- 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
- ok. 400 ml mleka kokosowego
- 70 g mąki kokosowej
- 4 łyżki organicznego nierafinowanego oleju kokosowego
- 2-3 łyżeczki wanilii sproszkowanej albo 3-4 laski wanilii
- 3-4 łyżki miodu albo syropu z daktyli
- 50 g suszonych wiśni
- kilka suszonych fig
- opcjonalnie: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
Sernik jaglany z suszonymi wiśniami. Bez spodu, na zimno.
Obydwa serniki z nerkowców podbiły Wasze serca (SERNIKI Z ORZECHÓW), pora więc na nowy przepis – sernik jaglany.
To kolejny wegański sernik na zimno, w którym zamiast sera pojawia się jaglanka gotowana w mleku kokosowym. Tym razem ciasto występuje w wersji bez spodu, dzięki czemu zawiera jeszcze mniej kalorii.
Uprzedzając pytania o zamiennik dla mąki kokosowej: mąka kokosowa wchłania z kaszy nadmiar wilgoci i wiąże składniki deseru, dlatego najlepiej nie zastępować jej niczym innym; ewentualnie można użyć zamiast niej innej mąki orzechowej, ale prawdopodobnie trzeba będzie nieco zwiększyć jej ilość. Warto dodać, że tylko mąki orzechowe – w przeciwieństwie do innych bezglutenowych mąk – można jeść na surowo (bez pieczenia lub innej obróbki cieplnej).
W razie potrzeby wiśnie lub figi możesz zastąpić innymi owocami, np. suszoną żurawiną, rodzynkami, morelami albo ulubionymi orzechami.
Sprawdź też inne PRZEPISY Z JAGLANKĄ
Sernik jaglany z suszonymi wiśniami – PRZEPIS:
- Ugotuj kaszę jaglaną: przepłucz pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej mlekiem kokosowym w proporcji jedna część kaszy na cztery części mleka. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12-15 minut. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej gorącej wody (z czajnika). Odstaw do ostygnięcia.
- Zmiksuj kaszę z olejem kokosowym i słodzidłem (np. syropem z daktyli lub miodem albo innym słodzikiem, którego używasz).
- Wymieszaj zmiksowaną kaszę z mąką kokosową tak, by składniki idealnie się połączyły. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Dodaj wiśnie, wgnieć je w ciasto, po czym przełóż masę do formy (tu: silikonowa o średnicy 17 cm), wyrównaj i starannie ugnieć.
- Figi przekrój na połówki albo pokrój na małe kawałki i powciskaj w masę – całkiem albo tak, żeby część była widoczna od góry (ZOBACZ).
- Wstaw sernik do lodówki na noc.
- Gotowy placek możesz posypać owocowym pudrem domowej roboty (PRZEPISY), wiórkami kokosowymi, etc. albo zostawić bez dodatków.
Sernik jest zwarty, nie kruszy się, można kroić go w dowolny sposób, np. w paski (jak PANFORTE) albo w tradycyjne trójkątne porcje. Możesz przechowywać ciasto w lodówce do 7 dni.
Świetny przepis
:-)
Mowiac „mleko kokosowe” masz na mysli to takie tlusciutkie, puszkowe, czy weganski odpowiednik krowiego mleka w kartonie, to takie bardzo chudziutkie i majace 20 kcal w 100 ml?
Żadne z wymienionych. „Tłuściutkie puszkowe” zwykle zawiera dodatkowe zagęszczacze, więc go nie kupuję, a „bardzo chudziutkiego” w kartonie nie miałem okazji używać. Kupuję to, o którym pisałem tu: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/co-jesc-co-kupic-jak-wybrac-dobry-produkt/ (z tego, co pamiętam, ma ok. 160-170 kcal w 100 ml)
Spieszę z informacją, że tłuściutkie puszkowe mleko kokosowe z Rossmana nie zawiera żadnych składników oprócz wody i miąższu kokosa… tak przynajmniej deklaruje opakowanie. I z tego mleka zamierzam skorzystać, kiedy już w najbliższym czasie, zabiorę się za próbowanie sprośnika (czyli sernika z prosem zamiast sera ;-) )
Sprośnik!❤️??
Czy zamiast mąki kokosowej będzie pasować jaglana?
Tak jak napisałem w przepisie – jaglanej nie można jeść na surowo, więc niestety nie.
Pamiętam, że kiedyś po bezowocnych poszukiwaniach mąki kokosowej do jakiegoś przepisu, w akcie rozpaczy zmieliłam wiórki kokosowe na pył. Zadziałało, więc może i tu się sprawdzi. Tylko znalezienie dobrych wiórków też nie było proste, większość jest czymś konserwowana.
Lidl ma niesiarkowane wiórki kokosowe. Robię mleko kokosowe dziecku a wysuszoną pulpę (zamiast wyrzucać) też można zmielić na mąkę :)
Rewelacja, jakoś boję się spróbować zrobić jagielnik, mam wrażenie że będzie się rozpadał… jednak w końcu MUSZĘ spróbować, a twój przepis bardzo zachęca!
Doświadczenie mi podpowiada, że zmielona ugotowana jaglanka+olej kokosowy rozpadać się nie powinny. Tylko teraz muszę jeszcze poszukać odpowiedniego (czyt. bez zbędnych atrakcji) mleka kokosowego…
Bez spodu, doskonale, czekałam na taki przepis, FiKu. Wiśnie wystarczą i jednak miód, a nie syrop daktylowy, średni ( chciałam napisać IQ, freudowska pomyłka), indeks glikemiczny. Suszone daktyle musiałam wyeliminować. Zrobię, ciekawe, co sknocę.
Jestem pewien, że absolutnie nic!:-)
Czy zamiast fig mozna użyć np. Żurawiny albo daktyli?
Tak
Gdzie mozna kupić suszone wisni? są moze pod halą mirowską? jakie mleko kokosowe polecasz?
Tak, suszone wiśnie są pod Halą Mirowską (pyszne, niedosładzane, kwaskowate i bardzo soczyste). Używam mleka, o którym pisałem tu: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/co-jesc-co-kupic-jak-wybrac-dobry-produkt/
Zrobiłam, PRZEPYCHA :)
Bardzo mi miło:-)
Robię! Mam suszone figi i mango :-D W Holandii nie znalazłam suszonych wiśni, więc zastąpiłam mango, ha :) Jutro testowanie!
Można użyć dowolnych suszonych owoców, smacznego:-)
Cudooo! <3 wygląda obłędnie:)
A to mleko kokosowe to zwykłe mleczko z puszki, czy jakieś inne? :) kartonowe?
Dzięki:-) Używam kokosowego z kartonu.
Czy można zamiast mąki kokosowej użyć mąki ryżowej?
Tak jak napisałem w przepisie – zamiast kokosowej można użyć dowolnej innej mąki orzechowej; ryżowej nie można jeść na surowo, więc niestety nie.
Zrobiłam ! wielkie dzięki za przepis ;) zamiast suszonych owoców dałam orzechy włoskie, nasiona chia i sezam ;) pychaaaa
Bardzo proszę:-), świetnie, że Ci smakował!
A czym mogę zastąpić mąkę kokosową ??? Pytam bo jak do tej pory nigdzie w Amstedamie na nią nie trafiłam.
Możesz drobno zmielić wiórki kokosowe albo np. dodać zamiast mąki zmielone migdały – niewykluczone, że trzeba będzie dodać ich nieco więcej niż mąki kokosowej, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Można samemu zrobić. Zalewasz wiórki wodą i blendujesz. Odciskasz to w gazie. To co wycisniesz to mleko kokosowe a pozostalosci w gazie jak wysuszysz otrzymasz mąkę. Wychodzi taniej niz kupowanie mleka i mąki kokosowej no i bez odpadów kulinarnych.
Prawdziwe mleko kokosowe nie powstaje z odciśniętych (suszonych wcześniej) wiórków. Nie polecam robić moich deserów z czegoś takiego. Konsystencji domowego „mleka” z wiórków nie da się porównać z gęstym mlekiem kokosowym o czystym składzie (najlepiej co najmniej 60-80% kokosa + woda, bez jakichkolwiek innych dodatków).
Wnoszę o dodanie przycisku pinteresta. Tyle świetnych pomysłów, że w „ulubionych” już kompletny chaos, a nie wymyśliłam innego sposobu na zapisywanie. Tego sernika naprawdę nie chcę stracić :)
:-) Zobaczę, co da się zrobić:-)
Popieram!
mogę pominąć lub zastąpić wanilię ?
Możesz pominąć albo zastąpić np. gałką muszkatołową.
Mam pytanie, albo właściwie pytanio-prośbę. Czy dałoby radę na końcu przepisu umieszczać informację, czy np. taki sernik lub inne podobne desery można zamrozić? W domu tylko ja jestem na bezglucie i bezmleku a nie jem dużo i z chęcią kilka porcji bym mroziła na później…(Lodówka na 7 dni to też za mało czasu, żebym to zjadła). A że jakaś strasznie zaawansowana w kuchni nie jestem, więc nie wiem co można mrozić a czego nie…
Mega ciacho, dzięki za przepis!
Zrobiłem to dla dziewczyny na imieniny, bardzo jej smakowało, dzięki. Zapunktowałem :D
miły przepis, ale błagam, nie nazywajcie tego SERNIKIEM, jak nazwa wskazuje sernik to ciasto z sera :/
Tak, nie da się zaprzeczyć:-), pisałem o tym w pierwszym przepisie na wegański sernik, ale niestety Twoje prośby nie zostaną wysłuchane;-) Tak jest po prostu wygodniej.
Czy wyjdzie mi z innego mleka? Krowiego lub domowego migdałowego?
Tak, chociaż niewykluczone, że trzeba będzie dodać go nieco mniej. Mleko kokosowe jest gęstsze.
Świetny, smakuje trochę jak pascha
Czy mogę zastąpić figi, za którymi nie przepadam?
Dowolnymi innymi bakaliami – daktylami, morelami, etc.
Jest pyszny, polecam
Pychotka:)
czy masę jaglaną tylko miksujemy czy trzeba zblędować blenderem?
Tylko miksuję, ale możesz dodatkowo zblendować, jeśli Twój blender sobie z tym poradzi.
Dziś wypróbowałam przepis, pyszne ciasto, idealne dla bezglutenowych wegan. Dziękuję:) Bardzo się cieszę, że znalazłam Pana bloga!:)
super pomysł, brzmi smakowicie :) a wydawało mi się, że już mnie nic z jaglanki mnie nie zaskoczy
Próbowałem robić ciasto dwa razy…ale dwa razy wyszło bardzo rzadkie w konsystencji owsianki/kaszki. Robiłem zgodnie z przepisem. Może problem leży w mleku kokosowym (dałem te z Lidla) Co zrobić żeby sernik się ładnie zsiadł ? Na zdjęciach wygląda jak prawdziwy sernik :> taki który można pokroić. Pozdrawiam :)
Trudno mi ocenić, co mogło pójść nie tak, ponieważ przepis sprawdza się… zawsze:-) Gotowy sernik ma zwartą konsystencję, jest wręcz dość suchy i kroi się bez problemu. Być może kasza gotowała się za krótko (woda powinna całkiem się wygotować) albo mleko kokosowe zawierało zbyt dużo wody. Bardzo istotna jest też mąka kokosowa, która wchłania nadmiar wilgoci – nie można zastępować jej innym składnikiem, nawet wiórkami kokosowymi, które nie sprawdzą się w tej roli. Wielu czytelników sygnalizowało mi od czasu publikacji wpisu, że przepis jest bardzo łatwy i świetnie się udaje, ostatnio wczoraj – podaję link https://www.instagram.com/p/BTKLl45BxQm/?taken-by=jamnikowa
Mistrz ciacho, jaglanka w deserach to coś, co wprost uwielbiam
Uwielbiam kaszę jaglaną. Do tej pory wykorzystywałam ja głównie do robienia brownie, więc z przyjemnością wypróbuję i ten przepis
:-) smacznego!
Chciałam zobaczyć „Sernik twarogowy na zimno” a pod linkiem jest ten :(
Poproszę o poprawny link. Z góry dziękuję :)
„zalej mlekiem kokosowym w proporcji jedna część kaszy na trzy części mleka”
W składnikach mamy 100g kaszy i 400 (a nie 300) ml mleka. Czy jest tu jakiś haczyk czy to błąd? Jeśli tak, w którą stronę? :)
„4 części mleka” + ewentualnie dodatkowy wrzątek, jeśli będzie taka potrzeba. Dzięki za czujność.
Rzadko robię coś z kaszą jaglaną, ale ten sernik jest naprawdę dobry. Dzięki za przepis.
Czy jest szansa, że uda się ze świeżymi owocami lub mrożonymi?