Makaron z cukinii z fasolką szparagową.
Tagliatelle, pappardelle lub spaghetti z cukinii to najlepszy patent na lekki i pyszny makaron, który – choć wyraźnie uboższy w węglowodany w porównaniu z klasycznym makaronem z mąki – smakuje po prostu doskonale. Młoda bezwłóknista fasolka sama w sobie jest tak pyszna, że wystarczy ją tylko ugotować i zjeść, ale czasem warto też pokusić się o coś więcej. Tagliatelle z cukinii jest soczyste, jędrne i sprężyste, a jego łagodny smak świetnie łączy się z bardziej wyrazistymi dodatkami.
W wersji wegańskiej spokojnie możesz pominąć anchois – dodają głębi smaku, ale nie są niezbędne, ponieważ za umami odpowiadają tu również suszone pomidory. Fasolkę szparagową ugotuj al dente (nie ma nic gorszego niż rozpadająca się na widelcu rozgotowana fasolka – miękiszon). Poza tym, poddusisz ją jeszcze na patelni. Płatki migdałowe wzbogacają teksturę i wprowadzają bardzo trafiony w tym daniu element chrupkości, przełamujący miękką konsystencję makaronu.
Sprawdź też: Zestaw pomysłów na makaron z cukinii
Makaron z cukinii z fasolką szparagową – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- 2 cukinie (najlepiej zielona i żółta)
- 300 g młodej bezwłóknistej zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki suszonych pomidorów w oliwie (polecam przepis na domowe suszone pomidory)
- kilka filecików anchois (opcjonalnie, można pominąć i pozostać przy wersji wegańskiej)
- garść płatków migdałowych
- trochę płatków chilli
- łyżeczka suszonego cząbru
- kopiasta łyżeczka czerwonego pieprzu
- łyżeczka pieprzu (u mnie: długi, może być pieprz dowolnej innej odmiany)
- sól (polecam dodawać z umiarem, anchois są już wystarczająco słone)
- oliwa extra vergine
- garść listków bazylii
- kwiatki musztardowca (albo inne jadalne kwiatki do dekoracji – opcjonalnie)
Makaron z cukinii z fasolką szparagową – PRZEPIS:
- Ugotuj fasolkę szparagową al dente (ok. 15 minut od wrzutki fasolki na wrzątek). Ugotowaną i odcedzoną fasolkę posiekaj na niezbyt duże kawałki.
- Używając dużej misy robota kuchennego Magimix i magimixowej przystawki do cięcia cukinii w grubsze wstążki, przygotuj tagliatelle z cukinii. Tagliatelle jest bardzo sprężyste, dzięki czemu spokojnie możesz podać je zarówno na zimno, jak i na gorąco.
- W głębokiej patelni podduś posiekane suszone pomidory oraz anchois, po czym dodaj fasolkę.
- Duś całość, mieszając, przez kilka minut.
- Na suchej patelni upraż płatki migdałowe.
- Do fasolki i pozostałych dodatków dodaj cząber, rozgnieciony w moździerzu pieprz oraz tagliatelle z cukinii. Wymieszaj i duś całość jeszcze przez chwilę, aż cukinia zmięknie. W razie potrzeby dopraw solą. Na koniec dodaj bazylię i wymieszaj.
- Przełóż na duży półmisek lub od razu podziel na porcje. Skrop oliwą, dodaj uprażone wcześniej płatki migdałowe, płatki chilli i czerwony pieprz.