Ziołowa zupa z jarmużu, tatsoi i ziemniaków.

Pogoda taka, że… zupa! Jarmuż toskański, młody szpinak, tatsoi, młode bulwy chrupiącego fenkułu. Ostatnie chwile zielenin z majlertowego pola musiały zaowocować pyszną, aromatyczną, ziołową zupą, która smakuje tak dobrze, że trudno się od niej oderwać!

Zawsze, kiedy zabieram się za przyrządzanie tej czy innej jarzynowej, gotuję ją w największym garnku, jaki mam, dlatego podane w przepisie proporcje składników wystarczają na przygotowanie naprawdę sporej ilości porcji. Taka ilość spokojnie wystarcza dla 2 osób na 3 dni. W razie potrzeby zupę możesz zamrozić.

Proporcje poszczególnych warzyw, w szczególności jarmużu, są dość orientacyjne. Przyrządzając każdą zupę, ilością składników możesz dość swobodnie manewrować wedle własnego uznania.

Zmiksowane zioła nie tylko wzbogacają smak, ale również nadają zupie bardziej zielonego koloru. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do ziół, które proponuję, dodać też inne, np. bazylię, miętę, lubczyk czy oregano. Ważne, by nie żałować ziół, ponieważ zupa przyjmie właściwie każdą ich ilość. Konsystencja ziołowej pasty może być gęsta i nie musi przypominać pesto – całość i tak trafi do zupy.

Ziołowa zupa z jarmużu, pak choi i ziemniaków

Ziołowa zupa z jarmużu, pak choi i ziemniaków

Ziołowa zupa z jarmużu, pak choi i ziemniaków

Ziołowa zupa z jarmużu, pak choi i ziemniaków

Ziołowa zupa z jarmużu, tatsoi i ziemniaków – SKŁADNIKI:

Na ziołową bazę

  • duży pęczek kolendry
  • pęczek trybuli (może być też pietruszka)
  • pęczek koperku
  • mitsuba – japońska pietruszka, 50 g (opcjonalnie)

Na zupę

  • 6 garści jarmużu toskańskiego
  • 4 garście jarmużu zwykłego
  • ok. 400 g młodego szpinaku
  • por
  • duża marchewka
  • ok. 5 ziemniaków (w zależności od wielkości, u mnie: średnie, odmiana Lord)
  • 2 małe bulwy fenkułu (kopru włoskiego) albo 1 duża
  • kilka małych cebulek albo jedna duża
  • 2 kapusty tatsoi
  • 5 liści laurowych
  • po jednej kopiastej łyżeczce suszonego cząbru i suszonego estragonu
  • po jednej łyżeczce czarnego pieprzu, kolendry, białej gorczycy, nasion fenkułu – rozgniecionych w moździerzu
  • papryczka chilli
  • sól roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • woda

Ziołowa zupa z jarmużu, tatsoi i ziemniaków – PRZEPIS:

  1. W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj kolendrę, trybulę, koperek i mitsubę wraz z chlustem oliwy. Oliwy nie trzeba dodawać zbyt wiele, konsystencja nie musi przypominać pesto.
  2. Posiekaną cebulę wrzuć na rozgrzaną i natłuszczoną głęboką patelnię, podduś.
  3. Marchew obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na ćwiartki, po czym posiekaj na plasterki i dodaj do cebuli. Posiekaj bulwy fenkułu i dodaj na patelnię. To samo zrób z porem. Dodaj sporą szczyptę soli i duś do momentu, aż warzywa zaczną mięknąć. Gotowe warzywa przełóż do dużego garnka.
  4. W tej samej patelni podduś szpinak, aż straci objętość i przełóż do garnka.
  5. W tym czasie przygotuj jarmuż, odrywając od liści łodygi i rwąc liście na mniejsze kawałki. Jarmuż przełóż do garnka. Wlej tyle wody, by zrównała się z warzywami i zacznij gotować.
  6. Do gotującej się zupy dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, pastę ze zmiksowanych wcześniej ziół, liście laurowe, suszone zioła i wszystkie przyprawy.
  7. Grubo posiekaj tatsoi i dodaj do zupy.
  8. Gotuj zupę, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane (!)
  9. Dodaj trochę oliwy i w razie potrzeby dopraw.
  10. Przechowuj w lodówce.

Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic!

Ziołowa zupa z jarmużu, pak choi i ziemniaków

Ziołowa zupa z jarmużu, pak choi i ziemniaków

Ziołowa zupa z jarmużu, pak choi i ziemniaków

Ziołowa zupa z jarmużu, pak choi i ziemniaków

Ziołowa zupa z jarmużu, pak choi i ziemniaków