Ciasteczka owsiane FIT – bardzo łatwy przepis, zrobisz je w pół godziny.

Ciasteczka owsiane lubią niemal wszyscy. To świetna, zdrowsza alternatywa dla gotowych słodyczy, od których – jak dobrze wiesz – najlepiej trzymać się z daleka. Ciasteczka owsiane w wersji fit nie zawierają glutenu ani dodatku cukru, a przepis jest ujmująco prosty: w misce mieszasz składniki, formujesz ciastka, wstawiasz na kwadrans do piekarnika i gotowe.

Uwagi:

  • Zamiast erytrytolu możesz dodać cukier (w takim wypadku 50 g cukru w zupełności wystarczy, chyba że lubisz bardzo słodkie smaki)
  • Rodzynki możesz zastąpić dowolnymi innymi bakaliami, możesz też dodać ich mniej (100 g rodzynek przy takich proporcjach to sporo, mniejsza ilość może ułatwić formowanie ciastek)
  • Bakalie typu rodzynki czy suszona żurawina puchną podczas pieczenia – po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu wracają do pierwotnych rozmiarów
  • Jeżeli nie wykluczasz z diety glutenu, możesz użyć dowolnych płatków owsianych i mąki z dowolnych zbóż (bez certyfikatu gluten free)

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane FIT – SKŁADNIKI na ok. 18 sztuk:

Z podanych proporcji składników uzyskasz ok. 18 ciastek (w zależności od wielkości), jedno ciastko = ok. 120 kcal.

  • 170 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 30 g mąki owsianej bezglutenowej (świetnie sprawdza się też mąka jaglana)
  • 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • 2 jajka (rozmiar M, zerówki, wolny wybieg)
  • 100 g masła klarowanego lub ghee, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 100 g rodzynek, najlepiej domowych – ususzonych w dehydratorze

Ciasteczka owsiane FIT – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Rozpuść na patelni masło (lub ghee) i odstaw, by nieco przestygło.
  3. W misce wymieszaj widelcem jajka z erytrytolem do pełnego połączenia składników.
  4. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło (lub ghee), wymieszaj do pełnego połączenia składników (zobacz).
  5. Dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj płatki owsiane, wymieszaj. Na koniec dodaj rodzynki i wmieszaj je w masę (najlepiej dłońmi), by składniki dobrze się połączyły. Powstanie gęste i lepkie ciasto.
  6. Przy pomocy łyżki formuj ciastka w małe kulki, lekko rozpłaszczaj i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut (grzanie góra – dół, bez termoobiegu). Po upływie 10 minut wyłączam dolną grzałkę.
  8. Upieczone ciastka delikatnie przełóż na kratkę, by całkiem wystygły. Najlepiej jeść je od następnego dnia. Ciastka maślane mają to do siebie, że po wyjęciu z piekarnika są delikatne i dość łatwo się rozpadają, dlatego należy je wystudzić. Ostudzone nabierają chrupkości.

Domowe rodzynki

Jeżeli chodzi o rodzynki, od dawna nie kupuję gotowych, ponieważ porażająca większość rodzynek przemysłowych, dostępnych w sklepach i na targach jest – niestety – dosładzana. Najczęściej słodzi się je różnego typu syropami cukrowymi, w których namacza się je przed suszeniem. Ten sam problem dotyczy suszonej żurawiny i wielu innych suszonych owoców.

Zamiast kupować słodzone rodzynki i żurawinę, suszę je sam w dehydratorze, czyli domowej suszarce do żywności. Model, którego używam, możesz obejrzeć tutaj. To bardzo uniwersalna, wydajna i niezwykle wygodna w użyciu suszarka do żywności, o której więcej przeczytasz tu.

Wspaniałe domowe rodzynki najlepiej ususzyć z dobrej jakości winogron bez pestek – niepryskanych i pochodzących z pewnego źródła. Takie winogrona są droższe od supermarketowych, ale jednocześnie zdrowsze i nieporównanie smaczniejsze. Ususz taką ilość rodzynek, jakiej potrzebujesz. Do zapełnienia wszystkich 10 tac dehydratora Wartmann wystarcza ok. 6-8 sporych kiści winogron.

Rodzynki – jak to zrobić?

  1. Winogrona dokładnie umyj. Dodatkowo możesz nakłuć je małym widelcem lub blanszować we wrzątku przez minutę. Dzięki temu rodzynki ususzą się szybciej.
  2. Odstaw owoce na durszlaku, by nieco przeschły.
  3. Rozłóż winogrona na tackach dehydratora. Możesz suszyć je oderwane od łodyżek albo w małych kiściach. Ważne jednak, by owoce zostały rozłożone w jednej warstwie (a nie jako pęczki) oraz by nie zachodziły na siebie. Powietrze powinno swobodnie przepływać wokół zawartości tac.
  4. Wstaw tacki do dehydratora, zamknij drzwiczki, ustaw temperaturę na 65 stopni i susz winogrona przez ok. 24 godziny. Przed zakończeniem suszenia warto sprawdzić ich stan – w zależności od odmiany, grubości skórki i zawartości cukru w owocach rodzynki mogą suszyć się krócej lub dłużej.
  5. Gotowe rodzynki przechowuj w szklanym pojemniku.

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane