• 1 dynia piżmowa (ok. 1-1,2 kg)
  • 250 g ugotowanych kasztanów
  • kawałek imbiru wielkości palca
  • 3 łyżki surowego kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • duża szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 łyżki organicznego syropu z daktyli
  • 1 łyżka mleka ryżowego lub kokosowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao (nibsów) do dekoracji

Krem z dyni, kasztanów i imbiru.

To świetna, rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe chłody. Dodatek kakao i prostego czekoladowego sosu sprawi, że humor z miejsca Ci się poprawi.

Dynię możesz obrać ze skóry, ale nie musisz tego robić, zwłaszcza jeśli skóra jest ładna, gładka i niezbyt gruba. Ja zazwyczaj obieram tylko te (starsze) dynie piżmowe, które kupiłem pod koniec sezonu jako zapas na zimę.

PRZEPIS:

  1. Przekrój dynię wzdłuż na pół, usuń łyżką gniazda nasienne i pokrój miąższ w niewielką kostkę.
  2. Obierz imbir ze skórki (najłatwiej zrobić to przy pomocy łyżki) i zetrzyj na tarce.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć dynię. Wymieszaj, by miąższ pokrył się tłuszczem i dodaj imbir, sól, łyżkę kakao, cynamon i kardamon. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i duś ok. 5 minut.
  4. Wlej na patelnię trochę wrzątku z czajnika, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś, co jakiś czas mieszając, jeszcze przez ok. 7-10 minut, aż dynia zmięknie.
  5. Lekko przestudzoną dynię, kasztany i tyle wody, ile potrzeba, by uzyskać odpowiednią gęstość zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby miksuj partiami, a gotowe porcje zupy przelewaj do garnka.
  6. Podgrzej zupę w garnku, spróbuj i w razie potrzeby dopraw cynamonem lub kardamonem.
  7. W tym czasie w niewielkim rondlu rozpuść olej kokosowy z syropem z daktyli. Dodaj 2 łyżki kakao i podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu, aż składniki dobrze się połączą, a sos zgęstnieje. Przełóż go do miseczki, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. W ten sposób uzyskasz idealnie gładki, płynny sos.
  8. Gotowe porcje zupy podawaj z sosem i kruszonym ziarnem kakao.

zupa-z-dyni-i-kasztanow-l_01

zupa-z-dyni-i-kasztanow-l_02

zBLOGowani.pl