Bulion warzywny.
Bulion warzywny to doskonała baza do lekkiej zupy, risotto czy roślinnego gulaszu. Jest banalny w przygotowaniu, a zamrożony możesz przechowywać przez wiele tygodni. Przepis, który podaję, to najbardziej podstawowy przepis na bulion warzywny. Przygotowuję go zwykle z myślą o risotto, paelli i innych podobnych daniach, w których bulion jest bazowym składnikiem.
Po ok. 3 godzinach gotowania, z 3 litrów wody otrzymasz około 1,5 litra bulionu (lub nieco mniej). W zależności od ilości dodanej marchwi czy cebuli, możesz kształtować smak bulionu – im więcej tego rodzaju warzyw, tym bulion będzie słodszy. Do gotowania bulionu możesz dodać również np. por lub seler naciowy.
Uwagi:
- Warzywa gotuję w całości (nie kroję ich na kawałki), ponieważ w takiej formie lepiej nadają się do późniejszego użycia, np. do sałatki,
- Po gotowaniu bulionu wyrzucam pęczek ziół, a z warzyw najczęściej robię sałatkę (np. ziemniaczaną z przepisu Vàclava Havla).
Bulion warzywny – SKŁADNIKI:
- 2-3 średnie marchewki
- seler
- 2 pietruszki
- fenkuł (koper włoski)
- 2-3 szalotki (albo jedna biała cebula)
- kilka gałązek natki pietruszki
- mała garść gałązek świeżego oregano
- kopiasta łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- łyżeczka ziela angielskiego
- 4-5 listków laurowych
- 3-4 goździki
- sól morska
Bulion warzywny – PRZEPIS:
- W dużym garnku umieść obrane ze skórki marchewki i pietruszki, obrany seler przekrojony na pół, fenkuł przekrojony na pół oraz obrane z łupinek i przekrojone na pół szalotki.
- Natkę pietruszki i łodyżki oregano zwiąż sznurkiem w zgrabny pęczek (bouquet garni) i dodaj do garnka. Dorzuć przyprawy i listki laurowe.
- Wlej 3 litry wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 3 godziny.
- Gotowy bulion możesz przecedzić przez sito o drobnych oczkach i użyć od razu albo wystudzić i zamrozić. Jeżeli chcesz zamrozić bulion w formie domowych bulionowych kostek, wcześniej mocno go zredukuj.
- W razie potrzeby, możesz wzbogacać smak bulionu, dodając do niego np. seler naciowy, por, lubczyk, imbir, chilli czy kiszoną cytrynę.