Zupa krem z kukurydzy i kiszonej cytryny.
Szybka, prosta, błyskawiczna zupa krem z kukurydzy. Kukurydza (mamy lato, więc oczywiście świeża, a nie z puszki) jest tu kluczowym składnikiem, ale kiszona cytryna to prawdziwy game changer. Przełamuje słodycz kukurydzy, dodaje tak pożądanej w przypadku potraw ze słodkich warzyw orzeźwiającej kwasowości i doprawia zupę na tyle, że nie ma potrzeby dodawać soli. Kiszona cytryna to naprawdę wspaniały dodatek, który każdą potrawę wznosi na wyższy poziom. Zielona marynowana papryczka chili dodaje trochę pikantnych nut – ale z umiarem, ponieważ chodzi o to, by krem zachował swój łagodny słodko-kwaśny smak. Przed podaniem zupę posypuję prażonymi i solonymi ziarnami (mieszanką kukurydzy kilku odmian, ciecierzycy, suszonego bobu, etc.), ale równie dobrze sprawdzą się na przykład prażone na suchej patelni ziarna słonecznika lub orzechy nerkowca.
Używam super cichego blendera Magimix, o którym więcej przeczytasz TUTAJ.
Sprawdź też inne przepisy z kiszoną cytryną.
Zupa krem z kukurydzy i kiszonej cytryny – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 4 kolby kukurydzy
- kiszona cytryna – przepis
- 2-3 cebule cukrowe (w zależności od wielkości)
- 2 zielone papryczki chili (marynowane), opcjonalnie
- mieszanka prażonych i solonych ziaren (kukurydza kilku odmian, ciecierzyca, suszony bób, etc.) do posypania
- olej lub oliwa extra vergine
Zupa krem z kukurydzy i kiszonej cytryny – PRZEPIS:
- Posiekaj cebulę i zeszklij do miękkości na natłuszczonej patelni. Cebula powinna się dusić, a nie smażyć na złoto. W razie potrzeby dodaj na patelnię trochę soli, dzięki niej cebula puści więcej wody i będzie się dusić.
- Ugotuj kukurydzę (około 8 minut od wrzutki do wrzątku). Ostudź w zimnej wodzie.
- Ostrym nożem okrój kolby kukurydzy z ziaren – oprzyj kolbę o dno dużej miski wyłożonej ręcznikiem papierowym (ręcznik stabilizuje kolbę) i zdecydowanymi cięciami okrój ją z ziaren z góry na dół.
- W blenderze zmiksuj cebulę, kiszoną cytrynę, papryczki chili, kukurydzę (pozostaw kilka kawałków do dekoracji) oraz tyle wody, by uzyskać idealnie gładki krem.
- Zupę podaj z odłożonymi wcześniej kawałkami kukurydzy i mieszanką prażonych ziaren.