• 600 g dyni Hokkaido (waga miąższu)
  • 600 g gruszek (tu: konferencje, waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 300 ml cydru
  • ok. 200 g daktyli izraelskich (10 sztuk)
  • sok z 1 limonki
  • 600 ml mleka kokosowego (3 szklanki)
  • kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine

Lody dyniowe słodzone daktylami – wegańskie i bezglutenowe.

Hokkaido, z uwagi na piękny, intensywnie pomarańczowy kolor, kremową konsystencję i łagodny smak świetnie nadaje się m.in. do deserów. Zamiast oklepanego dyniowego ciasta, możesz przygotować z niej coś bardziej oryginalnego: piękne, kremowe i pyszne lody z dyni.

Dynia doskonale łączy się z owocami. Na blogu znajdziesz m.in. połączenia dyni i owoców w zapiekankach, zupach (w wersji ze śliwkami, morelami i jabłkami), sałatkach i innych pysznych przepisach. Tutaj dyni towarzyszą pyszne polskie jesienne owoce – gruszki. Kremowość deseru podkręca mleko kokosowe, a dodatkowej nuty smakowej dodaje cydr; jeśli wolisz, możesz zastąpić go poire (perry), czyli odpowiednikiem cydru wytwarzanym tą samą metodą z gruszek.

Słodkawa hokkaido i soczyste słodkie gruszki sprawiają, że cukier nie jest tu do niczego potrzebny. Rolę dodatkowego słodzidła pełnią – jak zwykle – daktyle Medjool (ZOBACZ).

Dyniowe przepisy wprost kojarzą się z jesienią, w związku z czym lody – dla kontrastu z ich chłodzącym charakterem – doprawiłem szczyptą rozgrzewających przypraw: imbirem, cynamonem i kardamonem. Jeśli taka kompozycja z jakichś przyczyn Ci nie odpowiada, skomponuj własną mieszankę przyprawową.

Sprawdź też inne PRZEPISY NA LODY I SORBETY

Lody z dyni L_05

Lody z dyni L_09

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Umytą dynię pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Kawałki wrzuć do brytfanki, skrop oliwą i wetrzyj ją w dynię (ZOBACZ).
  3. Wstaw na środkowy poziom piekarnika na ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości kawałków dyni). Upieczoną dynię odstaw do ostygnięcia (ZOBACZ).
  4. Gruszki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na małe kawałki. Wrzuć do małego rondla, dodaj nieco wody i duś przez ok. 10 minut, aż zmiękną. Po 5 minutach duszenia dodaj do gruszek wypestkowane daktyle i starty na drobnej tarce imbir. Wymieszaj. Gotowe gruszki odstaw, by nieco przestygły.
  5. Zmiksuj dynię, gruszki z daktylami, mleko kokosowe i cydr na gładką masę (miksuj przez ok. 3-4 minuty).
  6. Dodaj cynamon i kardamon (opcjonalnie) i ponownie krótko zmiksuj.
  7. Przelej masę do miski (ZOBACZ) i schłódź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  8.  Po schłodzeniu przełóż masę do maszyny do lodów i mieszaj ok. 40 minut.
  9. Przełóż do pojemnika (ZOBACZ) i wstaw do zamrażarki na ok. 3-4 godziny.

Lody z dyni L_14

Lody z dyni L_03

Lody z dyni L_11

Lody z dyni L_08