• 1 szklanka polenty (jest naturalnie bezglutenowa)
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 1-2 cukinie (w zależności od wielkości)
  • kilka (4-6) gałązek świeżego tymianku
  • 1 kopiasta łyżka czarnuszki
  • sól
  • pieprz

Farinata z polenty z cukinią.

Farinata zamiast chleba

Farinata (socca) jest bezkonkurencyjna jako najprostszy i przepyszny bezglutenowy zamiennik pizzy (również o włoskim rodowodzie), który tradycyjnie przygotowuje się z mąki z ciecierzycy (więcej przepisów tu: FARINATA). Z powodzeniem może również zastępować chleb – sprawdź np. ten przepis: Kanapki z farinatą.

Równie dobrze farinatę można jednak przyrządzić także w nieco inny sposób. Farinata z polenty smakuje jak… pieczona czy smażona polenta, jest to więc danie, które – moim zdaniem genialne – może nie przypaść do gustu tym, którzy za polentą z jakichś przyczyn nie przepadają.

Polenta to po prostu włoska kaszka kukurydziana; można ją kupić w supermarketach, sklepach z kuchniami świata, coraz częściej także w sieciach marketów oraz – oczywiście – online. Ważna uwaga – nie oszczędzaj na przyprawach. Polenta lubi sól, a zwłaszcza pieprz, a także gałkę muszkatołową czy świeże lub suszone zioła.

Świetnym dodatkiem jest cukinia, która idealnie mięknie i podpieka się na krawędziach, a jednocześnie zachowuje sprężystość, delikatność i świeżość. Używam też czarnuszki, ponieważ cukinia + czarnuszka to moje ulubione połączenie, a dodatkowo czarnuszka znakomicie podkreśla smak wszystkich chlebowych wypieków.

Farinata w przekroju – ZOBACZ

Farinata z polenty z cukinią

Farinata z polenty z cukinią

Farinata z polenty z cukinią – PRZEPIS:

  1. Do miski wlej szklankę wody, dodaj trzy łyżki oliwy, przesianą przez sito polentę i listki tymianku. Polentę dodawaj stopniowo i mieszaj. Masa powinna być dość rzadka, więc prawdopodobnie trzeba będzie dodać trochę więcej wody (około 1/4 szklanki). Dopraw sporą szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.
  2. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na około godzinę.
  3. Do piekarnika wstaw okrągłą patelnię z odpinaną rączką albo taką, która znosi bez szwanku wysokie temperatury (tu: o średnicy 20 cm) i rozgrzej go do temperatury 240 stopni.
  4. Obieraczką do warzyw pokrój cukinię w paski (lub spaghetti).
  5. Do polenty wlej dodatkowe dwie łyżki oliwy, dodaj czarnuszkę i wymieszaj.
  6. Wyciągnij rozgrzaną patelnię z piekarnika, wlej trochę oliwy na patelnię, po czym wlej ciasto. Na wierzchu ułóż paski cukinii (ZOBACZ).
  7. Wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.
  8. Podawaj od razu (na ciepło – taka farinata jest najsmaczniejsza) albo na zimno.

Farinata z polenty z cukinią

Farinata z polenty z cukinią

Farinata z polenty z cukinią