Tortona

Tortona to nieduże miasto w Piemoncie, w prowincji Alessandria. Rozmiarem zbliżona jest do Zakopanego i podobnie jak Zakopane otoczona wzgórzami. Bez specjalnego powodu raczej tu nie zawitasz, chociaż… nigdy nic nie wiadomo. My powody mieliśmy dwa. Po pierwsze, wpadliśmy do Tortony po drodze z Modeny do Bra, by wreszcie odwiedzić na miejscu nasz ulubiony plakatowy kolektyw Malleus Rock Art Lab. Po drugie, wiedząc, że Walter Massa we wrześniu nie znajdzie dla nas czasu, chcieliśmy przynajmniej kupić wino spod jego kapryśnego szyldu. Walter potrafi tygodniami nie odbierać telefonów od restauratorów, którym od lat dostarcza wino (gdy butelek w końcu zabraknie); równie nieskory bywa w temacie przyjmowania gości w winnicy, szczególnie w tak gorącym czasie, jak wrześniowo-październikowe winobranie. Tak czy owak, wszystko – czyli zarówno Malleus, jak i winne zakupy pod znakiem Vigneti Massa – udały się jak trzeba, a przy okazji odkryliśmy Derthonę.

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Derthona to antyczna nazwa Tortony, a Vineria Derthona jest klasycznym przykładem na wskroś tradycyjnej piemonckiej restauracji (połączonej ze świetnie zaopatrzoną winiarnią), w której – jak łatwo się domyślić – weganie nie mieliby czego szukać. Tradycja święta rzecz, a wyraziście mięsne menu Vinerii doskonale to odzwierciedla. Kluczowe jest tu jednak wino i to ono zadziałało na nas jak magnes. Lokal szczyci się bowiem zaskakująco szerokim wyborem butelek, wśród których znaczącą część stanowią unikalne wina lokalnych producentów.

Włoskie umiłowanie lokalności urzeka nas (i świat) od lat, ponieważ jak nigdzie indziej na świecie u jego podstaw leży autentyczna i szczera miłość do regionu, prowincji czy nawet tylko wioski lub miasteczka. Wysysany z mlekiem matki lokalny patriotyzm nakazuje lokalsom wspierać swojaków, promować miejscowe skarby, edukować przybyszów, wyjaśniając im wszystko po kolei w najmniejszych szczegółach, kultywować tradycję i na bieżąco pisać historię, w tym historię jedzenia dla przyszłych pokoleń. Vineria Derthona zdaje się idealnie wpisywać w ten nurt. Klasyczne menu (najlepsze piemonckie sery, królik, jagnięcina, cielęcina), wyjątkowe lokalne wina, kompetentna, uprzejma i służąca pomocą, acz nienachalna obsługa. Czego chcieć więcej, kiedy w podróży szukasz miejsca, w którym odpoczniesz po trasie i przed spotkaniem z dawno niewidzianymi bratnimi duszami, w którym napijesz się wina i zjesz coś dobrego, co będzie zarazem foodową wizytówką odwiedzanej okolicy?

Vineria Derthona

Vineria Derthona usytuowana jest w samym sercu Tortony. Z jednej strony przytulna, zaciszna, schowana nieco na uboczu, z drugiej – gwarna i pełna odwiedzających ją tłumnie lokalnych mieszkańców. Najlepiej zjawić się tu z uprzednią rezerwacją, bowiem zarówno w godzinach serwisu lunchowego, jak i wieczornego lokal zajęty jest zwykle do ostatniego stolika. My zajrzeliśmy tu przypadkiem i bez planu, więc siłą rzeczy bez rezerwacji, ale szczęśliwie znalazł się dla nas przedostatni wolny stolik na tarasie, a upalne wrześniowe popołudnie tylko zachęcało do tego, by zjeść na otwartym powietrzu.

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Specjalnością Derthony jest m.in. Coniglio in padella con olive taggiasche rosmarino e pinoli (Królik z oliwkami Taggiasca (Cailletier), rozmarynem i piniolami), ale my z uwagi na upał złożyliśmy nieco lżejsze zamówienie: obowiązkowo selezione di formaggi (wspólnie) z organicznym miodem z Azienda Agricola „La Raia” i pikantną salsą domowej roboty plus selezione di salumi (dla mnie) oraz cipolle, peperoni, pomodori e zucchine ripiene al forno (dla Gośki), oczekując po prostu półmiska pieczonych warzyw, które – niespodzianka! – okazały się być nadziewane mortadelą. Efekt był taki, że przystawkę z pieczonych warzyw z niespodziewajką zjadłem sam, mortadela bowiem – w oczach Gośki – odebrała warzywom wszelki urok 😉 Do tego butelka lekkiego, mineralnego, przyjemnie orzeźwiającego Pitasso (2017) Claudio Mariotto, które polecamy z czystym sumieniem.

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Pełne menu poniżej, a tu link do karty win.

Vineria Derthona

Talerz serów skomponowany był wzorowo. Zawierał świetnie dobrany przegląd najwspanialszych perełek piemonckiego serowarstwa, których próżno szukać nawet w najlepszych włoskich delikatesach. Znalazły się na nim: Cravanzina (z owczego mleka), Carboncino (z mieszanki krowiego i koziego mleka), La Tur (z mieszanki mleka bawolego i koziego), włoski Camembert di bufala, Montebore (z mleka owczego), Giotto (z mleka krowiego), Beppino Ocelli in foglia di castagno (dojrzewający w liściach kasztanowca, z mleka bawolego) oraz Blu Botera (z mleka krowiego). Dokładnej zawartości selezione di salumi nie pamiętam, ale salsiccia, lardo i inne składowe smakowały wyśmienicie, a salsiccia w Vinerii delikatnością i kremowością dorównywała tej, którą kilka dni wcześniej częstował nas w swej winnicy Vittorio Graziano, zapewniając, że salsiccia jest domowej roboty. Wbrew pozorom, dwie konkretne przystawki i jedno secondo piatto na późny lunch pod palącym wrześniowym słońcem wystarczyły nam aż nadto.

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona to ten typ lokalu, w którym chciałoby się siedzieć bez końca. Po posiłku i winie można przecież wziąć kieliszek porto na deser, a później espresso, później znów kieliszek porto lub jakiegoś fajnego lokalnego likieru, i tak bez końca 😉 Zorientowana na gościa obsługa, właściciel i dobry duch restauracji pełniący jednocześnie obowiązki szefa sali, świetne lokalne jedzenie ku chwale jakości, tradycji i prostoty oraz znakomity wybór win – wszystko to daje poczucie błogiego spokoju, ciepła i zaopiekowania, a przecież po to właśnie odwiedza się takie, czyli rodzinne i działające od pokoleń, małe włoskie restauracje.

Dodatkowy plus: znakomita karta win oraz interesujący wybór win na kieliszki, których lista jest codziennie aktualizowana w zależności od stanu zasobów restauracyjnej piwnicy win.

Vineria Derthona
Via Perosi 15, 15057 Tortona
MICHELIN 2020
Bib Gourmand

Btw, wina made by Walter Massa można kupić w winnym butiku Aroma Winebar & Enoteca przy Via Emilia 114 w Tortonie.

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Więcej Tortony:

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona

Vineria Derthona