Jarzynowa z fasolą mung.

Jeszcze jedna jarzynowa, tym razem z fasolką. Bardzo lubię drobną i delikatną fasolę mung, która szybko się gotuje i jest doskonała między innymi do zup i sałatek. Do jarzynowej, poza fasolą, dodaję kilka bazowych warzyw, w tym sporo ziemniaków, koper włoski i pory, które dla wygody i oszczędności czasu drobno siekam w Magimixie

Wspominałem o tym dawno temu, ale przypomnę jeszcze raz: gdy zużyjesz Parmigiano Reggiano, nie wyrzucaj skórki. Można przez dłuższy czas przechowywać ją w lodówce (np. owiniętą w papier do pieczenia lub schowaną do papierowej torebki śniadaniowej), a później – wzorem włoskich babć – użyć na przykład do ugotowania zupy. Dodatek do zupy skórki po Parmezanie dodaje jej charakteru i wyraźnego smaku umami, który jest tym mocniejszy, im większego kawałka skórki użyjesz. By dodatkowo podkręcić włoski charakter zupy, warto dodać do niej kieliszek wytrawnego wina, które wzbogaci smak całości.

Jeżeli chodzi o proporcje poszczególnych warzyw, dobierz je jak chcesz. Moja propozycja podana w przepisie jest tylko punktem wyjścia. To domowa zupa pełna jarzyn, czyli coś, na co na szczęście nie ma jednego uniwersalnego przepisu. Skomponuj całość tak, jak lubisz najbardziej. Oczywiście, jeżeli chcesz, by zupa jarzynowa była w 100% roślinna (czyli wegańska), pomijasz skórkę po Parmezanie. Wino również, choć wskazane, nie jest tutaj niezbędne, dlatego jeśli wolisz, możesz je pominąć. 

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Jarzynowa z fasolą mung

Jarzynowa z fasolą mung

Jarzynowa z fasolą mung – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

  • 250 g zielonej fasoli mung
  • 2 duże pęczki szpinaku
  • kilka ziemniaków średniej wielkości
  • 2 pory
  • 3 duże szalotki
  • 2 marchewki
  • fenkuł (koper włoski)
  • 2 cukinie
  • kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • spory kawałek skórki z Parmigiano Reggiano (opcjonalnie, u mnie: solidna porcja skórki po przeszło kilogramowym kawałku Parmezanu była głównym powodem gotowania zupy)
  • duża garść natki pietruszki lub kolendry, posiekanej
  • kilka liści laurowych
  • kopiasta łyżeczka suszonego cząbru
  • suszona papryczka chili, rozgnieciona w moździerzu
  • po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, ziela angielskiego i nasion fenkułu, rozgniecionych w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Jarzynowa z fasolą mung – PRZEPIS:

  1. Fasolę mung namocz przez noc, po czym ugotuj (ok. 30-35 minut).
  2. W głębokiej patelni podduś pod przykryciem posiekaną w kostkę marchewkę i posiekany fenkuł. Gdy warzywa zmiękną, przełóż je do garnka.
  3. Następnie, w tej samej patelni podduś pod przykryciem posiekane szalotki i pory wraz ze szczyptą soli. Gdy warzywa zmiękną, przełóż je do garnka.
  4. W patelni podduś oczyszczone i umyte liście szpinaku do momentu, aż stracą objętość.
  5. Do garnka wlej wodę i wino, zagotuj. Dodaj skórkę z Parmezanu, ugotowaną wcześniej fasolę mung, ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę, pokrojoną cukinię (sam miąższ, bez gniazda nasiennego), liście laurowe, cząber i przyprawy.
  6. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną (ok. 20-25 minut). Na ostatnie 5 minut gotowania jarzynowej dodaj liście szpinaku. Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj kolendrę. Porcje zupy skrop oliwą.

Jarzynowa z fasolą mung

Jarzynowa z fasolą mung

Jarzynowa z fasolą mung