Zupa z ciecierzycą.
Nie ma chyba bardziej relaksującej w przygotowaniu potrawy niż domowa jarzynowa. Dziś podrzucam przepis na pyszną, gęstą, rozgrzewającą zupę z ciecierzycy i góry warzyw, o które nietrudno nawet w samym środku surowego zimowego sezonu. Kiedy gotuję tego typu zupę, zawsze przyrządzam jej więcej, dlatego podane proporcje składników wypełnią porządny gar(nek).
Ciecierzycę możesz ugotować dzień wcześniej. W razie potrzeby, zamiast ciecierzycy dodaj soczewicę.
Zupa z ciecierzycą – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
- 200 g suchej ciecierzycy (waga przed ugotowaniem)
- ok. 500 g dyni Butternut, obranej ze skórki i pokrojonej w niewielkie kawałki
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w niewielkie kawałki
- 3 marchewki, pokrojone w niewielkie kawałki
- 2 cukinie, pokrojone w niewielkie kawałki
- por, posiekany
- 2 duże szalotki albo cebule, posiekane
- 1 papryka (u mnie: ramiro, może być też zwykła), pokrojona w niewielkie kawałki
- 4 garście jarmużu, porwane na niewielkie kawałki
- duża garść listków kolendry lub natki pietruszki, posiekanych
- kilka listków laurowych
- po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, ziela angielskiego, nasion kolendry, roztartych w moździerzu
- kopiasta łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki ostrego pimentonu (mielonej wędzonej papryki)
- po 1 kopiastej łyżeczce suszonego tymianku i suszonego cząbru
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- olej do smażenia
Zupa z ciecierzycą – PRZEPIS:
- Ciecierzycę namocz przez noc – wsyp do miski, zalej zimną bieżącą wodą i odstaw. Rano odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj (ok. 50 minut). W tym czasie przygotuj warzywa i zacznij gotować zupę.
- W głębokiej patelni podduś marchew pod przykryciem do momentu, aż zacznie mięknąć, po czym przełóż do dużego garnka. Tak samo podduś por, cebulę, paprykę i dodaj do garnka.
- Do garnka wrzuć dynię, ziemniaki i cukinię.
- Wlej odpowiednią ilość wody (powinna przykryć warzywa), dodaj liście laurowe, przyprawy i suszone zioła.
- Zagotuj zupę, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut.
- Dodaj jarmuż i ugotowaną wcześniej ciecierzycę, po czym gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.
- Zdejmij zupę z ognia i dodaj listki kolendry (lub natkę pietruszki), wymieszaj.
- Przechowuj w lodówce. Nadmiar możesz zamrozić.