Ciasteczka z orzechów włoskich – szybkie i łatwe.
I znów pyszne ciasteczka z trzech składników. Lekko chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Niezawodny, najprostszy patent, czyli orzechy włoskie, jajka i cukier. Orzechy mielisz na mąkę, mieszasz z jajkami i cukrem, kulasz w ciastki, wstawiasz do piekarnika, i gotowe!
Przepis nie zawiera mąki ani masła. Orzechy włoskie w razie potrzeby możesz zastąpić dowolnymi innymi orzechami. Cynamon jest opcjonalnym dodatkiem; zamiast cynamonu możesz dodać nieco tonki, kardamonu, roztarte w moździerzu goździki, etc.
Sprawdź też: Zestaw fajnych przepisów na domowe ciasteczka
Ciasteczka z orzechów włoskich – SKŁADNIKI na ok. 18-20 sztuk (w zależności od wielkości):
- 250 g orzechów włoskich, wyłuskanych i zmiksowanych lub zmielonych na mąkę
- 50 g cukru kokosowego (cukier trzcinowy lub cukier puder też będą OK)
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- (opcjonalnie) łyżeczka mielonego cynamonu
- cukier puder do obtaczania ciastek
Ciasteczka z orzechów włoskich – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Orzechy włoskie zmiksuj na mąkę w robocie kuchennym Magimix.
- Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie. Powstanie gęsta i lepka pasta.
- Formuj masę w kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Nie przejmuj się, że kulki z miękkiego ciasta nie będą perfekcyjne. Tak ma być.
- Solidnie obtocz kulki w cukrze pudrze (najwygodniej zrobić to w głębszym naczyniu o płaskim dnie, wypełnionym cukrem pudrem), po czym w każde ciastko wciśnij cząstkę lub dwie orzecha włoskiego.
- Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy – podczas pieczenia trochę zwiększą objętość.
- Piecz na środkowym poziomie przez około 15-20 minut, aż ładnie popękają.
- Upieczone ciasteczka wystudź. Przechowuj w temperaturze pokojowej.
Czy przepuszczenie orzechów przez maszynkę „do mięsa” wystarczy?
Tak
Przepyszne – dziękuję że podzieliłeś się tym przepisem!
Bardzo proszę!
Takiego przepisu szukałam ….i znalazłam .
Dzięks
:-)
Czy wyjdą jak dodam łyżkę masla orzechowego
Moim zdaniem tak, konsystencja może być ewentualnie ciut inna, chociaż taka ilość masła orzechowego nie powinna właściwie nic zmienić.