Sernik z gorgonzoli i mascarpone.
Sernik z gorgonzolą to deser inspirowany sernikiem z dodatkiem sera z niebieską pleśnią, bijącym rekordy popularności w zawsze obleganym Rataskaevu 16 w Tallinie. Pisaliśmy o tym lokalu we wpisie Tallin – gdzie jeść i pić?
Wbrew pozorom, w zestawieniu ser-orzechy-daktyle nie ma nic zaskakującego. Ricotta i mascarpone są na tyle delikatne, kremowe i łagodne w smaku, że doskonale komponują się z każdym innym serem. Z gorgonzolą i roquefortem też. Orzechy plus ser to klasyka, podobnie jak słodki dodatek. Do deski serów, i generalnie do serów często podaje się świeże, duszone lub suszone owoce (morele, figi, truskawki, wiśnie, daktyle i tak dalej) albo konfitury. Tu – w sernikowym spodzie – pojawia się świeży daktyl i wiórki kokosowe.
Sernik z gorgonzolą udowadnia, że nie musi to być deser jednowymiarowy – zawsze słodki i na bazie sera twarogowego. Nuty gorgonzoli są w nim wyraźnie zaznaczone, ale nie dominujące. Tak czy owak, ciacho może posłużyć także jako straszak na teściowe i inne upierdliwe istoty, których odwiedziny niekoniecznie należą do przyjemności ;-) To rzecz dla ludzi o otwartych umysłach, cała reszta nie podoła wyzwaniu.
Sernik z gorgonzoli i mascarpone – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
Na spód
- 200 g świeżych daktyli (Medjool) – waga bez pestek
- pół szklanki wiórków kokosowych
Na masę sernikową
- 100 g gorgonzoli (albo roqueforta)
- 125 g ricotty
- 100 g mascarpone
- 2 garście orzechów laskowych (jedna garść – orzechy w całości, druga garść – orzechy posiekane)
- 2 łyżki organicznego nierafinowanego oleju kokosowego
Sernik z gorgonzoli i mascarpone – PRZEPIS:
- Przygotuj spód sernika: wypestkowane daktyle Medjool zagnieć z wiórkami kokosowymi. Wyrabiaj jak ciasto do pełnego połączenia składników (ZOBACZ). Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je przez kilka godzin (albo przez noc), odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
- Przełóż masę na spód do formy silikonowej o średnicy 17 cm (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć (ZOBACZ). Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki (być może warto to zrobić w letnie upalne miesiące, jednak przy temperaturze pokojowej do ok. 24 stopni nie ma takiej potrzeby).
- Sery przełóż do misy robota kuchennego i zmiksuj na idealnie gładką masę. Dodaj olej kokosowy i ponownie zmiksuj.
- Przełóż masę serową do formy (na spód), wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na noc.
- Wyjmij sernik z formy i dodaj na wierzchu orzechy laskowe (w dowolnej konfiguracji).
- Przechowuj w lodówce.
Mega :D Na pewno to zrobię, zwłaszcza że mam w dom super roqueforta godnego takiego pomysłu :D :D
Witam serdecznie, już, już zabieram się za zrobienie sernika i wydaje się, że mam wszystko, gdy nagle okazuje się, że nie, nie mam wszystkiego! Nie mam wiórek kokosowych! Ale mam mąkę kokosową, może można użyć zamiennie?! Siedzę zamknięta w domu i chce mi się tego sernika jak diabli. Błagam, proszę o TAK dla mąki kokosowej, tudzież innego zamiennika spełniającego jej rolę!
Pozdrawiam i dziękuję za blog! Anna