Pascha wielkanocna z jaglanki – wegańska i bezglutenowa.

Pascha wielkanocna (zwana też serną paschą) to deser, którego pierwszy raz spróbowałem podczas wielkanocnego śniadania u rodziny mojej żony. U mnie w domu nie było tradycji jedzenia paschy przy okazji świąt wielkanocnych, tam natomiast była ona daniem obowiązkowym, a Wielkanoc obywała się na przykład bez klasycznych serników, bab wielkanocnych czy mazurków.

Pascha jest dość ciężkim, bardzo tradycyjnym i nieco przaśnym w formie wielkanocnym deserowym daniem (podaje się ją raz w roku, tylko podczas świąt), typowym dla kuchni Kresów Wschodnich, Litwy, Rosji i Ukrainy. To rodzaj sernika na zimno. Zgodnie z tradycją, paschę przygotowuje się z trzykrotnie mielonego (na gładko) tłustego twarogu, mleka, śmietany, masła, jajek, wanilii, miodu lub cukru oraz bakalii, które są w tym przepisie najważniejszym składnikiem. Dodawane do masy orzechy, suszone owoce i skórka pomarańczowa mają wymiar symboliczny i oznaczają dobrobyt.

Do paschy nie używa się żadnych specjalnych form. Tradycyjnie robi się ją z użyciem dużego sita albo prostego, idealnie półokrągłego durszlaka, wyłożonego bawełnianą ścierką albo ewentualnie gazą. Gotowy deser dekoruje się bakaliami, a przed podaniem na wielkanocny stół ozdabia się go dodatkowymi bakaliami oraz świeżo ściętą, małą gałązką bukszpanu.

Jako że lubię sprawdzać w praktyce swoje pomysły na wegańskie desery, a sernik bakaliowy z jaglanki spotkał się z wielkim zainteresowaniem z Waszej strony, postanowiłem zrobić w tym roku serną paschę pełną bakalii w wersji wegańskiej – z kaszą jaglaną zamiast sera, bez jajek i masła.

Kaszę ugotowałem tym razem w mleku ryżowym (zamiast kokosowego), by deser był lżejszy i mniej kaloryczny (mleko ryżowe ma ok. 4x mniej kalorii niż pełnotłuste mleko kokosowe).

Do paschy możesz dodać dowolne ulubione bakalie, a syrop daktylowy lub miód zastąpić np. cukrem kokosowym.

Jak wyszło? Rewelacyjnie, pascha jest znakomita, a serowa masa z jaglanki w smaku i konsystencji do złudzenia przypomina tradycyjną sernikową wersję.

Pascha jaglana L_04

Pascha jaglana L_08

Sprawdź też inne:

Pascha wielkanocna z jaglanki – wegańska i bezglutenowa – SKŁADNIKI na 8 porcji:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • ok. 800 ml mleka ryżowego (albo innego roślinnego)
  • 120 g mąki kokosowej
  • 4-6 lasek wanilii (albo 3 łyżki pasty z wanilii)
  • 8 łyżek nierafinowanego bio oleju kokosowego (tu: Kokonati)
  • 3-4 łyżki organicznego syropu z daktyli (albo miodu – w wersji nie-wegan); ew. możesz dodać więcej, jeśli lubisz słodsze smaki
  • 40 g skórki pomarańczowej
  • 30 g suszonych wiśni
  • 30 g suszonych porzeczek
  • 30 g orzechów pecan lub włoskich
  • 30 g pistacji niesolonych i nieprażonych
  • 30 g migdałów (wcześniej blanszowanych)
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta soli

Pascha wielkanocna z jaglanki – wegańska i bezglutenowa – PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną: przepłucz pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej mlekiem ryżowym w proporcji jedna część kaszy na trzy części mleka. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12-15 minut. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej gorącej wody (z czajnika). Odstaw do ostygnięcia.
  2. Zmiksuj kaszę z olejem kokosowym i słodzidłem (np. syropem z daktyli lub miodem albo innym słodzikiem, którego używasz).
  3. Wymieszaj zmiksowaną kaszę z mąką kokosową tak, by składniki idealnie się połączyły. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  4. Zblanszuj migdały (wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem, odstaw na 15-20 minut i obierz ze skórki).
  5. Migdały i orzechy pecan (lub włoskie) grubo posiekaj (pistacje pozostaw w całości), po czym dodaj do masy razem z suszonymi owocami i pokrojoną na małe kawałki skórką pomarańczową.
  6. Durszlak lub sito zawieś w garnku, wyłóż czystą bawełnianą ścierką, przełóż na nią masę jaglaną, wyrównaj i ugnieć. Tak przygotowaną konstrukcję wstaw do lodówki na noc albo na nie mniej niż 12 godzin.
  7. Wyjmij paschę z naczynia – najlepiej wyjąć ścierkę wraz z paschą, po czym oddzielić ją od ścierki i ułożyć na talerzu.
  8. Gotową paschę możesz udekorować dodatkowymi bakaliami, skórką pomarańczową, etc. Przechowuj w lodówce do 7 dni.

Pascha wielkanocna z jaglanki

Pascha wielkanocna z jaglanki

Pascha wielkanocna z jaglanki