Sernik z gorgonzoli i mascarpone.

Sernik z gorgonzolą to deser inspirowany sernikiem z dodatkiem sera z niebieską pleśnią, bijącym rekordy popularności w zawsze obleganym Rataskaevu 16 w Tallinie. Pisaliśmy o tym lokalu we wpisie Tallin – gdzie jeść i pić?

Wbrew pozorom, w zestawieniu ser-orzechy-daktyle nie ma nic zaskakującego. Ricotta i mascarpone są na tyle delikatne, kremowe i łagodne w smaku, że doskonale komponują się z każdym innym serem. Z gorgonzolą i roquefortem też. Orzechy plus ser to klasyka, podobnie jak słodki dodatek. Do deski serów, i generalnie do serów często podaje się świeże, duszone lub suszone owoce (morele, figi, truskawki, wiśnie, daktyle i tak dalej) albo konfitury. Tu – w sernikowym spodzie – pojawia się świeży daktyl i wiórki kokosowe.

Sernik z gorgonzolą udowadnia, że nie musi to być deser jednowymiarowy – zawsze słodki i na bazie sera twarogowego. Nuty gorgonzoli są w nim wyraźnie zaznaczone, ale nie dominujące. Tak czy owak, ciacho może posłużyć także jako straszak na teściowe i inne upierdliwe istoty, których odwiedziny niekoniecznie należą do przyjemności ;-) To rzecz dla ludzi o otwartych umysłach, cała reszta nie podoła wyzwaniu.

Sernik z gorgonzoli i mascarpone

Sernik z gorgonzoli i mascarpone

Sernik z gorgonzoli i mascarpone

Sernik z gorgonzoli i mascarpone

Sernik z gorgonzoli i mascarpone – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

Na spód

Na masę sernikową

  • 100 g gorgonzoli (albo roqueforta)
  • 125 g ricotty
  • 100 g mascarpone
  • 2 garście orzechów laskowych (jedna garść – orzechy w całości, druga garść – orzechy posiekane)
  • 2 łyżki organicznego nierafinowanego oleju kokosowego

Sernik z gorgonzoli i mascarpone – PRZEPIS:

  1. Przygotuj spód sernika: wypestkowane daktyle Medjool zagnieć z wiórkami kokosowymi. Wyrabiaj jak ciasto do pełnego połączenia składników (ZOBACZ). Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je przez kilka godzin (albo przez noc), odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
  2. Przełóż masę na spód do formy silikonowej o średnicy 17 cm (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć (ZOBACZ). Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki (być może warto to zrobić w letnie upalne miesiące, jednak przy temperaturze pokojowej do ok. 24 stopni nie ma takiej potrzeby).
  3. Sery przełóż do misy robota kuchennego i zmiksuj na idealnie gładką masę. Dodaj olej kokosowy i ponownie zmiksuj.
  4. Przełóż masę serową do formy (na spód), wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na noc.
  5. Wyjmij sernik z formy i dodaj na wierzchu orzechy laskowe (w dowolnej konfiguracji).
  6. Przechowuj w lodówce.

Sernik z gorgonzolą

Sernik z gorgonzolą