- ok. 10 młodych ziemniaków
- 1 duży batat
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 4 papryki piquillo (albo zwykłe marynowane papryki)
- 3-4 garście rukoli
- 3-4 łodygi rozmarynu
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki niefiltrowanego, tłoczonego na zimno oleju dyniowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 limonka lub cytryna
- oliwa extra vergine
- ocet balsamiczny
- pieprz
- sól
Sałatka z grillowanych ziemniaków i batatów.
Głównym bohaterem tej kolorowej sałatki są grillowane ziemniaki – zwykłe i słodkie, czyli bataty.
Dodałem też kilka innych składników, które zawsze dobrze ze sobą współgrają – zamarynowaną na szybko cebulę, świetne hiszpańskie słodkie pieczone papryki piquillo i pomidorki koktajlowe.
PRZEPIS:
- Czerwoną cebulę pokrój w bardzo cienkie talarki, przełóż do miseczki, wlej sok z limonki i chlust octu balsamicznego. Odstaw.
- W osolonej wodzie ugotuj obranego ze skóry i pokrojonego na mniejsze kawałki batata oraz dokładnie wyczyszczone ziemniaki ze skórką. Najlepiej użyć do tego osobnych garnków, ponieważ batat może potrzebować innego czasu gotowania niż ziemniaki. Ziemniaki i bataty powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ziemniaki gotuj ok. 15-20 minut, a bataty 12-15, w zależności od wielkości kawałków.
- Ugotowane ziemniaki i bataty odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do wystudzenia.
- Ziemniaki pokrój na połówki, a bataty na mniejsze kawałki i dodaj do miski. Wlej chlust oliwy, dodaj posiekane listki rozmarynu, tymianek oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj, by ziemniaki pokryły się oliwą i ziołami.
- Na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż ziemniaki i bataty. Grilluj, aż na warzywach utworzą się charakterystyczne grillowe paski, a ziemniaki nabiorą chrupiącej skórki.
- Na półmisku lub na dużym talerzu rozłóż rukolę. Dodaj ziemniaki i bataty, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski papryki piquillo, cebulę i posiekaną papryczkę chilli.
- Skrop sałatkę oliwą lub olejem dyniowym (niefiltrowany, tłoczony na zimno olej dyniowy ma świetny smak i piękny ciemnozielony kolor).
OMG, wszystko co kocham na jednym półmisku. Tak nie można…
?
Można już teraz kupić gdzieś takie mini ziemniorki?
Tak, importowane z Cypru i Francji są w sprzedaży przez cały rok pod Halą Mirowską, ale już wkrótce zacznie się sezon na polskie ?
Wygląda apetycznie
A ja akurat mam małe ziemniaczki i chciałam zrobić z nich coś fajnego :)