Ranginak – perskie ciasto daktylowe. Bezglutenowe, wegańskie i bez pieczenia.
Ranginak
Ranginak to znakomite ciasto z daktyli i orzechów, doprawione kardamonem i cynamonem.
Ponoć recepturę na ten popularny w perskiej kuchni deser ma w swym repertuarze prawie każdy irański kucharz. Trudno się temu dziwić. Przepis jest bardzo łatwy, a ciasto nie wymaga nawet pieczenia. Jedyną trudność może ewentualnie sprawić zdobycie wysokiej jakości składników. Im lepszych daktyli i orzechów użyjesz, tym wspanialszy będzie smak gotowego deseru. Daktyle powinny być świeże, miękkie i ciągnące jak toffi. Najlepiej sprawdzą się izraelskie (Medjool) albo irańskie. Pistacje powinny być naturalne, czyli niesolone i nieprażone. Postaraj się nie zmieniać proporcji przypraw. Kardamonu powinno być wyraźnie więcej niż cynamonu, a ranginak należy obficie przyprawić.
Daktyle i orzechy
Bazę ciasta stanowią wypestkowane daktyle nadziewane zmielonymi orzechami włoskimi, a dopełnia je migdałowa zasmażka i gruba warstwa posypki z mielonych pistacji. Tak przygotowane ciasto dzieli się na ok. 20-25 nieregularnych mini porcji i w ten sposób należy je podawać. Dzięki daktylom jest mocno słodkie, dlatego doskonale komponuje się z czarną kawą. Wolny dzień, ranginak, chemex i jesteś w kawowo-bakaliowym niebie :-)
Kiedy następnym razem będziesz szukać sprawdzonego pomysłu na błyskawiczne ciasto bez pieczenia, które zachwyci rodzinę lub znajomych, pamiętaj o tym smakołyku. Ranginak udaje się zawsze i każdemu :-) Wystarczy zrobić go raz, by uzależnić się na dobre. Ciasto ma niesamowity, wręcz zniewalający aromat, który wystawia silną wolę na naprawdę ciężką próbę. To zasługa między innymi przepysznej zasmażki z mielonych migdałów i oleju kokosowego. Tak uprażone migdały pachną jak szalone!
Inspiracja
Ciasto przygotowałem na podstawie tradycyjnego przepisu z Sephardic Heritage Cookbook: Ottoman, Persian, Moroccan, Egyptian Recipes and More by the Sephardic Temple Or Chadash Sisterhood (2016) z moimi zmianami, które polegają na tym, że:
- używam nieprażonych orzechów włoskich (przed użyciem można uprażyć je na patelni lub w piekarniku)
- zasmażkę przygotowuję z oleju kokosowego i mielonych migdałów (zamiast mąki i oleju słonecznikowego lub rzepakowego albo masła lub ghee)
- do zasmażki nie dodaję cukru (świeże daktyle są wystarczająco słodkie)
- formę do ciasta natłuszczam olejem kokosowym, nie wykładam jej papierem do pieczenia
Orzechy włoskie, pistacje oraz migdały miksuję kolejno w robocie kuchennym Magimix. Używam małej misy, która idealnie nadaje się do miksowania mniejszych ilości (mieści do 300 g orzechów). Robot radzi sobie z nimi błyskawicznie, na zmiksowanie szklanki orzechów potrzebuje niespełna 30 sekund. Migdały i pistacje należy zmielić drobno. Orzechy włoskie w tym przepisie mogłyby być zmielone nieco grubiej, ale przegapiłem moment i nie zdążyłem wyłączyć robota po max. 10-15 sekundach. Magimix idzie jak burza i w mig obraca orzechy w pył. Warto pamiętać o jego mocy i w trakcie pracy mieć go non stop na oku :-)
Dzięki użyciu Magimixa przygotowanie ciasta zajmuje bardzo niewiele czasu. Robot rozdrabnia orzechy w tempie ekspresowym, a pozostałe czynności to już tylko przyjemne dokańczanie deseru. Później jest jak w reklamie: smak dojrzewa z czasem ;-) Czekanie jest najtrudniejsze, ale nagroda – boska! ?
Ranginak – SKŁADNIKI na 20-25 porcji:
Używam formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 21 cm
- 1 szklanka orzechów włoskich
- ok. 600 g świeżych daktyli izraelskich (waga bez pestek), u mnie – 33 sztuki
- 1 szklanka migdałów ze skórką
- 1 szklanka pistacji niesolonych i nieprażonych
- 100 g nierafinowanego organicznego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki kardamonu (mielonego lub rozgniecionego w moździerzu)
Ranginak – PRZEPIS:
- W małej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj kolejno orzechy włoskie, pistacje oraz migdały. Orzechy włoskie i pistacje miksuję dość drobno (ok. 20-25 sekund), a migdały – drobno (ok. 30 sekund), ponieważ w tym przepisie migdały są składnikiem zasmażki i zastępują mąkę.
- Przygotuj formę do ciasta: wyłóż ją papierem do pieczenia lub natłuść olejem kokosowym (ja stosuję wariant drugi). Daktyle starannie nadziewaj rozdrobnionymi orzechami włoskimi i układaj ciasno w formie, lekko je dociskając i rozpłaszczając. W zależności od formy i techniki możesz wypełnić ją jedną lub dwiema warstwami daktyli (u mnie są dwie).
- W małej misce wymieszaj mielony cynamon i kardamon.
- Przygotuj orzechową zasmażkę: na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy, a następnie stopniowo – po łyżce – dodawaj mielone migdały, nieustannie mieszając. Dodawanie orzechów i mieszanie zasmażki powinno zająć ok. 10-12 minut. W tym czasie migdałowa zasmażka nabiera mocnego, orzechowego aromatu, ciemniejszej barwy i gęstszej konsystencji.
- Gotową zasmażką polej zawartość formy, rozprowadzając zasmażkę łopatką po całej powierzchni ciasta.
- Wierzch ciasta polany zasmażką posyp od razu przygotowaną wcześniej mieszanką cynamonu i kardamonu, a następnie obficie obsyp zmielonymi pistacjami.
- Odstaw na co najmniej 2-3 godziny. Podawaj w maleńkich porcjach.
- Przechowuj w lodówce (do 12 dni).
Sprawdź też: inne przepisy przygotowane z robotem Magimix
Zdjęcie poniżej przedstawia ciasto po 12 dniach w lodówce – jest idealne do długiego przechowywania.
wygląda naprawdę smakowicie! :) piękny pistacjowy kolor <3
W pistacjach wszystko jest piękne, nie tylko kolor, ale i smak!:-)
wygląda bosko!
I bosko smakuje!:-)
Wspaniałe! Uwielbiam wszystko, co ma w składzie dakyle i pistacje???
Czy orzechy włoskie mogę zastąpić laskowymi? Akurat mam duże ilości.
Tak
Wygląda niesamowicie i jest takie piękne w przekroju:) Będę musiała je zrobić, tylko muszę czym prędzej zamówić daktyle!!!
Wpis na czasie:) Noszę się właśnie z zamiarem nabycia nowego robota do nowej kuchni w nowym mieszkaniu – moim pierwszym własnym – więc bardzo przeżywam:) i nie chcę kupować przypadkowych rzeczy. Wolę kupić później, ale lepsze. U rodziców używałam starego philipsa, który niestety nie był w stanie sprostać moim wygórowanym – jak na jego możliwości – wymaganiom. Często mulił się przy miksowaniu. Używał Pan kiedyś? Baza z czarnego plastiku, jedna duża misa, kilka tarcz, nóż, mieszadło. Do lekkich zadań ok, ale do kulinarnych wyzwań już niestety nie, zero wsparcia. Z opinii w necie wynika, że magimix jest naprawdę dobry, widziałam go nawet kilka razy w tle różnych programów/filmów o szefach kuchni, gdzie stanowił normalne wyposażenie kuchni, a nie był tylko eksponatem.
Zrobiłam wczoraj, dziś próbujemy. Powiem krótko,rewelacja :) Mój drugi połówek powiedział, że to jedno z lepszych ciast, jakie kiedykolwiek jadł w życiu.
Uściski dla Połówka ??
Skład mnie zachwyca, więc nie odmówię sobie takiej przyjemności <3
Wspaniały przepis, to będzie mój wielkanocny mazurek
Kolejny raz wyczytałeś w moich myślach, co chcę zjeść. Mam pistacje, daktyle, orzechy, olej kokosowy, migdały a jakby trzeba jednak było mieć te klasyczne składniki, to mąki i cukru właśnie nie mam, bo nie używam :P więc DZIĘKUJĘ :) PO STOKROĆ :)
No skoro tak zachwalasz to chyba w końcu wejdę do kuchni i zrobię… a miał być leniwy weekend… ;)
Żadne słowa nie oddadzą tego smaku:-) Rób, nie zwlekaj;-)
Intrygujący pomysł :)
:-)
Po samym przeczytaniu już mi ślina leci
Bez wątpienia robię jak najszybciej.
Bardzo warto!