- 1 szklanka polenty (jest naturalnie bezglutenowa)
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 1-2 cukinie (w zależności od wielkości)
- kilka (4-6) gałązek świeżego tymianku
- 1 kopiasta łyżka czarnuszki
- sól
- pieprz
Farinata z polenty z cukinią.
Farinata zamiast chleba
Farinata (socca) jest bezkonkurencyjna jako najprostszy i przepyszny bezglutenowy zamiennik pizzy (również o włoskim rodowodzie), który tradycyjnie przygotowuje się z mąki z ciecierzycy (więcej przepisów tu: FARINATA). Z powodzeniem może również zastępować chleb – sprawdź np. ten przepis: Kanapki z farinatą.
Równie dobrze farinatę można jednak przyrządzić także w nieco inny sposób. Farinata z polenty smakuje jak… pieczona czy smażona polenta, jest to więc danie, które – moim zdaniem genialne – może nie przypaść do gustu tym, którzy za polentą z jakichś przyczyn nie przepadają.
Polenta to po prostu włoska kaszka kukurydziana; można ją kupić w supermarketach, sklepach z kuchniami świata, coraz częściej także w sieciach marketów oraz – oczywiście – online. Ważna uwaga – nie oszczędzaj na przyprawach. Polenta lubi sól, a zwłaszcza pieprz, a także gałkę muszkatołową czy świeże lub suszone zioła.
Świetnym dodatkiem jest cukinia, która idealnie mięknie i podpieka się na krawędziach, a jednocześnie zachowuje sprężystość, delikatność i świeżość. Używam też czarnuszki, ponieważ cukinia + czarnuszka to moje ulubione połączenie, a dodatkowo czarnuszka znakomicie podkreśla smak wszystkich chlebowych wypieków.
Farinata w przekroju – ZOBACZ
Farinata z polenty z cukinią – PRZEPIS:
- Do miski wlej szklankę wody, dodaj trzy łyżki oliwy, przesianą przez sito polentę i listki tymianku. Polentę dodawaj stopniowo i mieszaj. Masa powinna być dość rzadka, więc prawdopodobnie trzeba będzie dodać trochę więcej wody (około 1/4 szklanki). Dopraw sporą szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.
- Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na około godzinę.
- Do piekarnika wstaw okrągłą patelnię z odpinaną rączką albo taką, która znosi bez szwanku wysokie temperatury (tu: o średnicy 20 cm) i rozgrzej go do temperatury 240 stopni.
- Obieraczką do warzyw pokrój cukinię w paski (lub spaghetti).
- Do polenty wlej dodatkowe dwie łyżki oliwy, dodaj czarnuszkę i wymieszaj.
- Wyciągnij rozgrzaną patelnię z piekarnika, wlej trochę oliwy na patelnię, po czym wlej ciasto. Na wierzchu ułóż paski cukinii (ZOBACZ).
- Wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.
- Podawaj od razu (na ciepło – taka farinata jest najsmaczniejsza) albo na zimno.
Fantastyczny pomysł i elegancka prezencja :) aż chce się jeść :)
Uwielbiam Twoje przepisy i nałogowo wręcz z nich korzystam. Farinata to dla mnie mega mega odkrycie, zrobiłam już każdy wariant, a najczęściej wracam do tej z serem i kminkiem. Dobrze, że jest FiK, dzięki tej stronie odkryłam wiele doskonałych smaków :) o których wcześniej nie słyszałam.
Dzięki, bardzo mnie to cieszy:-)
Pysznie, na pewno wypróbuję
Świetny pomysł na wykorzystanie polenty. Ja piekę z niej chleb kukurydziany, ale Twój piękny pomysł na pewno też wykorzystam i to niebawem:)
Farinata z polenty (!!!) nigdy bym na to nie wpadła, super smak. Uwielbiam polentę i sprawdzam wszystkie przepisy na jej bazie. Super pomysł, pozdrawiam serdecznie, Edyta
Nie no mistrz, jak pizza trochę
Farinata to moje najukochańsze odkrycie, którego dokonałam dzięki FiKowi. Dzięki za to:) dziś była właśnie ta z polenty, tak samo pyszna jak poprzednie klasyczne ciecierzycowe. A może nawet lepsza?! Omnomnom;)
Bardzo dobre, dziękuję za przepis
Odkryłam farinatę dzięki Tobie, pyszności :)