Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym.

Pieczone warzywa w rozmaitych konfiguracjach i kształtach, z różnymi przyprawami i dodatkami to jeden z motywów przewodnich mojego gotowania, ponieważ – co tu kryć – do takich potraw mamy ogromną słabość. Powtarzam to jak mantrę od początku istnienia bloga, ale powtórzę jeszcze raz – pieczenie to najlepsza, najbardziej uniwersalna i dająca najlepsze rezultaty metoda obróbki warzyw. Lubię piec warzywa krojone w kostkę, ponieważ dzięki temu szybciej się pieką, a przy okazji fajnie komponują się z innymi elementami dania, na przykład z quinoa (komosą ryżową), kaszą albo ryżem.

Camargue

Tym razem, pieczone warzywa podałem z pełnoziarnistym ryżem Camargue, jednym z naszych ulubionych. Kto podróżuje do i po Francji w poszukiwaniu lokalnych produktów, na pewno o nim słyszał. Nie tylko Włosi uprawiają w Europie własny ryż. Prowansalski Camargue stanowi najbardziej wysuniętą na północ strefę upraw ryżu w Europie. Klimat i ukształtowanie terenu sprzyjają jego uprawie – w delcie Rodanu nie brakuje wody, dobowe różnice temperatur są nieznaczne, panuje odpowiednie nasłonecznienie, a mistral wspomaga cały proces. Ryż dotarł tu pod koniec XIII wieku i przez kolejne dwa areał upraw w Prowansji stopniowo się powiększał. W kolejnych stuleciach uprawa ryżu w Camargue jednak podupadła, po czym odrodziła się w XIX wieku. W latach ’30 XX wieku, by kontrolować przybór wód Rodanu wzniesiono tamy oddzielające ziemie Camargue od morza. Na zasolonych ziemiach powstały poletka ryżowe, które miały zapobiec przekształceniu Camargue w solną pustynię i pomóc w przygotowaniu ziemi pod uprawę warzyw i winorośli. W latach 1939 – 1940 na południe Francji sprowadzono siłą około 20 000 mieszkańców Indochin, których zadaniem było wspomóc lokalsów w rewitalizacji upraw ryżu. Po upadku Republiki, zmuszano ich do niewolniczej pracy na rzecz kolaboracyjnego rządu w Vichy. To niechlubna i mało znana karta w dziejach Francji.

Ryż lekko podkręciłem, dodając stworzoną do takich połączeń kiszoną cytrynę. To ona nadała całości słonego, kwaśnego i orzeźwiającego smaku. Do tego jeszcze tylko trochę sumaku i obowiązkowe świeże zioła, które zawsze są znakomitym dodatkiem do warzyw.

Wody do gotowania ryżu z oczywistych względów nie solę. Kiszone cytryny są wystarczająco słone. Wagę poszczególnych warzyw podaję orientacyjnie – z takiej ilości, jak podana w przepisie, przygotujesz naprawdę sporą porcję, ale w tym przypadku naprawdę: im więcej tym lepiej! :-)

Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym

Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym

Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym

Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym

Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 batat (ok. 300 g)
  • 3 marchewki (ok. 250 g)
  • 3 pietruszki (ok. 200 g)
  • 1 niewielki seler (lub pół dużego), ok. 200 g
  • 1 duża gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 suszona papryczka piri piri
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, rozgniecionego w moździerzu
  • duża szczypta pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • 200 g ryżu Camargue
  • pół kiszonej cytryny
  • łyżeczka sumaku
  • garść natki pietruszki

Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Obrane ze skórki warzywa pokrój w kostkę i przełóż do miski. Jeżeli użyjesz niezawodnego robota kuchennego Magimix i przystawki do krojenia warzyw w słupki / kostkę, cały proces zajmie Ci mniej niż minutę :-)
  3. Dodaj trochę oliwy, posiekany rozmaryn, rozkruszoną papryczkę piri piri, pieprz i kmin rzymski. Wymieszaj, po czym przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika na około 25-30 minut.
  5. W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedź nadmiar wody.
  6. Pozostaw ryż w garnku, dodaj do niego posiekaną kiszoną cytrynę i sumak. Wymieszaj.
  7. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do ryżu większość natki pietruszki, wymieszaj i przełóż na duży talerz lub podziel na porcje. Na wierzchu dodaj upieczone warzywa. Skrop oliwą i posyp pozostałą natką pietruszki.

Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym

Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym

Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym

Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym

Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym

Pieczone warzywa z ryżem cytrynowym