Dynia pieczona z daktylami i płatkami chilli.

Super prosta, jesienna zapiekanka z kremową dynią i słodkimi daktylami w rolach głównych. Do tego obowiązkowe pistacje, które z daktylami współgrają wyjątkowo dobrze (zobacz też: Ranginak). Naturalnie słodkie daktyle świetnie równoważą się z doprawioną na ostro dynią i dodaną na koniec solą z cytrusowo-miętowymi nutami. Jeżeli lubisz bardzo słodkie smaki, przed podaniem możesz skropić całość miodem (dla nas byłby to już nadmiar „szczęścia”). Używam w tym przepisie Butternuta, czyli dyni piżmowej, ponieważ stanowi ona idealny kompromis pomiędzy soczystym a mączystym miąższem, ale równie dobrze sprawdzi się bardziej wilgotna Hokkaido lub wyraźnie mączysta, ale też pełna smaku Delica.

Sprawdź też:

Dynia pieczona z daktylami i płatkami chilli

Dynia pieczona z daktylami i płatkami chilli

Dynia pieczona z daktylami i płatkami chilli

Dynia pieczona z daktylami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • spory Butternut (dynia piżmowa) albo półtora mniejszego Butternuta (tylko dolna część z gniazdem nasiennym)
  • 12-15 daktyli Medjool (w zależności od ilości dyni), wypestkowanych
  • duża garść niesolonych pistacji, grubo posiekanych
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • trochę listków świeżego tymianku
  • sól roztarta w moździerzu
  • trochę płatków chilli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • trochę gruboziarnistej soli (do wykończenia, po pieczeniu) np. smakowej – u mnie sól z miętą i cytryną
  • oliwa extra vergine

Dynia pieczona z daktylami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Butternut obierz ze skórki (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw). Odetnij od dyni jej dolną część z gniazdem nasiennym. Przekrój ją na pół, wydrąż łyżką gniazdo nasienne i pokrój dynię w półksiężycowe kawałki.
  2. Przełóż do miski, wlej trochę oliwy, dodaj sól, rozgnieciony w moździerzu pieprz, płatki chilli i tymianek. Wymieszaj, po czym ułóż dynię na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
  3. Po tym czasie, dodaj do dyni wypestkowane daktyle i wstaw ponownie do piekarnika na dodatkowy kwadrans. 
  4. Upieczone dynie z daktylami posyp posiekanymi pistacjami, gruboziarnistą solą i listkami tymianku.

Dynia pieczona z daktylami i płatkami chilli