- kilka różnokolorowych marchewek (pomarańczowe, białe, purpurowe, żółte)
- 2 korzenie pasternaku (opcjonalnie)
- ok. 300 g brukselki
- mały pęczek kolendry
- kilka gałązek świeżego tymianku (może być suszony)
- 2 łyżeczki owoców fenkułu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 kopiasta łyżeczka zataru
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
- trochę soku z cytryny
Sałatka z pieczonych marchewek i brukselki.
Pisałem wielokrotnie, że pieczenie warzyw to moja ulubiona forma ich przyrządzania, zwłaszcza jeśli chodzi o warzywa korzeniowe (pasternak, marchew, buraki, rzodkiewki, rzepa, pietruszka, seler), ale także dynię, bataty czy ziemniaki. Piec można oczywiście również np. surową brukselkę, która idealnie mięknie i pięknie się rumieni (zrumieniona brukselka to brukselka najlepsza). Marchewki i pasternak potrzebują znacznie więcej czasu, by odpowiednio zmiękły i nabrały rumieńców, dlatego wstaw je do piekarnika w pierwszej kolejności, a brukselkę dodaj później. Towarzystwo świeżej kolendry i dressingu z zatarem doskonale uzupełnia tę prostą sałatkę na ciepło.
Sprawdź też inne przepisy z BRUKSELKĄ.
Sałatka z pieczonych marchewek – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Obrane ze skórki marchewki i pasternak podziel na mniejsze części (np. na połówki, a następnie pokrój je wzdłuż na połówki lub ćwiartki w zależności od długości i grubości warzyw). Przełóż marchewki i pasternak do naczynia do zapiekania.
- Skrop marchewki i pasternak oliwą i sokiem z cytryny, dodaj listki tymianku, owoce fenkułu, kminek, sól i pieprz. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
- Usuń brzydkie listki brukselki. Większe sztuki przekrój na połówki, mniejsze pozostaw w całości. Skrop brukselki oliwą, dopraw pieprzem i solą.
- Wyciągnij marchewki i pasternak z piekarnika (powinny już nieco zmięknąć) i ułóż na wierzchu brukselki. Wstaw pod górną grzałkę na kolejne 25-30 minut (do momentu, aż brukselki porządnie się zrumienią – ZOBACZ). Sprawdź, czy marchewki i pasternak są wystarczająco miękkie; jeśli nie, wstaw je do piekarnika na kilka dodatkowych minut. Jeśli brukselki są już mocno zrumienione, przykryj naczynie folią aluminiową.
- Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z zatarem.
- Pieczone marchewki, pasternak i brukselki podaj z listkami świeżej kolendry, polane sosem.