Makaron z cukinii z fasolką szparagową.

Tagliatelle, pappardelle lub spaghetti z cukinii to najlepszy patent na lekki i pyszny makaron, który – choć wyraźnie uboższy w węglowodany w porównaniu z klasycznym makaronem z mąki – smakuje po prostu doskonale. Młoda bezwłóknista fasolka sama w sobie jest tak pyszna, że wystarczy ją tylko ugotować i zjeść, ale czasem warto też pokusić się o coś więcej. Tagliatelle z cukinii jest soczyste, jędrne i sprężyste, a jego łagodny smak świetnie łączy się z bardziej wyrazistymi dodatkami.

W wersji wegańskiej spokojnie możesz pominąć anchois – dodają głębi smaku, ale nie są niezbędne, ponieważ za umami odpowiadają tu również suszone pomidoryFasolkę szparagową ugotuj al dente (nie ma nic gorszego niż rozpadająca się na widelcu rozgotowana fasolka – miękiszon). Poza tym, poddusisz ją jeszcze na patelni. Płatki migdałowe wzbogacają teksturę i wprowadzają bardzo trafiony w tym daniu element chrupkości, przełamujący miękką konsystencję makaronu.

Sprawdź też: Zestaw pomysłów na makaron z cukinii

Makaron z cukinii z fasolką szparagową

Makaron z cukinii z fasolką szparagową

Makaron z cukinii z fasolką szparagową

Makaron z cukinii z fasolką szparagową

Makaron z cukinii z fasolką szparagową

Makaron z cukinii z fasolką szparagową – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 2 cukinie (najlepiej zielona i żółta)
  • 300 g młodej bezwłóknistej zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki suszonych pomidorów w oliwie (polecam przepis na domowe suszone pomidory)
  • kilka filecików anchois (opcjonalnie, można pominąć i pozostać przy wersji wegańskiej)
  • garść płatków migdałowych 
  • trochę płatków chilli
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • kopiasta łyżeczka czerwonego pieprzu
  • łyżeczka pieprzu (u mnie: długi, może być pieprz dowolnej innej odmiany)
  • sól (polecam dodawać z umiarem, anchois są już wystarczająco słone)
  • oliwa extra vergine
  • garść listków bazylii
  • kwiatki musztardowca (albo inne jadalne kwiatki do dekoracji – opcjonalnie)

Makaron z cukinii z fasolką szparagową – PRZEPIS:

  1. Ugotuj fasolkę szparagową al dente (ok. 15 minut od wrzutki fasolki na wrzątek). Ugotowaną i odcedzoną fasolkę posiekaj na niezbyt duże kawałki.
  2. Używając dużej misy robota kuchennego Magimix i magimixowej przystawki do cięcia cukinii w grubsze wstążki, przygotuj tagliatelle z cukinii. Tagliatelle jest bardzo sprężyste, dzięki czemu spokojnie możesz podać je zarówno na zimno, jak i na gorąco.
  3. W głębokiej patelni podduś posiekane suszone pomidory oraz anchois, po czym dodaj fasolkę.
  4. Duś całość, mieszając, przez kilka minut. 
  5. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe.
  6. Do fasolki i pozostałych dodatków dodaj cząber, rozgnieciony w moździerzu pieprz oraz tagliatelle z cukinii. Wymieszaj i duś całość jeszcze przez chwilę, aż cukinia zmięknie. W razie potrzeby dopraw solą. Na koniec dodaj bazylię i wymieszaj.
  7. Przełóż na duży półmisek lub od razu podziel na porcje. Skrop oliwą, dodaj uprażone wcześniej płatki migdałowe, płatki chilli i czerwony pieprz.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Makaron z cukinii z fasolką szparagową

Makaron z cukinii z fasolką szparagową

Makaron z cukinii z fasolką szparagową

Makaron z cukinii z fasolką szparagową

Makaron z cukinii z fasolką szparagową

Makaron z cukinii z fasolką szparagową

Makaron z cukinii z fasolką szparagową