Krem z pieczonych pomidorów i dyni.

Krem z pieczonych pomidorów to absolutna gwiazda wśród zup-kremów i jeden z najstarszych przepisów na zupę, jaki opublikowałem na tym blogu. Nijakie zupy-kremy bez polotu mogą tylko pozazdrościć wyszukanej elegancji, blasku, koloru, smaku i stylu zupie z pieczonych pomidorów. Z drugiej strony, pieczenie dyni to bezwzględnie najlepsza forma przyrządzania tego warzywa. Co zatem by było, gdyby połączyć obydwie gwiazdy w jednym daniu? Odpowiedź brzmi: narodziny (super) gwiazdy 😉 

Główne składniki kremu to pomidory malinowe i dynia odmiany Nelson. Jeżeli chodzi o pomidory, w sezonie na Bawole Serce najchętniej użyłbym właśnie ich, ale niestety w listopadzie jest już po zawodach. Pod Halą Mirowską wciąż są za to dostępne bardzo smaczne malinówki, które sprawdzają się w tym przepisie równie dobrze. Dynia to Nelson, więcej pisałem o niej tutaj. Jest dość sporych rozmiarów, cała sztuka waży średnio ok. 6 kg, dlatego w tym przypadku wystarczył tylko kawałek (ok. 1/3 dyni). Nelson dobrze się przechowuje, także po przekrojeniu – wystarczy wstawić dynię do lodówki i użyć do innych potraw w ciągu tygodnia. Surowy Nelson ma zwarty miąższ o przyjemnym aromacie, który nieco przypomina melona. Dynia jest dość twarda, a pod wpływem pieczenia jej skórka rozdziela się na dwie warstwy – zewnętrzną przezroczystą przypominającą bibułę i wewnętrzną o zielonym kolorze, która wyraźnie mięknie i nadaje się do jedzenia. Nelson przyjmie każdą mieszankę przypraw (np. pikantną, łagodną, korzenną). Świetnie nadaje się do pieczenia. Znakomicie smakuje po prostu upieczony, z oliwą i przyprawami.

Krem z pieczonych pomidorów i dyni

Krem z pieczonych pomidorów i dyni

Krem z pieczonych pomidorów i dyni

Krem z pieczonych pomidorów i dyni

Krem z pieczonych pomidorów i dyni – SKŁADNIKI na ok. 2,5 litra zupy:

  • 1 kg pomidorów malinowych
  • ok. 2 kg dyni, waga ze skórką, bez pestek – tu: odmiana Nelson
  • 3 duże szalotki
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka fenkułu, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka kolendry, roztartej w moździerzu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka Ras el Hanout
  • duża szczypta soli
  • oliwa extra vergine
  • szklanka wody do rozcieńczenia zupy (w razie potrzeby więcej)
  • trochę listków mięty do podania

Krem z pieczonych pomidorów i dyni – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Dużą brytfankę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Przyprawy (pieprz, kolendra, kmin, fenkuł) rozgnieć w moździerzu. Dynię pokrój na niezbyt duże kawałki (jak na zdjęciach) i przełóż do dużej miski.
  4. Skrop kawałki dyni oliwą i dodaj większość przypraw z moździerza oraz Ras el Hanout, zioła prowansalskie i sól. Kawałki dyni obtocz w dłoniach tak, by dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami, po czym przełóż do brytfanki.
  5. Dodaj do brytfanki pomidory w całości (ze skórą) oraz obrane i przekrojone na pół szalotki.
  6. Wstaw do piekarnika na godzinę.
  7. Upieczone warzywa nieco ostudź, po czym całą zawartość brytfanki (wraz z płynem) zmiksuj w blenderze. Przed miksowaniem dodaj do blendera wodę, resztę przypraw i listki tymianku. Jeżeli tak jak ja używasz dyni Nelson, po upieczeniu – przed miksowaniem – oddziel miąższ od skórki.
  8. Z takiej ilości pomidorów i dyni zupy jest sporo, dlatego w razie potrzeby blenduj w dwóch turach. Gotową zupę przelej do garnka. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Podgrzej przed podaniem. Krem możesz dodatkowo skropić domowym olejem tłoczonym na zimno, np. z ziaren słonecznika.

Dynię, pomidory ze skórką i szalotki zmiksowałem w wysokoobrotowym blenderze próżniowym Wartmann. Więcej przeczytasz o nim w tym wpisie. Taki blender z łatwością blenduje nawet bardzo wymagające składniki, np. warzywa i owoce ze skórką, łykowate liście z łodygami, włókniste i twarde owoce, nasiona, pestki, orzechy, kasze, ciecierzycę na hummus i tak dalej. Blender miksujący na wysokich obrotach w kilkadziesiąt sekund przemienia wszystko w jedwabiście gładki krem lub płyn, w zależności od poziomu rozcieńczenia. Przyjrzyj się konsystencji zupy z tego przepisu. Jest idealna, nie ma w niej jakichkolwiek niechcianych drobinek. Czysty krem, zioła i przyprawy.

Krem z pieczonych pomidorów i dyni

Krem z pieczonych pomidorów i dyni

Krem z pieczonych pomidorów i dyni

Krem z pieczonych pomidorów i dyni

Krem z pieczonych pomidorów i dyni

Krem z pieczonych pomidorów i dyni