Ciasteczka pistacjowe – tylko trzy składniki.
Wspaniałe, rustykalne, bardzo świąteczne ciasteczka pistacjowe z trzech składników. Lekko chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Niezawodny, najprostszy patent, czyli grubo zmielone pistacje, jajka i cukier puder. Wystarczy wymieszać, ukulać, upiec i gotowe! Pycha!
Pistacje zmieliłem (grubo) w starym ręcznym młynku do kawy. Zajęcie może nieco nużące, ale za to struktura ciastek perfekcyjna! Coś za coś. Za to po zmieleniu pistacji, jest już całkiem z górki: mieszasz orzechy z jajkami i cukrem, kulasz w ciastki, wstawiasz do piekarnika, czekasz około kwadransa i gotowe! Przepis nie zawiera mąki ani masła. Pistacje w razie potrzeby możesz zastąpić dowolnymi innymi orzechami (jak w tym przepisie – na przykład włoskimi), ale wtedy oczywiście ciastka nie będą w środku zielone.
Sprawdź też: Zestaw fajnych przepisów na domowe ciasteczka
Ciasteczka pistacjowe – SKŁADNIKI na ok. 30 sztuk (w zależności od wielkości):
- 600 g pistacji, grubo zmielonych
- około 80-120 g cukru pudru (u mnie: 80 g) + dodatkowy cukier puder do obtaczania ciastek
- 4 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
Ciasteczka pistacjowe – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Pistacje grubo zmiel lub zmiksuj (ciasteczka ze zmiksowanych pistacji będą mieć inną strukturę).
- Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie. Powstanie gęsta i lepka pasta.
- Formuj masę w kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Nie przejmuj się, że kulki z miękkiego ciasta nie będą perfekcyjne. Tak ma być.
- Obtocz kulki w cukrze pudrze (najwygodniej zrobić to w głębszym naczyniu o płaskim dnie, wypełnionym cukrem pudrem), po czym w każde ciastko wciśnij po kilka pistacji.
- Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz na środkowym poziomie przez około 15-18 minut. Upieczone ciasteczka całkowicie wystudź. Polecam odstawić je na noc i rozpocząć konsumpcję od następnego dnia, wtedy są najsmaczniejsze.
- Możesz przechowywać je około tygodnia w puszce, w temperaturze pokojowej.