Pieczony fenkuł z pomarańczą.
Fenkuł, czyli koper włoski to nasze ulubione warzywo. Bardzo lubię przyrządzać go zarówno na surowo, jak i na gorąco (przepisy). Pieczony fenkuł prosto z piekarnika i orzeźwiające pomarańcze to doskonały zestaw, który nie dość, że wspaniale smakuje, to jeszcze jest ultra łatwy w przygotowaniu. Upieczony w ten sposób koper idealnie mięknie (twardy rdzeń również), a skropiony dressingiem pięknie chłonie smaki.
Uwagi:
- W razie potrzeby pekany zastąp orzechami włoskimi, pistacjami lub piniolami
- Jeżeli fenkuł ma ładną natkę, użyj jej zamiast koperku
Pieczony fenkuł z pomarańczą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 nieduże bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
- 4 czerwone pomarańcze sycylijskie – z jednej wcześniej zetrzyj skórkę
- mała garść orzechów pekan
- trochę natki koperku lub fenkułu
- 3-4 łyżeczki miodu (u mnie: tymiankowy)
- pół limonki
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- sól roztarta w moździerzu (u mnie: różowa himalajska)
- pieprz roztarty w moździerzu
Pieczony fenkuł z pomarańczą – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Wyszorowany fenkuł przekrój na połówki, pozostawiając twardszy, środkowy rdzeń bulwy, a każdą połówkę pokrój na osiem cząstek.
- Cząstki fenkułu rozłóż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- W miseczce lub słoiku wymieszaj 2 łyżeczki miodu, oliwę i sok z połowy limonki. Dressing powinien być dość gęsty. Dodaj sól i pieprz. Przy pomocy pędzelka potraktuj dressingiem każdą cząstkę kopru włoskiego.
- Wstaw blachę pod górny grill piekarnika na ok. 20-30 minut i piecz do momentu, aż cząstki kopru zaczną ładnie się rumienić.
- W tym czasie umyte pomarańcze okrój ostrym nożem ze skórki, po czym wykrój z nich zgrabne cząstki i odłóż. Do miski wyciśnij sok z pozostałych części pomarańczy.
- Do wyciśniętego soku z pomarańczy dodaj 1-2 łyżeczki miodu, przelej do małego garnka i zredukuj na dużym ogniu, aż zgęstnieje.
- Kawałki upieczonego fenkułu przełóż na talerze, dodaj cząstki pomarańczy i orzechy. Całość skrop oliwą oraz zagęszczonym dressingiem. Na koniec dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy i trochę koperku.