Jarmużowa w misce z dyni.

Jarmużowa. Pełna warzyw, we włoskim stylu, czyli tak gęsta, że można postawić w niej łyżkę na sztorc. Takie zupy uwielbiamy, dlatego gotuję je najczęściej. A kiedy już ugotuję, jemy je na śniadanie, obiad i kolację. W chłodniejsze miesiące, czyli – jakby nie liczyć – w rodzimym klimacie przez blisko pół roku bez aromatycznej, sezonowej, kolorowej zupy ani rusz. Co więcej o niej napisać prócz tego, że smakuje jak ósmy cud świata? Chyba nic.

Jadalna miska z dyni to fajna opcja, która z jednej strony wzbogaca całość, a z drugiej chłonie smaki „nadzienia”, ale nie konieczność, więc jeżeli nie masz ochoty na takie ceregiele, ugotuj jarmużową i podaj ją standardowo – w misce lub głębokim talerzu.

Zupa jarzynowa to bogactwo sezonowych, kolorowych warzyw. Jak je szybko pokroić? Najprościej: w robocie kuchennym. Wszystkie warzywa, które trafiły do tej zupy, pokroiłem w mniej niż minutę przy pomocy mojego ulubionego robota kuchennego Magimix. Zestaw do kostek i frytek to niezwykle przydatne narzędzie, które pokazywałem Wam już w kilku innych przepisach. Krojenie warzyw – nawet tak twardych jak marchew, pietruszka, ziemniaki, brukiew czy seler – trwa dosłownie kilka chwil, a całą pracę wykonuje za nas robot.

Taki comfort food pomaga przetrwać jesień!

Uwagi:

  • Ilości podanych w przepisie składników wystarczają do ugotowania większej liczby porcji zupy niż ta, która mieści się w dwu dyniowych miskach,
  • Dodatek zmiksowanego jarmużu daje świetny efekt – zarówno jeżeli chodzi o smak, jak i kolor,
  • Zupa jest na wskroś domowa, więc nie ma ciśnienia, by kawałki warzyw były idealnie równe, ważne natomiast, by ich nie przegotować (!), dlatego nie gotuj jarmużowej zbyt długo. Warzywa powinny zachować jędrność,
  • Zupę gotuję na wodzie (robię tak zawsze, kiedy nie mam bulionu pod ręką), ale nie ma oczywiście przeszkód, by przyrządzić ją na dobrym domowym bulionie,
  • Warzywa proponowane w przepisie możesz dowolnie zmieniać w zależności od sezonu, będzie tu pasować niemal wszystko. Zamień jarmuż na szpinak lub portulakę albo ziemniaki na bataty, użyj innej odmiany dyni do zrobienia jadalnej miski (dobrze sprawdzi się choćby średniej wielkości Hokkaido,
  • Zupę – tradycyjnie – warto ugotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, by składniki się „przegryzły”.

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni – SKŁADNIKI na dwie duże porcje (albo cztery, jeżeli upieczesz więcej dyń):

Miska z dyni

  • 2 spore dynie odmiany Autumn Crown
  • oliwa extra vergine
  • czarny pieprz, roztarty w moździerzu
  • sól, roztarty w moździerzu

Zupa jarmużowa

  • ok. 300 g jarmużu (tu: toskański, ale może być dowolny)
  • marchew, 2 sztuki
  • pietruszka, 2 sztuki
  • 2 cukinie mini (może być też zwykła mała cukinia albo połowa dużej cukinii)
  • niewielki fenkuł
  • 1-2 cebule (tu: czerwone, mogą być również zwykłe)
  • 5-6 młodych ziemniaków (użyłem francuskich, ale spokojnie mogą być również najzwyklejsze duże ziemniaki)
  • oliwa extra vergine
  • sól roztarta w moździerzu
  • kilka listków laurowych
  • trochę czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • skórka z Parmigiano Reggiano (opcjonalnie – mam, więc dodaję)
  • mieszanka przypraw utłuczona w moździerzu (ziele angielskie, pieprz, nasiona gorczycy i kolendry)
  • 2 papryczki piri-piri (rozkruszone)
  • trochę natki pietruszki
  • ok. 2 litry wody

Jarmużowa w misce z dyni – PRZEPIS:

  1. Umyj warzywa. Marchew i pietruszkę obierz ze skórki.
  2. Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę, używając odpowiedniej przystawki do robota kuchennego MagimixZiemniaki pokrój osobno. Za chwilę przekonasz się, dlaczego.
  3. Na patelni podsmaż na oliwie posiekaną cebulę oraz cukinię pokrojoną w plasterki. Jeżeli używasz większej cukinii, przekrój ją wzdłuż na pół i posiekaj na półplasterki). Gdy warzywa zmiękną, przełóż je do garnka.
  4. Na patelni podsmaż przez kilka minut marchew, pietruszkę i posiekany fenkuł (koper włoski). W razie potrzeby smaż partiami, a warzywa przekładaj kolejno do garnka.
  5. W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj listki jarmużu (bez łodyg) oraz czosnek niedźwiedzi.
  6. Do garnka dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, zmiksowany jarmuż, listki laurowe, przyprawy oraz wlej wodę (lub bulion). 
  7. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez ok. 20 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jednocześnie zachować jędrność. Nie powinny być rozgotowane.
  8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  9. Odkrój górną część dyni i łyżką wydrąż gniazda nasienne. Im bardziej pojemny środek przygotujesz, tym więcej zmieści się w nim zupy (u mnie – ok. 3-4 pełnych chochli). Uważaj, by nie przedziurawić jadalnej dyniowej miski.
  10. Dynie wraz z odkrojonymi „kapeluszami” ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Skrop dynie oliwą i oprósz przyprawami.
  12. Wstaw do piekarnika na ok. 50 minut lub nieco dłużej. Upieczona dynia powinna być miękka, z ładnie zrumienionymi krawędziami.
  13. Gorące dynie wypełnij równie gorącą zupą. Całość warto skropić oliwą i dodać nieco posiekanej natki pietruszki.

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni

Jarmużowa w misce z dyni