- 250 g jajecznego pappardelle
- 200 g serka wiejskiego (nie light)
- 250 g tłustego twarogu
- 100 g śmietany 18%
- 100 g płynnego miodu (tu: gryczany)
- 100 g rodzynek
- 3 jajka
- 1/2 dużego jabłka albo jedno małe
- łyżka masła
- łyżka pasty z wanilii
- łyżka cynamonu
Lokshen kugel to świetna makaronowa zapiekanka, która wywodzi się z Niemiec.
Kugel jest klasycznym daniem kuchni żydowskiej, które za sprawą uwarunkowań historycznych, kilkaset lat temu weszło do kanonu kuchni niemieckiej. Nazwa potrawy również ma niemiecki rodowód (pochodzi od średniowiecznego niemieckiego słowa kugel – kula, sfera).
Klasyczny kugel przygotowywany jest z ziemniaków i cebuli, ale istnieje również wariacja na jego temat – zwana Lokshen kugel – oparta na makaronie jajecznym. Wersji tego dania jest bez liku, może on być serwowany jako danie wytrawne (z cebulą) albo bardziej deserowe, na przykład takie, jakie proponuję tym razem: z rodzynkami, jabłkami i cynamonem.
Podstawą Lokshen kugel jest makaron jajeczny, ale równie ważne jest, by był to makaron odpowiednio długi i szeroki. Wówczas zapiekanka nabierze bardziej zwartej formy i będzie można kroić ją nożem niczym ciasto. Perfekcyjnie sprawdzi się tu właśnie pappardelle.
Cukru właściwie nie używam, dlatego w tym przepisie zamiast niego pojawia się miód, który wraz z rodzynkami lekko dosładza danie (nie jest ono jednak mocno słodkie).
To bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu potrawa, która nie może się nie udać. Do tego świetnie sprawdzi się przy większym gronie biesiadników.
Kuglem, przygotowanym według poniższych proporcji, po uszy najedzą się cztery głodne osoby.
Lokshen kugel – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie (można odjąć minutę od czasu gotowania, ponieważ makaron dojdzie w piekarniku).
- Do dużej miski dodaj pozostałe składniki – sery, śmietanę, jajka, miód, rodzynki, pastę z wanilii (ZOBACZ), cynamon, pokrojone w niewielkie kawałki jabłko (bez skórki) oraz masło roztopione na patelni.
- Rózgą dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Masa powinna być dość płynna.
- Ugotowany makaron odcedź, przepłucz zimną wodą i zaczekaj, aż odcieknie.
- Dodaj makaron do miski z masą serową i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Przełóż całość do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
- Piecz ok. 35-45 minut, aż góra zapiekanki ładnie się zezłoci.
Nie bądź taki, daj kawałek :)
Zapraszam :-)
Mam problem z nazewnictwem (to moze kwestia pobytu za granica).
1. Czy serek wiejski to tzw. cottage cheese czyli taki ziarnisty, plywajacy w smietanie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Cottage_cheese)
2. Czy serek twarogowy to po prostu twarog? Bialy ser, czy jak go tam zwac? (jak tu: http://www.sachalin.pl/images/Ser%20twarogowy%20chudy%20Bych%20250g_640x640.JPG)
Tak, to cottage cheese. Moze byc twarog np. poltlusty, ricotta albo np. taki serek, o jakim wspomnialem w tym poscie https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/facet-na-zakupach-co-w-koszyku-ii/ (emilki – mlekoma).
o wow, wreszcie jakieś danie, do którego mogę kupić składniki w sklepie i wydać na nie mniej niż 50 zł ;)
Bez przesady ;-)
wygląda świetnie, zapisuję przepis:) zrobię sobie na śniadanie w sobotę:)
A wygląd to dopiero początek, smakuje wyśmienicie! Pozdrawiam
Konkrecik :)
Mega!
Rewelka!
Bardzo lubię makarony na słodko, ten wygląda cudnie
Genialny przepis!!! A wydawało mi się, że nie lubię makaronów na słodko;)
Makaron na deser, tego jeszcze nie ćwiczyłam ;)
Mniam
Makaron na słodko to takie pyszności:)
Upiekłam, przepyszne to było
Bardzo smaczna zapiekanka, dzięki za przepis
SUPER!!!! PYSZNE
Dzieki
SUPER!!!! PYSZNE