Marchew z chorizo i fenkułem.

Marchew z chorizo i fenkułem – prosty przepis na pyszny, błyskawiczny gulasz z pięciu składników.

Przepis na marchew z chorizo i fenkułem ukazał się w październikowym numerze magazynu Kuchnia, dla którego – prócz standardowej comiesięcznej FiK-owej rubryki (tym razem z porem w roli głównej) – przygotowaliśmy sesję okładkową. To zdjęcie na okładkę oraz zestaw 5 przepisów, których motyw przewodni stanowi marchew. Przepisów w pewnym sensie minimalistycznych, ponieważ zgodnie z przyjętym przez wydawcę założeniem wszystkie receptury zawarte w rzeczonym numerze miały zawierać nie więcej niż 5 składników, wliczając w to przyprawy. Jeżeli chcesz ubogacić tę wersję innymi dodatkami, nic nie stoi temu na przeszkodzie 🙂

Marchew z chorizo i fenkułem

Marchew z chorizo i fenkułem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 4 marchewki
  • 250 g chorizo jak najlepszej jakości (w składzie powinno mieć wyłącznie mięso wieprzowe, wędzony pimenton i sól)
  • 2 małe fenkuły z natką (albo 1 większy)
  • 500 g żółtych pomidorków koktajlowych
  • garść listków tymianku

Marchew z chorizo i fenkułem – PRZEPIS:

  1. Fenkuł (koper włoski) przekrój wzdłuż na połówki i cienko posiekaj. Marchewkę i chorizo pokrój w półtalarki.
  2. Wrzuć chorizo na zimną i suchą patelnię. Smaż na średnim ogniu, a gdy chorizo podsmaży się i wytopi się z niego sporo tłuszczu, zdejmij kiełbasę z patelni, pozostawiając tłuszcz. Jeśli uznasz, że jest go zbyt dużo, część odlej. Chorizo (zwłaszcza w wersji picante) jest dobrze doprawione – dzięki ostremu aromatycznemu tłuszczowi doprawi całe danie.
  3. Wrzuć na patelnię marchewkę i wymieszaj, tak by plasterki pokryły się aromatycznym tłuszczem. Przykryj patelnię pokrywą i duś przez kilka minut, a następnie dodaj fenkuł (koper włoski). Duś wszystko pod przykryciem przez kolejnych kilka minut.
  4. Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz chorizo. Duś przez chwilę, aż mięso podgrzeje się, a pomidorki zmiękną i zaczną puszczać sok, ale jednocześnie nie rozpadną się. Gotowe warzywa powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.
  5. Na koniec dodaj tymianek. Podawaj od razu.

Marchew z chorizo i fenkułem