Dynia pieczona z daktylami i płatkami chilli.
Super prosta, jesienna zapiekanka z kremową dynią i słodkimi daktylami w rolach głównych. Do tego obowiązkowe pistacje, które z daktylami współgrają wyjątkowo dobrze (zobacz też: Ranginak). Naturalnie słodkie daktyle świetnie równoważą się z doprawioną na ostro dynią i dodaną na koniec solą z cytrusowo-miętowymi nutami. Jeżeli lubisz bardzo słodkie smaki, przed podaniem możesz skropić całość miodem (dla nas byłby to już nadmiar „szczęścia”). Używam w tym przepisie Butternuta, czyli dyni piżmowej, ponieważ stanowi ona idealny kompromis pomiędzy soczystym a mączystym miąższem, ale równie dobrze sprawdzi się bardziej wilgotna Hokkaido lub wyraźnie mączysta, ale też pełna smaku Delica.
Sprawdź też:
- Przepis na sałatkę z dyni piżmowej, anchois i daktyli
- Wegańskie lody z dyni słodzone daktylami
- Więcej przepisów na dynie
Dynia pieczona z daktylami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- spory Butternut (dynia piżmowa) albo półtora mniejszego Butternuta (tylko dolna część z gniazdem nasiennym)
- 12-15 daktyli Medjool (w zależności od ilości dyni), wypestkowanych
- duża garść niesolonych pistacji, grubo posiekanych
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- trochę listków świeżego tymianku
- sól roztarta w moździerzu
- trochę płatków chilli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- trochę gruboziarnistej soli (do wykończenia, po pieczeniu) np. smakowej – u mnie sól z miętą i cytryną
- oliwa extra vergine
Dynia pieczona z daktylami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Butternut obierz ze skórki (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw). Odetnij od dyni jej dolną część z gniazdem nasiennym. Przekrój ją na pół, wydrąż łyżką gniazdo nasienne i pokrój dynię w półksiężycowe kawałki.
- Przełóż do miski, wlej trochę oliwy, dodaj sól, rozgnieciony w moździerzu pieprz, płatki chilli i tymianek. Wymieszaj, po czym ułóż dynię na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
- Po tym czasie, dodaj do dyni wypestkowane daktyle i wstaw ponownie do piekarnika na dodatkowy kwadrans.
- Upieczone dynie z daktylami posyp posiekanymi pistacjami, gruboziarnistą solą i listkami tymianku.