Lokshen kugel z makaronu ryżowego.

Kugel to jedno z klasycznych dań kuchni żydowskiej, które kilkaset lat temu weszło do kanonu kuchni niemieckiej.

Tradycyjny kugel przygotowywany jest z ziemniaków i cebuli, ale istnieje również słodka wariacja na jego temat – zwana Lokshen kugeloparta na makaronie jajecznym. Funkcjonuje wiele odmian tej potrawy, zarówno z cebulą, jak i w bardziej deserowej odsłonie. To moja, bezglutenowa – ponieważ oparta na makaronie ryżowym – wersja tego dania. Wykorzystując wędzone śliwki, daktyle, jabłko, cynamon, wanilię i miód celowo nadałem jej zimowy, nieco świąteczny charakter. Możesz oczywiście użyć innych, dowolnych bakalii – rodzynek, suszonych wiśni, suszonej żurawiny czy moreli.

Istotne jest, by makaron był długi i szeroki, dlatego użyłem ryżowego pappardelle. Makaron i ser wiążą resztę składników w taki sposób, że zapiekankę można kroić niczym ciasto. Lokshen kugel z makaronu ryżowego świetnie smakuje również na zimno. To bardzo proste, pyszne i sycące danie – wręcz stworzone do przyrządzania w trakcie sezonu zimowego :-)

Lokshen kugel z makaronu ryżowego

Lokshen kugel z makaronu ryżowego – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 250 g ryżowego pappardelle
  • 500 g ricotty
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu bez cukru (może być też jogurt grecki)
  • 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 2 łyżki miodu
  • 8 wypestkowanych świeżych daktyli (tu: Medjool)
  • 8 wędzonych śliwek
  • 1 małe twarde jabłko
  • ziarenka z 4 lasek wanilii
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła + masło do natłuszczenia formy

Lokshen kugel z makaronu ryżowego – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  3. W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki – ricottę, jogurt, jajka, miód, posiekane daktyle i śliwki, wanilię, cynamon, obrane ze skórki i pokrojone w niewielkie kawałki jabłko oraz roztopione na patelni masło.
  4. Ugotowany makaron odcedź, przepłucz zimną wodą i zaczekaj, aż dobrze odcieknie.
  5. Dodaj makaron do miski z masą serową i dokładnie wszystko wymieszaj.
  6. Przełóż całość do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania (tu: o wymiarach 22 x 28 cm).
  7. Piecz ok. 35-40 minut, aż góra zapiekanki ładnie się zezłoci.

Lokshen kugel z makaronu ryżowego

Lokshen kugel z makaronu ryżowego