• ok. 1 kg dyni (tu: Butternut, czyli dynia piżmowa)
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • dwie garście jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. litr bulionu
  • ok. 15-20 krewetek (tu: mrożone krewetki jumbo)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • suszona ostra papryka
  • pimenton (wędzona papryka)
  • trochę nasion kolendry

Świetna warzywna zupa z dynią w roli głównej.

Najbardziej lubię tego rodzaju zupy. Owszem, często przygotowuję kremy (z dyni również PRZEPIS 1, PRZEPIS 2, PRZEPIS 3, PRZEPIS 4), ale generalnie jestem zagorzałym fanem gęstych zup, podawanych z górką uduszonych warzyw.

Choć dynia bardziej kojarzy się z kremami, warto wykorzystać ją także w nieco inny sposób. Tajnym składnikiem jest tu wędzona papryka, która idealnie komponuje się z dynią i krewetkami oraz nadaje zupie doskonałego smaku, a przy okazji koloru.

1. Pokrójcie dynię na niewielkie kawałki i wrzućcie do głębokiej patelni z rozgrzanym tłuszczem. Wymieszajcie, tak by tłuszcz pokrył kawałki.

2. Dodajcie sporą szczyptę soli, pieprz, wędzoną i ostrą paprykę oraz rozgniecione płaską stroną noża i drobno posiekane ząbki czosnku. Wymieszajcie i duście całość po przykryciem, co jakiś czas mieszając, do momentu aż dynia zmięknie (ok. 10 minut).

3. W tym czasie posiekajcie cebulę, seler oraz przekrojone wzdłuż na pół marchewki. Oderwijcie twarde łodygi z liści jarmużu i, w razie potrzeby, porwijcie je na mniejsze kawałki.

4. Gdy dynia zmięknie, przełóżcie ją do garnka z bulionem i na tę samą patelnię wrzućcie cebulę, seler, marchew i jarmuż. Duście warzywa, co jakiś czas mieszając, aż będą miękkie (ok. 10 minut).

5. W tym czasie (w razie potrzeby) oczyśćcie krewetki (wcześniej je rozmroźcie).

6. Przełóżcie gotowe warzywa do garnka z bulionem i dynią, doprowadźcie zupę do wrzenia i gotujcie całość na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzućcie krewetki.

7. Gdy zupa będzie gotowa, ewentualnie doprawcie i dodajcie trochę posiekanej natki pietruszki.

8. Zupę można podawać np. z grzankami podpieczonymi w tosterze.

Smacznego!

Zupa z dyni i krewetek L_07

Smacznego!