Zupa z dyni i persymony.
Wiecie, czym różni się blender próżniowy od klasycznego blendera wysokoobrotowego? Na pierwszy rzut oka niczym, ponieważ funkcja blendowania próżniowego to dodatkowa opcja w bardziej zaawansowanych blenderach wysokoobrotowych, z której można – ale nie trzeba – korzystać. Dlaczego korzystać warto?
Blendowanie próżniowe polega na tym, że po wrzuceniu składników do kielicha blendera, a przed ich zmiksowaniem, z kielicha odsysa się tlen, tworząc próżnię. Świeże składniki miksowane w takich warunkach zachowują pełnię składników odżywczych, a dodatkowo mogą być dłużej przechowywane. Przekłada się to także na bardziej intensywny i pełniejszy kolor miksowanych warzyw i owoców. Smoothies i zupy z blendera próżniowego są nie tylko wyraźnie mniej napowietrzone, a przez to smaczniejsze, ale też mają mocniej nasyconą barwę.
Użytkowanie blendera próżniowego jest bardzo proste: po napełnieniu kielicha blendera składnikami, które chcemy zmiksować, podłączamy do niego banalną w konstrukcji pompkę, którą odsysamy tlen, po czym używamy blendera w standardowy sposób, korzystając z wybranego programu. Pompka tworzy próżnię w ok. 30 sekund (im więcej składników i mniej pustej przestrzeni w kielichu blendera, tym szybciej).
Wysokoobrotowy blender próżniowy Wartmann, którego używam w tym przepisie, posiada również funkcję gotowania zupy. Wystarczy dodać do kielicha składniki – warzywa, przyprawy, wodę, etc. – i włączyć urządzenie. Po kilku minutach pyszna, gorąca, gotowa do jedzenia zupa-krem jest gotowa. Taki prosty, rozgrzewający obiad z blendera to świetna opcja dla zapracowanych. Wracasz późno do domu, głodna/-y i zmęczona/-y, a blender w mniej niż 10 minut szykuje Ci posiłek na gorąco. Szybko, zdrowo i z naturalnych składników. Nazwijmy to smart fast food :-)
Przyrządzając zupę wg poniższego przepisu możesz zrezygnować z podsmażonego ananasa jako dekoracji albo zastąpić go na przykład kilkoma kawałkami persymony lub innego zimowego owocu.
Zupa z dyni i persymony – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 1 mała dynia piżmowa (ok. 600 g)
- 1 persymona (kaki, ok. 350 g)
- 1-2 duże szalotki
- ok. 700 ml wody
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu (Penja)
- 1/2 łyżeczki owoców fenkułu (kopru włoskiego)
- 1/2 łyżeczki białej gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 mini ananas lub kawałek zwykłego ananasa
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- trochę listków świeżego tymianku lub oregano
- nierafinowany organiczny olej kokosowy
Zupa z dyni i persymony – PRZEPIS:
- Dynię obierz ze skórki i usuń gniazdo nasienne.
- Pokrój dynię na kawałki. Szalotki obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
- Persymonę obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
- Do kielicha blendera wlej wodę, dodaj persymonę, zmiażdżone w moździerzu przyprawy (z wyjątkiem czerwonego pieprzu), szalotki oraz dynię.
- Zmiksuj w programie soup (trwa ok. 8 minut).
- W tym czasie obrany ze skóry ananas (z wyciętym twardym niejadalnym środkiem) pokrój na małe kawałki i podsmaż na oleju kokosowym, aż ładnie się skarmelizują.
- Zupę podaj z ananasem (wystarczy kilka małych kawałków na porcję), listkami ziół i rozgniecionym w palcach czerwonym pieprzem.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne i pożywne zupy na każdą porę roku.
Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Wartmann.
Wspaniałe kolory i połączenie, nie wpadłabym na to, żeby dodać persymonę do zupy z dyni. Wypróbuję:)
Bardzo polecam!
Mamy ten sam blender ?
Który? Ja mam zdecydowanie za dużo;-)
Ostatnio zakupiłem właśnie Wartmann
Żartowałem;-) To bardzo dobry wybór. Blendowanie próżniowe, poza ochroną owoców i warzyw przed utratą składników odżywczych, faktycznie znacznie ogranicza napowietrzanie, dzięki czemu gotowy produkt jest znacznie smaczniejszy.
Wspaniałe kolory!
Trudno się nie zgodzić:-)
Bardzo fajny pomysł, persymona dodaje ciekawych nut. Nawet mojej mamie ta zupa smakowała, a mama bywa marudna:)
Pozdrowienia dla mamy!
Czemu odsysanie tlenu przy blendowaniu ma cokolwiek zmienić skoro przed włożeniej składniki już miały kontakt z tlenem? Po wyciągnięciu z blendera znowu mają kontakt, więc jedynym momentem bez tlenu jest moment blendowania. To znaczy, że robi różnicę jeśli ostrza tną w środowisku bez tlenu vs z tlenem?
Tak
Blendery próżniowe są mega, koktajle i zupy naprawdę smakują z nich lepiej.
Zdecydowanie!
Zupa naprawdę świetna, ale ostatnio próbowałem na imprezie zupy z dyni z indykiem. Naprawdę smakuje wyśmienicie.