Ciasteczka z orzechów włoskich – szybkie i łatwe.
I znów pyszne ciasteczka z trzech składników. Lekko chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Niezawodny, najprostszy patent, czyli orzechy włoskie, jajka i cukier. Orzechy mielisz na mąkę, mieszasz z jajkami i cukrem, kulasz w ciastki, wstawiasz do piekarnika, i gotowe!
Przepis nie zawiera mąki ani masła. Orzechy włoskie w razie potrzeby możesz zastąpić dowolnymi innymi orzechami. Cynamon jest opcjonalnym dodatkiem; zamiast cynamonu możesz dodać nieco tonki, kardamonu, roztarte w moździerzu goździki, etc.
Sprawdź też: Zestaw fajnych przepisów na domowe ciasteczka
Ciasteczka z orzechów włoskich – SKŁADNIKI na ok. 18-20 sztuk (w zależności od wielkości):
- 250 g orzechów włoskich, wyłuskanych i zmiksowanych lub zmielonych na mąkę
- 50 g cukru kokosowego (cukier trzcinowy lub cukier puder też będą OK)
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- (opcjonalnie) łyżeczka mielonego cynamonu
- cukier puder do obtaczania ciastek
Ciasteczka z orzechów włoskich – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Orzechy włoskie zmiksuj na mąkę w robocie kuchennym Magimix.
- Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie. Powstanie gęsta i lepka pasta.
- Formuj masę w kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Nie przejmuj się, że kulki z miękkiego ciasta nie będą perfekcyjne. Tak ma być.
- Solidnie obtocz kulki w cukrze pudrze (najwygodniej zrobić to w głębszym naczyniu o płaskim dnie, wypełnionym cukrem pudrem), po czym w każde ciastko wciśnij cząstkę lub dwie orzecha włoskiego.
- Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy – podczas pieczenia trochę zwiększą objętość.
- Piecz na środkowym poziomie przez około 15-20 minut, aż ładnie popękają.
- Upieczone ciasteczka wystudź. Przechowuj w temperaturze pokojowej.














FiK --> JEDZENIE. PICIE. PODRÓŻE. Życie nie jest głupią dekoracją na stoliczku nicości. Z życia trzeba korzystać! ZaFiKsuj się! 








Czy przepuszczenie orzechów przez maszynkę „do mięsa” wystarczy?
Tak
Przepyszne – dziękuję że podzieliłeś się tym przepisem!
Bardzo proszę!
Takiego przepisu szukałam ….i znalazłam .
Dzięks
:-)
Czy wyjdą jak dodam łyżkę masla orzechowego
Moim zdaniem tak, konsystencja może być ewentualnie ciut inna, chociaż taka ilość masła orzechowego nie powinna właściwie nic zmienić.
Początkowo miałam wątpliwości podczas przygotowań.Konststencja nie wyglądała zachęcająco.Po upieczeniu i posmakowaniu zmieniam zdanie.Pysznie wyszły.Dziekuje za podzielenie się przepisem.
Początkowo miałam wątpliwości podczas przygotowań.Konsystencja nie wyglądała zachęcająco.Po upieczeniu i posmakowaniu zmieniam zdanie.Pysznie wyszły.Dziękuję za podzielenie się przepisem.