Zupa z gotowanej dyni z posypką z kasztanów.

Nie planowałem gotować kolejnej zupy z dyni, ponieważ przepisów na różne jej wersje opublikowałem na blogu już 12 (!), ale ten przepis tym różni się od większości moich wcześniejszych pomysłów, że bazuje nie na upieczonej dyni, a na ugotowanej w bulionie.

Poniższy przepis jest wprost inspirowany recepturą z książki Nigela Slatera Green feast: autumn/winter (Zielona uczta: jesień/zima). Zmodyfikowałem go w niewielkim stopniu. Największą zaletą tej zupy jest prostota: krem składa się z dosłownie jednego składnika: dyni ugotowanej w bulionie, który w moim przepisie jest warzywny, ale (jeśli wolisz) nie musi taki być. Jeżeli nie masz pod ręką bulionu, nie wszystko stracone – ugotuj zupę w wodzie z dodatkiem soli, kilku listków laurowych, kulek pieprzu i ziela angielskiego, po czym przed miksowaniem zupy na krem wyciągnij liście i przyprawy. Zupa ma łagodny smak, nie doprawiam jej niczym dodatkowo (poza ewentualną solą), ponieważ istotne jest to, by zachować jej naturalny, pomarańczowy kolor, niezmącony kolorowymi drobinkami przypraw. Tym bardziej, że rolę do odegrania mają tu pyszne dodatki: pasta sezamowa tahini oraz, a właściwie przede wszystkim, przepyszne gotowane kasztany podsmażone z chili, rozmarynem i sezamem. Kasztany pięknie chłoną oliwę i świetnie współgrają z łagodną kremową zupą.

Zupę miksuję na krem w blenderze molekularnym Wartmann z funkcją próżni, o którym więcej przeczytasz tutaj i który teraz – podobnie jak wiele innych sprzętów – możesz kupić taniej i to podwójnie. Wystarczy, że skorzystasz z przecen w Ronic oraz z mojego osobistego kodu zniżkowego, który łączy się z innymi rabatami:

Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Zupa z gotowanej dyni z posypką z kasztanów

Zupa z gotowanej dyni z posypką z kasztanów

Zupa z gotowanej dyni z posypką z kasztanów

Zupa z gotowanej dyni z posypką z kasztanów – SKŁADNIKI:

  • nieduży Butternut (dynia piżmowa) – ok. 1 kg po obraniu ze skórki i wydrążeniu gniazda nasiennego
  • litr bulionu warzywnego
  • 2 płaskie łyżki tahini (pasty z sezamu)
  • 100 g gotowanych kasztanów pakowanych próżniowo (używam takich)
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • papryczka chili (albo szczypta płatków ostrej chili)
  • oliwa extra vergine

Zupa z gotowanej dyni z posypką z kasztanów – PRZEPIS:

  1. Dynię pokrój na kawałki i ugotuj w bulionie do miękkości (ok. 15-20 minut, w zależności od wielkości kawałków).
  2. Dynię wraz z bulionem zmiksuj w blenderze na gładko. Konsystencja zupy powinna być jedwabista i niezbyt gęsta, ale również nie wodnista. Na wszelki wypadek, możesz zmiksować dynię wraz z częścią bulionu i dolać resztę tylko w razie potrzeby. Przy zachowaniu proporcji kilogram dyni piżmowej do litra bulionu gotowa zupa powinna mieć właściwą konsystencję.
  3. Przelej zupę z blendera do garnka po gotowaniu dyni i podgrzej w trakcie przygotowywania dodatków. W razie potrzeby dopraw solą.
  4. Na suchej patelni upraż sezam, wystarczą mu 1-2 minuty. Następnie, wlej na patelnię oliwę, dodaj drobno posiekane chili i większość listków rozmarynu. Smaż przez chwilę, po czym dodaj dość drobno pokruszone kasztany. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty.
  5. Przelej zupę do głębszych talerzy, dodaj do każdej porcji po łyżce tahini oraz po kilka łyżek smażonych kasztanów. Całość oprósz posiekanym rozmarynem.

Sprawdź też:

Zupa z gotowanej dyni z posypką z kasztanów

Zupa z gotowanej dyni z posypką z kasztanów
Zupa z gotowanej dyni z posypką z kasztanów

Zupa z gotowanej dyni z posypką z kasztanów

Zupa z gotowanej dyni z posypką z kasztanów