Makaron z duszonym porem.
Duszony por – słodki, kremowy, jedwabisty i rozpływający się w ustach – jest doskonałym dodatkiem do makaronu. Wystarczyłyby tu właściwie tylko dwa składniki, czyli makaron i pory (plus trochę przypraw roztartych w moździerzu), jednak dodatek kiszonej cytryny wznosi całość na zupełnie inny poziom. Kiszona cytryna dodana do porów i makaronu nadaje temu prostemu daniu wyjątkowej świeżości i unikalnego kwaśno-słonego smaku, który doskonale przełamuje naturalną intensywną słodycz porów. A dzięki temu, że kiszona cytryna jest już mocno słona, nie musisz dodawać do potrawy więcej soli. Nie przesadzam z ilością przypraw, smak duszonych porów i kiszonej cytryny jest wystarczająco bogaty i złożony.
Mój przepis na makaron z duszonym porem jest w 100% roślinny, nie ma jednak przeszkód, by na koniec dodać do porów trochę masła. Nie od dziś wiadomo, że masło i pory to super zgrana para. Masło, w połączeniu z odrobiną wody z gotowania makaronu stworzy fajny sos, który świetnie połączy całość z makaronem.
Makaron z duszonym porem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2-3 pory (w zależności od wielkości)
- 200 g bezglutenowego makaronu (tu: fusilli bg Rummo)
- kiszona cytryna z tego przepisu
- duża garść listków kolendry
- szczypta płatków ostrej chili
- przyprawy roztarte w moździerzu: pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki ziela angielskiego, pół łyżeczki płatków łagodnej chili
- łyżeczka suszonego tymianku
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Makaron z duszonym porem – PRZEPIS:
- Pory starannie opłucz, przekrój wzdłuż na połówki i posiekaj. Jeżeli użyjesz do tego celu jednej z tarcz do siekania w robocie kuchennym Magimix, wszystko zajmie dosłownie chwilę.
- W głębokiej patelni duś na oliwie pory wraz z przyprawami. Duś pod przykryciem, co pewien czas mieszając, aż zmiękną. Mniej więcej w połowie duszenia dodaj pokrojoną kiszoną cytrynę. Jeżeli pory zmiękną odpowiednio nim ugotuje się makaron, zdejmij patelnię z porami z ognia i pozostaw je pod przykryciem.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedź, zachowując przy tym nieco wody po jego gotowaniu.
- Dodaj ugotowany makaron na patelnię z porami. Jeżeli pory okażą się zbyt gęste, dodaj trochę wody. Duś całość jeszcze przez chwilę, mieszając, po czym zdejmij patelnię z ognia. Dodaj listki kolendry, podziel makaron na porcje i skrop oliwą dobrej jakości.