Lokshen kugel z makaronu ryżowego.
Kugel to jedno z klasycznych dań kuchni żydowskiej, które kilkaset lat temu weszło do kanonu kuchni niemieckiej.
Tradycyjny kugel przygotowywany jest z ziemniaków i cebuli, ale istnieje również słodka wariacja na jego temat – zwana Lokshen kugel – oparta na makaronie jajecznym. Funkcjonuje wiele odmian tej potrawy, zarówno z cebulą, jak i w bardziej deserowej odsłonie. To moja, bezglutenowa – ponieważ oparta na makaronie ryżowym – wersja tego dania. Wykorzystując wędzone śliwki, daktyle, jabłko, cynamon, wanilię i miód celowo nadałem jej zimowy, nieco świąteczny charakter. Możesz oczywiście użyć innych, dowolnych bakalii – rodzynek, suszonych wiśni, suszonej żurawiny czy moreli.
Istotne jest, by makaron był długi i szeroki, dlatego użyłem ryżowego pappardelle. Makaron i ser wiążą resztę składników w taki sposób, że zapiekankę można kroić niczym ciasto. Lokshen kugel z makaronu ryżowego świetnie smakuje również na zimno. To bardzo proste, pyszne i sycące danie – wręcz stworzone do przyrządzania w trakcie sezonu zimowego :-)
Lokshen kugel z makaronu ryżowego – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 250 g ryżowego pappardelle
- 500 g ricotty
- 2 łyżki naturalnego jogurtu bez cukru (może być też jogurt grecki)
- 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 2 łyżki miodu
- 8 wypestkowanych świeżych daktyli (tu: Medjool)
- 8 wędzonych śliwek
- 1 małe twarde jabłko
- ziarenka z 4 lasek wanilii
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka masła + masło do natłuszczenia formy
Lokshen kugel z makaronu ryżowego – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki – ricottę, jogurt, jajka, miód, posiekane daktyle i śliwki, wanilię, cynamon, obrane ze skórki i pokrojone w niewielkie kawałki jabłko oraz roztopione na patelni masło.
- Ugotowany makaron odcedź, przepłucz zimną wodą i zaczekaj, aż dobrze odcieknie.
- Dodaj makaron do miski z masą serową i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Przełóż całość do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania (tu: o wymiarach 22 x 28 cm).
- Piecz ok. 35-40 minut, aż góra zapiekanki ładnie się zezłoci.
Robiłem kiedyś z makaronem tagliatelle według przepisu z książki Sesame & Spice. Super smaczny sycący słodki posiłek.
Niesamowicie sycący i dlatego najlepszy w zimie;-)
Ciekawy przepis. Wygląda bardzo apetycznie, i tak jak mówisz idealnie pasuje na taką pogodę :)
Wygląda naprawdę apetycznie, ale ja sądzę, że oryginalny kugiel z ziemniaków i np. mięsa wymiata. Zapraszam do moich okolic – Przedbórz na prawdziwy kugiel :)
Robiłem kiedyś kugel z ziemniaków i cebuli, ale bezmięsny;-)