Ciastka owsiane ze słonecznikiem. Maślane, kruche, bez glutenu i bez cukru.
Ciastka owsiane ze słonecznikiem smakują tak dobrze, że znikają w okamgnieniu. Są niesamowicie maślane i kruche. Świetnie sprawdzają się jako owsianka „to go”. Zabierz je do pracy, do szkoły, na uczelnię albo na spacer.
Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy, nawet ktoś, kto nigdy nie używał piekarnika. Kiedyś musi być ten pierwszy raz, a dla tych ciastek naprawdę warto się poświęcić ;-) Cały proces zajmie Ci nie więcej niż 20 minut, do dzieła!
Ciastka nie zawierają cukru ani glutenu.
Uwagi:
- Zamiast erytrytolu możesz dodać cukier, najlepiej kokosowy (w takim wypadku 50 g cukru w zupełności wystarczy, chyba że lubisz bardzo słodkie smaki)
- Jeżeli nie wykluczasz z diety glutenu, możesz użyć dowolnych płatków owsianych i mąki z dowolnych zbóż (bez certyfikatu gluten free)
- Ciastka maślane mają to do siebie, że podczas pieczenia rozpływają się na patelni. Mocniej zrumienione ranty to zasługa masła, które zapieka się w piekarniku. Jeżeli chcesz upiec bardziej zwarte i mniej maślane ciastka z innymi proporcjami płatków owsianych do masła (jeśli dodasz więcej płatków, wchłoną więcej masła), skorzystaj z przepisu na ciasteczka owsiane fit z bakaliami
Ciastka owsiane ze słonecznikiem – SKŁADNIKI na 10 dużych sztuk:
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 20 g mąki owsianej bezglutenowej (świetnie sprawdza się też mąka jaglana)
- 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier, najlepiej kokosowy
- 2 jajka (rozmiar M, zerówki, wolny chów)
- 100 g masła klarowanego lub ghee, rozpuszczonego i przestudzonego
- 2 kopiaste łyżki ziaren słonecznika
Ciastka owsiane ze słonecznikiem – PRZEPIS i zdjęcia krok po kroku:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Rozpuść na patelni masło (lub ghee) i odstaw, by nieco przestygło.
- W misce wymieszaj widelcem jajka z erytrytolem do pełnego połączenia składników.
- Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło (lub ghee), wymieszaj do pełnego połączenia składników (zobacz).
- Dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj płatki owsiane, wymieszaj. Na koniec dodaj słonecznik i wmieszaj go w masę, by składniki dobrze się połączyły. Powstanie gęste i lepkie ciasto.
- Przy pomocy łyżki wykładaj porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstęp między ciastkami – w trakcie pieczenia nieco się „rozpłyną” zwiększając objętość.
- Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut (przez 10 minut grzanie góra – dół, bez termoobiegu). Po upływie 10 minut wyłączam dolną grzałkę.
- Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę, by nieco przestygły. Są bardzo maślane i chrupkie, pyszne!
Nie wiem jak to możliwe ale coś mi nie wyszło, masłowa część ciastek się całkiem rozpłynęła, i na dodatek owe ogromne ranty wcale nie są chrupkie lecz miękkie XD
Nie wiem, jak to możliwe. To ciastka, które można piec z zamkniętymi oczami. Jeżeli składniki i ich proporcje były zgodne z przepisem i piekarnik nie strajkuje, to ciastka powinny ładnie się upiec.
A można dać inna mąkę, np pszenną lub kokosową?
Pszennej nie używam, ale nadaje się ona do wszystkiego i jest łatwa w obsłudze, więc nie widzę przeszkód. Mąka kokosowa może okazać się zbyt sypka.