Gotowany por z sezamem.

Muszę przyznać, że z czasów dzieciństwa nie wyniosłem szczególnie dobrych wspomnień o porze. Podawany przez moją matkę niemal wyłącznie na surowo, pod postacią nieszczęsnej surówki był dla mnie zbyt ostry i po prostu niesmaczny. Nic dziwnego, że gdy sam zacząłem gotować, automatycznie wykluczyłem możliwość jedzenia tego warzywa na surowo. Stało się tak z bardzo prostego powodu. Por duszony, gotowany, pieczony czy smażony smakuje nieporównanie lepiej, więc po co się zadręczać? Por poddany obróbce cieplnej nabiera charakterystycznej słodyczy i ma tyle smaku, że może stać się dodatkiem do całego mnóstwa warzywnych dań albo nawet występować w nich w roli głównej. Wystarczy dosłownie kilka składników, by przyrządzić z niego świetne, szybkie i pyszne potrawy.

To pomysł na bardzo proste danie, zainspirowane przepisem Andoni Luis Aduriza, dwugwiazdkowego chefa i właściciela słynnej baskijskiej restauracji Mugaritz (w 2018 roku na miejscu 9 na liście The World’s 50 Best Restaurants), opublikowanym w wydanej kilka lat temu książce The Masters at Home. Zarówno za sprawą składników, jak i metody obróbki pora potrawa nawiązuje do szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Por gotowany na parze staje się idealnie miękki i jedwabisty, a pasta sezamowa o wyraźnie kwaskowatym tonie doskonale się z nim komponuje. W razie potrzeby olej sezamowy możesz zastąpić oliwą, choć ten pierwszy zapewnia wyjątkowe nuty smakowe, dlatego naprawdę warto mieć go zawsze w kuchni. Jeżeli zamierzasz użyć tylko jednego typu sezamu, wybierz biały. Pasta sezamowa nie powinna mieć idealnie gładkiej konsystencji, dlatego część ziarenek możesz zostawić w całości (nie miksuj sezamu na masło).

Gotowany por z sezamem

Gotowany por z sezamem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 3 pory
  • ok. 70 g sezamu (biały sezam lub wymieszany z czarnym, np. w proporcji 50 g białego / 20 g czarnego)
  • 2 łyżki octu z sherry
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • sól

Gotowany por z sezamem – PRZEPIS:

  1. Odetnij od porów brzydszą górną część, dokładnie umyj pory i pokrój na około 5 cm kawałki.
  2. Ugotuj pory na parze do miękkości (ok. 12 minut lub nieco dłużej), a następnie przełóż je do miski z zimną wodą.
  3. W tym czasie na suchej patelni podpraż sezam, uważając by nie przypiekł się zbyt mocno.
  4. Przełóż sezam do robota kuchennego i zmiksuj na gruboziarnistą pastę wraz z łyżką wody.
  5. Przełóż pastę sezamową do miski, dodaj ocet, olej i sól. Wymieszaj wszystko.
  6. Przełóż pory do miski z pastą i wymieszaj tak, by dobrze się nią pokryły. Podawaj od razu.

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 10/2018)

Gotowany por z sezamem