• 1 dynia piżmowa (Butternut - ok. 1,5 kg)
  • 3 marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 - 1,75 litra bulionu warzywnego
  • posiekany rozmaryn
  • sól, pieprz
  • kolendra
  • parmezan
  • trochę lubczyku lub pietruszki do dekoracji
  • sos Tabasco Louiziana GOLD
  • oliwa extra vergine

Przeżyć kulinarnie sezon jesienny bez przygotowania pysznej, kremowej zupy z dyni, to jak odwiedzić Francję samochodem i nie wyjechać z niej z pełnym bagażnikiem wina;-).

Spróbuj koniecznie.

1. Posiekaj marchew, seler, czosnek i cebulę.

2. Rozgrzej olej w dużym garnku i wrzuć warzywa, dodaj sól, pieprz, rozmaryn i zmieloną kolendrę. Duś wszystko przez ok. 10 minut.

3. W tym czasie przekrój dynię na pół, wydrąż pestki i posiekaj całe warzywo, razem ze skórą, na niewielkie kawałki.

4. Dodaj dynię do reszty warzyw i wlej bulion.

5. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj pod przykryciem 25-30 minut.

6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 stopni.

7. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i, używając dowolnego okrągłego naczynia, kubka czy szklanki obrysuj je ołówkiem, tworząc okręgi na papierze.

8. Wypełnij je dokładnie warstwą startego parmezanu i wstaw do pieca na górny poziom.

9. Gdy ser się zrumieni, wyciągnij blachę i odłóż na bok. Po przestygnięciu, zwarty, choć kruchy i delikatny parmezanowy płatek łatwo odejdzie od papieru.

10. Po upływie wskazanego wyżej czasu, gdy warzywa staną się miękkie, przelej zupę do blendera i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby, miksuj partiami.

11. W miseczce wymieszaj trochę oliwy z kilkoma kroplami tabasco (ilość tabasco dopasuj do pożądanej ostrości).

12. Gotową zupę rozlej do miseczek, udekoruj oliwą z tabasco, listkami lubczyku i podawaj z płatkiem parmezanu.

Zupa z dyni z parmezanem_14

Smacznego!