Sałatka w pieczonej dyni.
Jak zrobić lekką jesienną sałatkę z dynią, nie mieszając jej cząstek z innymi składnikami? Najprościej: podaj sałatkę w upieczonej „misce” z dyni. Połówka małej, zgrabnej kulistej dyni o zwartym i bardziej mączystym (niż soczystym) miąższu oraz jadalnej skórce doskonale sprawdza się jako naczynie, w którym możesz umieścić nie tylko sałatkę, ale też makaron z cukinii, risotto albo nawet zupę. Odmiany dyni, które świetnie sprawdzają się w roli jadalnych naczyń to, między innymi, Delica, Autumn Crown czy Hokkaido.
Przepis na prostą ziołową sałatkę w upieczonej połówce dyni jest tak łatwy, że aż żal nie zrobić. Rozejrzyj się na targu lub w warzywniaku za ładną małą dyńką i do dzieła!
Uwagi:
- Upieczone połówki dyni studzę, by od wysokiej temperatury nie zwiędły zielone liście,
- Dynia odmiany Delica (podobnie jak Autumn Crown) ma tę wielką zaletę, że jest przepyszna również na zimno,
- Delica po przekrojeniu ma zwykle jedną połówkę głębszą, a drugą płytszą. Do podania sałatki najlepiej nadają się połówki głębsze, dlatego warto upiec od razu dwie małe dynie, płytsze połówki przeznaczając do innych celów,
- Do sałatki dodaję niewiele składników: świetnie sprawdza się np. mini sałata rzymska o małych, zgrabnych liściach oraz musztardowiec, który dodaje wyraźnie ostrzejszego, pikantnego smaku (w razie potrzeby możesz zastąpić go rukolą).
Sałatka w pieczonej dyni – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- mała dynia odmiany Delica (Autumn Crown czy Hokkaido też będą OK)
- płaska łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- pół łyżeczki nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartych w moździerzu
- trochę mielonej łagodnej papryki
- sól roztarta w moździerzu
- mini sałata rzymska
- 2 garście musztardowca (albo rukoli)
- 1 duża gruszka (u mnie: odmiana General Leclerc)
- 2 garście malin
- garść pestek dyni (można podprażyć na patelni)
- płatki łagodnej papryki chilli
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Sałatka w pieczonej dyni – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Umytą dynię przekrój na pół i wydrąż łyżką gniazdo nasienne. Połówki dyni ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zobacz).
- Skrop dynię oliwą i oprósz roztartymi w moździerzu pieprzem i nasionami fenkułu oraz papryką. Wstaw do piekarnika na ok. 60 minut.
- Gotową dynię odstaw, by przestygła. Wystudzone połówki upieczonej dyni oprósz odrobiną soli.
- W połówkach dyni ułóż po 2-3 liście sałaty i kilka cienko skrojonych plasterków gruszki (ma miękką skórkę, więc jej nie obieram).
- Dodaj musztardowiec, trochę najmniejszych listków sałaty rzymskiej oraz maliny. Skrop całość oliwą i na koniec posyp płatkami chilli, grubo młotkowanym czerwonym pieprzem i pestkami dyni.