Marchew z chorizo i fenkułem.
Marchew z chorizo i fenkułem – prosty przepis na pyszny, błyskawiczny gulasz z pięciu składników.
Przepis na marchew z chorizo i fenkułem ukazał się w październikowym numerze magazynu Kuchnia, dla którego – prócz standardowej comiesięcznej FiK-owej rubryki (tym razem z porem w roli głównej) – przygotowaliśmy sesję okładkową. To zdjęcie na okładkę oraz zestaw 5 przepisów, których motyw przewodni stanowi marchew. Przepisów w pewnym sensie minimalistycznych, ponieważ zgodnie z przyjętym przez wydawcę założeniem wszystkie receptury zawarte w rzeczonym numerze miały zawierać nie więcej niż 5 składników, wliczając w to przyprawy. Jeżeli chcesz ubogacić tę wersję innymi dodatkami, nic nie stoi temu na przeszkodzie
Marchew z chorizo i fenkułem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 4 marchewki
- 250 g chorizo jak najlepszej jakości (w składzie powinno mieć wyłącznie mięso wieprzowe, wędzony pimenton i sól)
- 2 małe fenkuły z natką (albo 1 większy)
- 500 g żółtych pomidorków koktajlowych
- garść listków tymianku
Marchew z chorizo i fenkułem – PRZEPIS:
- Fenkuł (koper włoski) przekrój wzdłuż na połówki i cienko posiekaj. Marchewkę i chorizo pokrój w półtalarki.
- Wrzuć chorizo na zimną i suchą patelnię. Smaż na średnim ogniu, a gdy chorizo podsmaży się i wytopi się z niego sporo tłuszczu, zdejmij kiełbasę z patelni, pozostawiając tłuszcz. Jeśli uznasz, że jest go zbyt dużo, część odlej. Chorizo (zwłaszcza w wersji picante) jest dobrze doprawione – dzięki ostremu aromatycznemu tłuszczowi doprawi całe danie.
- Wrzuć na patelnię marchewkę i wymieszaj, tak by plasterki pokryły się aromatycznym tłuszczem. Przykryj patelnię pokrywą i duś przez kilka minut, a następnie dodaj fenkuł (koper włoski). Duś wszystko pod przykryciem przez kolejnych kilka minut.
- Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz chorizo. Duś przez chwilę, aż mięso podgrzeje się, a pomidorki zmiękną i zaczną puszczać sok, ale jednocześnie nie rozpadną się. Gotowe warzywa powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.
- Na koniec dodaj tymianek. Podawaj od razu.