Bulion warzywny.

Bulion warzywny to doskonała baza do lekkiej zupy, risotto czy roślinnego gulaszu. Jest banalny w przygotowaniu, a zamrożony możesz przechowywać przez wiele tygodni. Przepis, który podaję, to najbardziej podstawowy przepis na bulion warzywny. Przygotowuję go zwykle z myślą o risotto, paelli i innych podobnych daniach, w których bulion jest bazowym składnikiem.

Po ok. 3 godzinach gotowania, z 3 litrów wody otrzymasz około 1,5 litra bulionu (lub nieco mniej). W zależności od ilości dodanej marchwi czy cebuli, możesz kształtować smak bulionu – im więcej tego rodzaju warzyw, tym bulion będzie słodszy. Do gotowania bulionu możesz dodać również np. por lub seler naciowy.

Bulion warzywny

Uwagi:

  • Warzywa gotuję w całości (nie kroję ich na kawałki), ponieważ w takiej formie lepiej nadają się do późniejszego użycia, np. do sałatki,
  • Po gotowaniu bulionu wyrzucam pęczek ziół, a z warzyw najczęściej robię sałatkę (np. ziemniaczaną z przepisu Vàclava Havla).

Bulion warzywny – SKŁADNIKI:

  • 2-3 średnie marchewki
  • seler
  • 2 pietruszki
  • fenkuł (koper włoski)
  • 2-3 szalotki (albo jedna biała cebula)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • mała garść gałązek świeżego oregano
  • kopiasta łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 4-5 listków laurowych
  • 3-4 goździki
  • sól morska

Bulion warzywny – PRZEPIS:

  1. W dużym garnku umieść obrane ze skórki marchewki i pietruszki, obrany seler przekrojony na pół, fenkuł przekrojony na pół oraz obrane z łupinek i przekrojone na pół szalotki.
  2. Natkę pietruszki i łodyżki oregano zwiąż sznurkiem w zgrabny pęczek (bouquet garni) i dodaj do garnka. Dorzuć przyprawy i listki laurowe.
  3. Wlej 3 litry wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 3 godziny.
  4. Gotowy bulion możesz przecedzić przez sito o drobnych oczkach i użyć od razu albo wystudzić i zamrozić. Jeżeli chcesz zamrozić bulion w formie domowych bulionowych kostek, wcześniej mocno go zredukuj.
  5. W razie potrzeby, możesz wzbogacać smak bulionu, dodając do niego np. seler naciowy, por, lubczyk, imbir, chilli czy kiszoną cytrynę.

Bulion warzywny

Bulion warzywny