• 1 kubek mąki kasztanowej
  • 1 kubek mleka (tu: bez laktozy, ale może być zwykłe)
  • płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • ok. 200 g malin
  • miód do dekoracji
  • tłuszcz do smażenia (tu: nierafinowany olej kokosowy)

Placki – najprostszy przepis na podstawową wersję placków z bezglutenowej mąki kasztanowej. Z malinami.

To bezglutenowa wersja przepisu na NAJPROSTSZE PLACKI.

Mąkę pszenną zastąpiłem tu moją ulubioną mąką kasztanową. Dodałem też trochę malin – owoce w cieście dają bardzo fajny efekt: są w każdym placku i pękają przy jedzeniu, uwalniając skondensowany, pełen smaku sok. Pycha :-)

Miarkę do odmierzenia głównych składników (mąki i mleka) stanowi ten sam kubek. Możesz użyć kubka dowolnej wielkości – im większego naczynia użyjesz, tym więcej ciasta – i konsekwentnie placków – uzyskasz.

Maliny sprawdzają się tu doskonale, ale możesz użyć też jagód, jeżyn, borówek czy porzeczek. Po przekrojeniu placka maliny ukazują się w całej okazałości.

Tradycyjnie nie używam cukru, ale jeśli chcesz uzyskać nieco słodszy smak, przed podaniem możesz potraktować placki miodem. Jeśli odstawisz je na chwilę (albo postanowisz je np. fotografować;-)) placki wchłoną cały miód i będą jeszcze słodsze.

Z podanych ilości składników otrzymasz ok. 16 placków.

Placki z malinami L_08

PRZEPIS:

  1. Do miski przesiej kubek mąki, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon, jajko i wlej kubek mleka. Całość dokładnie wymieszaj rózgą.
  2. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
  3. Smaż placki z obydwu stron na natłuszczonej patelni.
  4. Gotowe placki możesz podać polane niewielką porcją miodu.

Placki z malinami L_01

Placki z malinami L_09

Placki z malinami L_07