• 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • ok. 400 ml mleka kokosowego
  • 70 g mąki kokosowej
  • 4 łyżki organicznego nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2-3 łyżeczki wanilii sproszkowanej albo 3-4 laski wanilii
  • 3-4 łyżki miodu albo syropu z daktyli
  • 50 g suszonych wiśni
  • kilka suszonych fig
  • opcjonalnie: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

Sernik jaglany z suszonymi wiśniami. Bez spodu, na zimno.

Obydwa serniki z nerkowców podbiły Wasze serca (SERNIKI Z ORZECHÓW), pora więc na nowy przepis – sernik jaglany.

To kolejny wegański sernik na zimno, w którym zamiast sera pojawia się jaglanka gotowana w mleku kokosowym. Tym razem ciasto występuje w wersji bez spodu, dzięki czemu zawiera jeszcze mniej kalorii.

Uprzedzając pytania o zamiennik dla mąki kokosowej: mąka kokosowa wchłania z kaszy nadmiar wilgoci i wiąże składniki deseru, dlatego najlepiej nie zastępować jej niczym innym; ewentualnie można użyć zamiast niej innej mąki orzechowej, ale prawdopodobnie trzeba będzie nieco zwiększyć jej ilość. Warto dodać, że tylko mąki orzechowe – w przeciwieństwie do innych bezglutenowych mąk – można jeść na surowo (bez pieczenia lub innej obróbki cieplnej).

W razie potrzeby wiśnie lub figi możesz zastąpić innymi owocami, np. suszoną żurawiną, rodzynkami, morelami albo ulubionymi orzechami.

Sprawdź też inne PRZEPISY Z JAGLANKĄ

SERNIK JAGLANY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI

SERNIK JAGLANY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI

Sernik jaglany z suszonymi wiśniami – PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną: przepłucz pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej mlekiem kokosowym w proporcji jedna część kaszy na cztery części mleka. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12-15 minut. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej gorącej wody (z czajnika). Odstaw do ostygnięcia.
  2. Zmiksuj kaszę z olejem kokosowym i słodzidłem (np. syropem z daktyli lub miodem albo innym słodzikiem, którego używasz).
  3. Wymieszaj zmiksowaną kaszę z mąką kokosową tak, by składniki idealnie się połączyły. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  4. Dodaj wiśnie, wgnieć je w ciasto, po czym przełóż masę do formy (tu: silikonowa o średnicy 17 cm), wyrównaj i starannie ugnieć.
  5. Figi przekrój na połówki albo pokrój na małe kawałki i powciskaj w masę – całkiem albo tak, żeby część była widoczna od góry (ZOBACZ).
  6. Wstaw sernik do lodówki na noc.
  7. Gotowy placek możesz posypać owocowym pudrem domowej roboty (PRZEPISY), wiórkami kokosowymi, etc. albo zostawić bez dodatków.

Sernik jest zwarty, nie kruszy się, można kroić go w dowolny sposób, np. w paski (jak PANFORTE) albo w tradycyjne trójkątne porcje. Możesz przechowywać ciasto w lodówce do 7 dni.

SERNIK JAGLANY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI

SERNIK JAGLANY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI

SERNIK JAGLANY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI