- ok. 1 kg dyni (tu: Butternut, czyli dynia piżmowa)
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- dwie garście jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- ok. litr bulionu
- ok. 15-20 krewetek (tu: mrożone krewetki jumbo)
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- suszona ostra papryka
- pimenton (wędzona papryka)
- trochę nasion kolendry
Świetna warzywna zupa z dynią w roli głównej.
Najbardziej lubię tego rodzaju zupy. Owszem, często przygotowuję kremy (z dyni również PRZEPIS 1, PRZEPIS 2, PRZEPIS 3, PRZEPIS 4), ale generalnie jestem zagorzałym fanem gęstych zup, podawanych z górką uduszonych warzyw.
Choć dynia bardziej kojarzy się z kremami, warto wykorzystać ją także w nieco inny sposób. Tajnym składnikiem jest tu wędzona papryka, która idealnie komponuje się z dynią i krewetkami oraz nadaje zupie doskonałego smaku, a przy okazji koloru.
1. Pokrójcie dynię na niewielkie kawałki i wrzućcie do głębokiej patelni z rozgrzanym tłuszczem. Wymieszajcie, tak by tłuszcz pokrył kawałki.
2. Dodajcie sporą szczyptę soli, pieprz, wędzoną i ostrą paprykę oraz rozgniecione płaską stroną noża i drobno posiekane ząbki czosnku. Wymieszajcie i duście całość po przykryciem, co jakiś czas mieszając, do momentu aż dynia zmięknie (ok. 10 minut).
3. W tym czasie posiekajcie cebulę, seler oraz przekrojone wzdłuż na pół marchewki. Oderwijcie twarde łodygi z liści jarmużu i, w razie potrzeby, porwijcie je na mniejsze kawałki.
4. Gdy dynia zmięknie, przełóżcie ją do garnka z bulionem i na tę samą patelnię wrzućcie cebulę, seler, marchew i jarmuż. Duście warzywa, co jakiś czas mieszając, aż będą miękkie (ok. 10 minut).
5. W tym czasie (w razie potrzeby) oczyśćcie krewetki (wcześniej je rozmroźcie).
6. Przełóżcie gotowe warzywa do garnka z bulionem i dynią, doprowadźcie zupę do wrzenia i gotujcie całość na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzućcie krewetki.
7. Gdy zupa będzie gotowa, ewentualnie doprawcie i dodajcie trochę posiekanej natki pietruszki.
8. Zupę można podawać np. z grzankami podpieczonymi w tosterze.
Smacznego!
Smacznego!
Mega przepis :) Krewetek nie lubię, ale zastąpię rybą i będzie dla mnie. Cały garnek ;-) pozdrawiam
Dużo podróżujesz, wiec mam pytanie. Czy mrożona krewetka smakuje podobnie jak świeża, czy czuć dużą różnicę?
Różnica w smaku niewątpliwie jest i wypada zdecydowanie na korzyść świeżych krewetek, ale moim zdaniem o dobrze przyrządzonych krewetkach mrożonych nie można powiedzieć, że są niesmaczne. Na tle szerokiej gamy produktów oferowanych w wersji mrożonej, krewetki smakowo wypadają nieźle. Krótko mówiąc, mrożone nie dorównują świeżym, ale mimo wszystko, w braku innej możliwości, są dla nich niezłym zamiennikiem.
Dziękuję :)
Zatem złowię w sklepie i spróbuję czy to coś dla mnie, czy wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam!
Dzięki Tobie w zeszłym roku zaczęłam jeść dynie, w tym sezonie szaleję już odważniej, korzystając oczywiście z fikowych przepisów. Masz takie pomysły jakich nie ma nikt, i – tak szczerze – mam wrażenie, że inni w sieci kopiują twoje pomysły i nawet nie mają odwagi podać źródła. I nie chodzi mi tylko o dynie, a o wszystko. A dla mnie Facet i Kuchnia i tak najlepszy, uwielbiam Was :D :D
Dziękujemy!!!:-)
Mniam, pyszny masz ten blog