Dynia nadziewana makaronem z cukinii.

Autumn Crown to bardzo smaczna dynia, która jest krzyżówką dwu odmian – Crown Prince i Butternut. Jednemu rodzicowi zawdzięcza spłaszczony kształt, a drugiemu wybarwienie skórki. Autumn Crown ma jasną, jadalną skórkę (podobnie jak Butternut, ale dla nas skórka Butternuta jest smaczna, a Autumn Crown – trochę za gruba, więc jej nie jemy) i ciemnopomarańczowy słodki miąższ, który po upieczeniu nieco przypomina dynię makaronową. Owoce tej odmiany nazywane są squashkin. Świetnie nadają się do długiego przechowywania.

Dzięki temu, że po przekrojeniu dyni na pół uzyskujemy całkiem sporą płaską powierzchnię z dość pojemnym wgłębieniem w miejscu gniazda nasiennego, Autumn Crown doskonale nadaje się do zapiekania z najróżniejszymi dodatkami. Możesz na przykład – tak jak w moim przepisie – upakować nadzienie ze sporą górką, taka wersja pieczonej dyni smakuje doskonale. Górna warstwa pasków z cukinii piecze się, dolna natomiast gotuje się we własnych sokach. Dynię warto najpierw podpiec sauté (bez nadzienia), ponieważ jest twarda i piecze się dość długo; w przeciwnym wypadku pozostałe składniki (w tym w szczególności suszone pomidory) mogłyby się spalić.

Dynia nadziewana makaronem z cukinii

Dynia nadziewana makaronem z cukinii

Dynia nadziewana makaronem z cukinii

Dynia nadziewana makaronem z cukinii – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 1 dynia Autumn Crown (albo inna dynia piżmowa, np. Butternut)
  • 2 średnie cukinie
  • 2 garście oliwek Kalamata (bez pestek)
  • 3-4 łyżki suszonych pomidorów (tu: domowej roboty)
  • 2 łyżeczki listków tymianku cytrynowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka białej gorczycy, roztartej w moździerzu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartych w moździerzu
  • szczypta soli (tu: różowa himalajska, roztarta z moździerzu)
  • oliwa extra vergine

Dynia nadziewana makaronem z cukinii – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Przetnij dynię w poprzek na pół i przełóż połówki na blachę.
  3. Przyprawy rozgnieć w moździerzu.
  4. Połówki dyni skrop oliwą i posyp przygotowaną mieszanką przypraw oraz szczyptą soli (oliwki są już mocno słone). Część mieszanki przypraw zostaw na później.
  5. Wstaw dynię do piekarnika na ok. 30-35 minut.
  6. Przy pomocy odpowiedniej przystawki do robota kuchennego Magimix potnij cukinie w cienkie paski przypominające spaghetti. W ten sposób spaghetti z cukinii przygotujesz najszybciej i najprościej – całą pracę wykona za Ciebie robot, który w kilka chwil kroi warzywa we wstążki o zadanej grubości (ZOBACZ VIDEO oraz gotowy makaron).
  7. Przełóż cukinię do miski. Dodaj oliwki, suszone pomidory, listki tymianku, pozostałe przyprawy i wymieszaj.
  8. Wyjmij dynię z piekarnika i nadziej na bogato (czyli z konkretną górką) cukinią wraz z dodatkami.
  9. Wstaw do piekarnika na około 25 minut. Podawaj gorące.

Teraz, w ramach promocji świątecznej, między 11 a 23 grudnia (włącznie) możesz kupić Magimix aż o 30% taniej (szczegóły tutaj i tutaj).

Dynia nadziewana makaronem z cukinii

Dynia nadziewana makaronem z cukinii

Dynia nadziewana makaronem z cukinii

Dynia nadziewana makaronem z cukinii

Dynia nadziewana makaronem z cukinii