Zupa z dyni i persymony.

Wiecie, czym różni się blender próżniowy od klasycznego blendera wysokoobrotowego? Na pierwszy rzut oka niczym, ponieważ funkcja blendowania próżniowego to dodatkowa opcja w bardziej zaawansowanych blenderach wysokoobrotowych, z której można – ale nie trzeba – korzystać. Dlaczego korzystać warto?

Blendowanie próżniowe polega na tym, że po wrzuceniu składników do kielicha blendera, a przed ich zmiksowaniem, z kielicha odsysa się tlen, tworząc próżnię. Świeże składniki miksowane w takich warunkach zachowują pełnię składników odżywczych, a dodatkowo mogą być dłużej przechowywane. Przekłada się to także na bardziej intensywny i pełniejszy kolor miksowanych warzyw i owoców. Smoothies i zupy z blendera próżniowego są nie tylko wyraźnie mniej napowietrzone, a przez to smaczniejsze, ale też mają mocniej nasyconą barwę.

Użytkowanie blendera próżniowego jest bardzo proste: po napełnieniu kielicha blendera składnikami, które chcemy zmiksować, podłączamy do niego banalną w konstrukcji pompkę, którą odsysamy tlen, po czym używamy blendera w standardowy sposób, korzystając z wybranego programu. Pompka tworzy próżnię w ok. 30 sekund (im więcej składników i mniej pustej przestrzeni w kielichu blendera, tym szybciej).

Wysokoobrotowy blender próżniowy Wartmann, którego używam w tym przepisie, posiada również funkcję gotowania zupy. Wystarczy dodać do kielicha składniki – warzywa, przyprawy, wodę, etc. – i włączyć urządzenie. Po kilku minutach pyszna, gorąca, gotowa do jedzenia zupa-krem jest gotowa. Taki prosty, rozgrzewający obiad z blendera to świetna opcja dla zapracowanych. Wracasz późno do domu, głodna/-y i zmęczona/-y, a blender w mniej niż 10 minut szykuje Ci posiłek na gorąco. Szybko, zdrowo i z naturalnych składników. Nazwijmy to smart fast food 🙂

Przyrządzając zupę wg poniższego przepisu możesz zrezygnować z podsmażonego ananasa jako dekoracji albo zastąpić go na przykład kilkoma kawałkami persymony lub innego zimowego owocu.

Zupa z dyni i persymony

Zupa z dyni i persymony

Zupa z dyni i persymony – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 mała dynia piżmowa (ok. 600 g)
  • 1 persymona (kaki, ok. 350 g)
  • 1-2 duże szalotki
  • ok. 700 ml wody
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu (Penja)
  • 1/2 łyżeczki owoców fenkułu (kopru włoskiego)
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 mini ananas lub kawałek zwykłego ananasa
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • trochę listków świeżego tymianku lub oregano
  • nierafinowany organiczny olej kokosowy

Zupa z dyni i persymony – PRZEPIS:

  1. Dynię obierz ze skórki i usuń gniazdo nasienne.
  2. Pokrój dynię na kawałki. Szalotki obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
  3. Persymonę obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
  4. Do kielicha blendera wlej wodę, dodaj persymonę, zmiażdżone w moździerzu przyprawy (z wyjątkiem czerwonego pieprzu), szalotki oraz dynię.
  5. Zmiksuj w programie soup (trwa ok. 8 minut).
  6. W tym czasie obrany ze skóry ananas (z wyciętym twardym niejadalnym środkiem) pokrój na małe kawałki i podsmaż na oleju kokosowym, aż ładnie się skarmelizują.
  7. Zupę podaj z ananasem (wystarczy kilka małych kawałków na porcję), listkami ziół i rozgniecionym w palcach czerwonym pieprzem.

Zupa z dyni i persymony

Zupa z dyni i persymony

Zupa z dyni i persymony

Zupa z dyni i persymony

Zupa z dyni i persymony

Sprawdź też inne przepisy na pyszne i pożywne zupy na każdą porę roku.

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Wartmann.