- 230 g miękkiego masła
- 230 g cukru kokosowego
- 3 g soli (tu: różowa himalajska)
- 1 średnie jajko (M)
- 3 g sody oczyszczonej
- 350 g mąki kasztanowej / owsianej / kukurydzianej (do wyboru - wedle uznania)
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady (tu: Raw Cocoa)
Pieguski domowej roboty.
Pieguski to popularne kruche ciasteczka z kawałkami czekolady. Domową bezglutenową wersję upiekłem ostatnio na zamówienie.
Przepis jest bardzo prosty, tym bardziej warto więc nie kupować gotowców, a zamiast tego robić ciasteczka samodzielnie w domu. Będą pod każdym względem lepsze – zdrowsze, składnikowo nieporównanie czystsze i o kilka poziomów smaczniejsze.
To przepis dla cookie monsters ;-) i innych ciasteczkowych hurtowników. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 65-70 ciastek.
Możesz użyć właściwie dowolnej mąki bezglutenowej, ale moim zdaniem najlepiej sprawdza się kasztanowa i owsiana. Jeśli używasz, kukurydziana też będzie OK, natomiast ryżowej sugeruję dodać max. 50% i uzupełnić ją inną mąką, np. jedną z wyżej wymienionych. Ciastka w 100% z mąki ryżowej mogą wyjść zbyt suche.
Używam organicznej gorzkiej czekolady, ale jeśli wolisz – możesz użyć mlecznej, wtedy ciastka będą jeszcze słodsze. Nie pomijaj soli – dzięki niej domowe pieguski mają delikatny posmak solonego karmelu.
Pieguski domowej roboty – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- W mikserze albo ręcznie wymieszaj miękkie masło (w temperaturze pokojowej), cukier i sól (w KitchenAid – prędkość na poziomie 2). Następnie stopniowo dodaj do masy roztrzepane jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (na początek prędkość 2, po chwili zwiększona do 4).
- Dodaj mąkę wymieszaną z sodą (nie przesiewam mąki przez sito) i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom).
- Kiedy ciasto ładnie się wyrobi zatrzymaj mikser, dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj do momentu, aż dobrze połączą się z ciastem.
- Uformuj ciastka: formuj w dłoniach małe kulki (jak trufle), rozpłaszczaj je lekko nadając im kształt mniej lub bardziej regularnych kółek i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami, ponieważ w piekarniku zwiększą objętość i mogą skleić się z sąsiadami.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 6 minut (u mnie: 3 minuty grzanie góra-dół + 3 minuty tylko od góry).
- Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do ostygnięcia. Następnie przełóż je na kratkę, by całkiem wystygły.
Smacznego!
Ciastka są mega dobre – maślane, kruche i chrupkie, z nutami solonego karmelu i kawałkami słodkiej czekolady w środku.
A do tego jeszcze drobno posiekane/grubo zblendowane orzechy włoskie/laskowe/pean/makadamia, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, rodzynki, żurawina suszona, morwa biała… Się rozmarzyłam…
A tu robić trzeba a nie marzyć ;-)
:D do dzieła!
Sdiełano :-) Z mąki owsianej, część „klasycznie”, druga – z dodatkiem wiórków kokosowych. Ale z orzechami laskowymi i tak będę musiała spróbować, bo to były moje ulubione Pieguski :-)
Super? Ja nawet nie znam rodzajów piegusków, wiem tylko, że istnieją i że na pewno była kiedyś wersja z czekoladą? Przepis jest tak prosty i plastyczny, że ciastka można piec z dowolnymi dodatkami.
Wszystkie są z czekoladą. Stąd nazwa. Tylko są jeszcze wersje z orzechami laskowymi (kiedy 100 lat temu to kupowałam, to właśnie te najchętniej), z wiórkami kokosowymi… i jeszcze inne pewnie też. I te domowe zdecydowanie lepsze. No ale to oczywista oczywistość – nawet gdybym je z mąki pszennej robiła i tal byłyby lepsze niż kupne :-)
To jasne:-)
Prowadzi Pan najlepszy blog ❤️ Ciastka, jak wiele innych rzeczy wcześniej, udały mi się świetnie. Użyłam składników jak w przepisie, nawet cukier kokosowy udało mi się zdobyć w moim małym mieście, a efekt przerósł wszelkie oczekiwania. Naprawdę, ciastkowe uzależnienie murowane ????
moje uzależnienie…
Uzyłam mąki owsianej (a tak naprawde, to zmielonych płatków, czy to źle?), mialam wrażenie ze masła jest zdecydowanie za dużo, ale zostawilam proporcje jak w przepisie. Pieką sie juz 15 min i popękały, obawiam się że nie przetrwałyby podróży do pracy :( co mogło pójść nie tak?
Nie wiem. To sprawdzona francuska receptura, 4 czy 5 wersja ciastek opublikowana na blogu. Na pewno nie warto pytac, co poszlo nie tak, kiedy nawet się jeszcze nie upiekly i nie wystygly ;-) Maslo bylo prawdziwe, bez domieszek olejow? Proporcje na pewno sa prawidłowe :-)
Ciąg dalszy korespondencji tu: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1258653637563412&id=166454806783306
M-I-S-T-R-Z-O-S-T-W-O. Tyle powiem :D
Zakładam, że to nie przez prima aprilis;-)
masło klarowane da rade? jesli nie to z jakiej firmy najlepsze? :)
Tak, sprawdzi się każde prawdziwe masło, masło klarowane i nierafinowany olej kokosowy też:-) Używam masła stąd: http://www.naturalnielokalnie.com/cennik
Uwielbiam pieguski, może faktycznie czas zacząć piec samodzielnie?
Witam!
Narazie przejrzałam tylko przepisy na ciastka, bo tego akurat szukam dla mojego bezglutenowa! Jeszcze nic nie zdążyłam upiec, bo dopiero dzisiaj trafilam na tego bloga ale już jutro będzie się dzialo?. Mam pytanie czy cukier kokosowy w tym przepisie można zastąpić innym? Zwykłym, brązowym, trzcinowym???
Tak, cukier kokosowy w każdym przepisie można zastąpić dowolnym innym. Używam go ze względu na jakość.
czy mąka jaglana nadaje się do tego przepisu?
Tak.
A jeżeli chciałabym użyć zwykłego cukru zamiast kokosowego, to powinnam dać taką samą ilość, czy mniej? W sumie nigdy nie próbowałam cukru kokosowego, więc nie wiem, czy jest mniej, czy bardziej słodki od zwykłego…? Pozdrawiam i dzięki za mega fajny przepis :)
Kokosowy jest słodki z karmelowym posmakiem, ale zwykły trzcinowy jest chyba jednak słodszy. Tak zakładam, ponieważ od wieków go nie używałem:-) Przy pierwszym podejściu możesz dodać np. 150-180 g zwykłego cukru i ocenić, czy taki poziom słodyczy Ci odpowiada.
Generalnie, ciastka z tego przepisu piekłem na zamówienie, więc są słodkie. Większość ludzi tego właśnie oczekuje od ciach;-) Gdybym piekł je dla nas, dodałbym zapewne max. 100 g cukru, ale my z cukrem mamy bardzo nie po drodze;-)
Prosiłbym o poradę ile mniej więcej gram ksylitolu należałoby użyć, aby uzyskać słodycz mieszczącą się w 230 g cukru kokosowego :)
Niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie. Warto w każdym razie pamiętać, że ksylitol ma działanie przeczyszczające, dlatego szczególnie w deserach należy go dozować ostrożnie.
Zrobilam. W smaku są dobre ale dlaczego nie wyrosły?
Nie mam pojęcia.
Lepsze niż pieguski! I takie łatwe <3
Najłatwiejsze!!!
Uwielbiam wszelkiego rodzaju jedno porcjowe ciastka, ten przepis wygląda na wyjątkowo zdrowy
:-)