- 600 g dyni Hokkaido (waga miąższu)
- 600 g gruszek (tu: konferencje, waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- 300 ml cydru
- ok. 200 g daktyli izraelskich (10 sztuk)
- sok z 1 limonki
- 600 ml mleka kokosowego (3 szklanki)
- kawałek imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
- oliwa extra vergine
Lody dyniowe słodzone daktylami – wegańskie i bezglutenowe.
Hokkaido, z uwagi na piękny, intensywnie pomarańczowy kolor, kremową konsystencję i łagodny smak świetnie nadaje się m.in. do deserów. Zamiast oklepanego dyniowego ciasta, możesz przygotować z niej coś bardziej oryginalnego: piękne, kremowe i pyszne lody z dyni.
Dynia doskonale łączy się z owocami. Na blogu znajdziesz m.in. połączenia dyni i owoców w zapiekankach, zupach (w wersji ze śliwkami, morelami i jabłkami), sałatkach i innych pysznych przepisach. Tutaj dyni towarzyszą pyszne polskie jesienne owoce – gruszki. Kremowość deseru podkręca mleko kokosowe, a dodatkowej nuty smakowej dodaje cydr; jeśli wolisz, możesz zastąpić go poire (perry), czyli odpowiednikiem cydru wytwarzanym tą samą metodą z gruszek.
Słodkawa hokkaido i soczyste słodkie gruszki sprawiają, że cukier nie jest tu do niczego potrzebny. Rolę dodatkowego słodzidła pełnią – jak zwykle – daktyle Medjool (ZOBACZ).
Dyniowe przepisy wprost kojarzą się z jesienią, w związku z czym lody – dla kontrastu z ich chłodzącym charakterem – doprawiłem szczyptą rozgrzewających przypraw: imbirem, cynamonem i kardamonem. Jeśli taka kompozycja z jakichś przyczyn Ci nie odpowiada, skomponuj własną mieszankę przyprawową.
Sprawdź też inne PRZEPISY NA LODY I SORBETY
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Umytą dynię pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Kawałki wrzuć do brytfanki, skrop oliwą i wetrzyj ją w dynię (ZOBACZ).
- Wstaw na środkowy poziom piekarnika na ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości kawałków dyni). Upieczoną dynię odstaw do ostygnięcia (ZOBACZ).
- Gruszki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na małe kawałki. Wrzuć do małego rondla, dodaj nieco wody i duś przez ok. 10 minut, aż zmiękną. Po 5 minutach duszenia dodaj do gruszek wypestkowane daktyle i starty na drobnej tarce imbir. Wymieszaj. Gotowe gruszki odstaw, by nieco przestygły.
- Zmiksuj dynię, gruszki z daktylami, mleko kokosowe i cydr na gładką masę (miksuj przez ok. 3-4 minuty).
- Dodaj cynamon i kardamon (opcjonalnie) i ponownie krótko zmiksuj.
- Przelej masę do miski (ZOBACZ) i schłódź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
- Po schłodzeniu przełóż masę do maszyny do lodów i mieszaj ok. 40 minut.
- Przełóż do pojemnika (ZOBACZ) i wstaw do zamrażarki na ok. 3-4 godziny.
Niezła uczta:) Lody zjawiskowe!
Dzięki:-)
Rosenthal, Biała Maria? Dobrze widzę? :)
Tak:-)
Lodowa pełnia szczęścia :)
Wyglądają super, a ten kolor robi wrażenie :) Ostatnio robiłam podobne lody ale z banana również bardzo dobre.
Wersja z bananami jest najprostsza i faktycznie bardzo smaczna, ale warto kombinować z innymi wariantami, zwłaszcza takimi, których nigdzie gotowych się nie dostanie. A już na pewno nie takiej jakości:-)
Rewelacyjne, muszę koniecznie wypróbować
A to mleko kokosowe jest z puszki (takie dosyć gęste)? Czy można mleko kokosowe własnej produkcji tu dodać?
Mleko jest z kartonu (link do zdjęcia -> https://instagram.com/p/9bcSGCpVzf/, ma czysty skład), ponieważ nie znalazłem puszkowanego o składzie wolnym od dodatków. Możesz dodać własne mleko.
Chciałabym przygotować te lody, jednak mam pytanie. Czy cydr można zastąpić np. sokiem jabłkowym? Czy alkohol ma tu jakieś swoje „zadanie” ?Mam dzieci, które będą jeść takie smakołyki a alkoholu nie będę im przecież serwować.
Tak, można. Cydr odpowiada głównie za smak.