego!

Zupa jarmuz seler L_ 03