Ciasteczka owsiane FIT – bardzo łatwy przepis, zrobisz je w pół godziny.
Ciasteczka owsiane lubią niemal wszyscy. To świetna, zdrowsza alternatywa dla gotowych słodyczy, od których – jak dobrze wiesz – najlepiej trzymać się z daleka. Ciasteczka owsiane w wersji fit nie zawierają glutenu ani dodatku cukru, a przepis jest ujmująco prosty: w misce mieszasz składniki, formujesz ciastka, wstawiasz na kwadrans do piekarnika i gotowe.
Uwagi:
- Zamiast erytrytolu możesz dodać cukier (w takim wypadku 50 g cukru w zupełności wystarczy, chyba że lubisz bardzo słodkie smaki)
- Rodzynki możesz zastąpić dowolnymi innymi bakaliami, możesz też dodać ich mniej (100 g rodzynek przy takich proporcjach to sporo, mniejsza ilość może ułatwić formowanie ciastek)
- Bakalie typu rodzynki czy suszona żurawina puchną podczas pieczenia – po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu wracają do pierwotnych rozmiarów
- Jeżeli nie wykluczasz z diety glutenu, możesz użyć dowolnych płatków owsianych i mąki z dowolnych zbóż (bez certyfikatu gluten free)
Ciasteczka owsiane FIT – SKŁADNIKI na ok. 18 sztuk:
Z podanych proporcji składników uzyskasz ok. 18 ciastek (w zależności od wielkości), jedno ciastko = ok. 120 kcal.
- 170 g płatków owsianych bezglutenowych
- 30 g mąki owsianej bezglutenowej (świetnie sprawdza się też mąka jaglana)
- 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 2 jajka (rozmiar M, zerówki, wolny wybieg)
- 100 g masła klarowanego lub ghee, rozpuszczonego i przestudzonego
- 100 g rodzynek, najlepiej domowych – ususzonych w dehydratorze
Ciasteczka owsiane FIT – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Rozpuść na patelni masło (lub ghee) i odstaw, by nieco przestygło.
- W misce wymieszaj widelcem jajka z erytrytolem do pełnego połączenia składników.
- Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło (lub ghee), wymieszaj do pełnego połączenia składników (zobacz).
- Dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj płatki owsiane, wymieszaj. Na koniec dodaj rodzynki i wmieszaj je w masę (najlepiej dłońmi), by składniki dobrze się połączyły. Powstanie gęste i lepkie ciasto.
- Przy pomocy łyżki formuj ciastka w małe kulki, lekko rozpłaszczaj i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut (grzanie góra – dół, bez termoobiegu). Po upływie 10 minut wyłączam dolną grzałkę.
- Upieczone ciastka delikatnie przełóż na kratkę, by całkiem wystygły. Najlepiej jeść je od następnego dnia. Ciastka maślane mają to do siebie, że po wyjęciu z piekarnika są delikatne i dość łatwo się rozpadają, dlatego należy je wystudzić. Ostudzone nabierają chrupkości.
Domowe rodzynki
Jeżeli chodzi o rodzynki, od dawna nie kupuję gotowych, ponieważ porażająca większość rodzynek przemysłowych, dostępnych w sklepach i na targach jest – niestety – dosładzana. Najczęściej słodzi się je różnego typu syropami cukrowymi, w których namacza się je przed suszeniem. Ten sam problem dotyczy suszonej żurawiny i wielu innych suszonych owoców.
Zamiast kupować słodzone rodzynki i żurawinę, suszę je sam w dehydratorze, czyli domowej suszarce do żywności. Model, którego używam, możesz obejrzeć tutaj. To bardzo uniwersalna, wydajna i niezwykle wygodna w użyciu suszarka do żywności, o której więcej przeczytasz tu.
Wspaniałe domowe rodzynki najlepiej ususzyć z dobrej jakości winogron bez pestek – niepryskanych i pochodzących z pewnego źródła. Takie winogrona są droższe od supermarketowych, ale jednocześnie zdrowsze i nieporównanie smaczniejsze. Ususz taką ilość rodzynek, jakiej potrzebujesz. Do zapełnienia wszystkich 10 tac dehydratora Wartmann wystarcza ok. 6-8 sporych kiści winogron.
Rodzynki – jak to zrobić?
- Winogrona dokładnie umyj. Dodatkowo możesz nakłuć je małym widelcem lub blanszować we wrzątku przez minutę. Dzięki temu rodzynki ususzą się szybciej.
- Odstaw owoce na durszlaku, by nieco przeschły.
- Rozłóż winogrona na tackach dehydratora. Możesz suszyć je oderwane od łodyżek albo w małych kiściach. Ważne jednak, by owoce zostały rozłożone w jednej warstwie (a nie jako pęczki) oraz by nie zachodziły na siebie. Powietrze powinno swobodnie przepływać wokół zawartości tac.
- Wstaw tacki do dehydratora, zamknij drzwiczki, ustaw temperaturę na 65 stopni i susz winogrona przez ok. 24 godziny. Przed zakończeniem suszenia warto sprawdzić ich stan – w zależności od odmiany, grubości skórki i zawartości cukru w owocach rodzynki mogą suszyć się krócej lub dłużej.
- Gotowe rodzynki przechowuj w szklanym pojemniku.
Pysznie wyglądają, nie odmówię sobie tej przyjemności:)
Czym różni się masło klarowane od ghee?
Kurczę! Myślałam, że to to samo
Każde ghee to masło klarowane, ale nie każde masło klarowane to ghee, więcej tu: https://www.facetikuchnia.com.pl/ghee-czyli-maslo-klarowane/
Dzień dobry
Cześć zaczynam z gotowaniem i nasuwa mi się takie pytanie czy jak bym dodał zamias masła
Olej kokosowy bo lubię smak kokosu
Macie duże doświadczenie ?
Mam piekarnik gazowy jak to piec??
Z olejem kokosowym zamiast masła powinno być OK. Proponuję zmniejszyć ilość rodzynek, by było łatwiej formować ciastka. W piekarniku gazowym trzeba bardziej kontrolować temperaturę i czas pieczenia. Lepiej piec ciastka nieco dłużej w niższej temperaturze, a na koniec wstawić blachę pod grill, jeśli będzie potrzeba podpiec je od góry.
Tak właśnie myślałam
🙂
A czy mogę zastąpić mąkę jaglaną, mąką żytnią? będą się trzymały kupy? 😉
Tak, powinny!
Czy można suszyć rodzynki w elektrycznej suszarce do owoców i grzybów
Tak, oczywiście.
Nie mam dolnej grzałki w piekarniku. Na termoobiegu sie spalą?
Przy termoobiegu obniż temperaturę o 20 stopni i obserwuj sytuację w piekarniku;-)
Czy zamiast rodzynek i żurawiny można dodać orzechy
Tak, oczywiście.
Robiłam ostatnio, są genialne 🙂
naprawde super pyszne !
Czy płatki (nie muszę wykluczać glutenu) mają być błyskawiczne czy górskie?
Gdybym jadł gluten, użyłbym górskich. Błyskawiczne są za bardzo przetworzone.