Pieczony fenkuł z pomarańczą.

Fenkuł, czyli koper włoski to nasze ulubione warzywo. Bardzo lubię przyrządzać go zarówno na surowo, jak i na gorąco (przepisy). Pieczony fenkuł prosto z piekarnika i orzeźwiające pomarańcze to doskonały zestaw, który nie dość, że wspaniale smakuje, to jeszcze jest ultra łatwy w przygotowaniu. Upieczony w ten sposób koper idealnie mięknie (twardy rdzeń również), a skropiony dressingiem pięknie chłonie smaki.

Uwagi:

  • W razie potrzeby pekany zastąp orzechami włoskimi, pistacjami lub piniolami
  • Jeżeli fenkuł ma ładną natkę, użyj jej zamiast koperku

Pieczony fenkuł z pomarańczą

Pieczony fenkuł z pomarańczą

Pieczony fenkuł z pomarańczą

Pieczony fenkuł z pomarańczą

Pieczony fenkuł z pomarańczą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 nieduże bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
  • 4 czerwone pomarańcze sycylijskie – z jednej wcześniej zetrzyj skórkę
  • mała garść orzechów pekan
  • trochę natki koperku lub fenkułu
  • 3-4 łyżeczki miodu (u mnie: tymiankowy)
  • pół limonki
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • sól roztarta w moździerzu (u mnie: różowa himalajska)
  • pieprz roztarty w moździerzu

Pieczony fenkuł z pomarańczą – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Wyszorowany fenkuł przekrój na połówki, pozostawiając twardszy, środkowy rdzeń bulwy, a każdą połówkę pokrój na osiem cząstek.
  3. Cząstki fenkułu rozłóż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. W miseczce lub słoiku wymieszaj 2 łyżeczki miodu, oliwę i sok z połowy limonki. Dressing powinien być dość gęsty. Dodaj sól i pieprz. Przy pomocy pędzelka potraktuj dressingiem każdą cząstkę kopru włoskiego.
  5. Wstaw blachę pod górny grill piekarnika na ok. 20-30 minut i piecz do momentu, aż cząstki kopru zaczną ładnie się rumienić.
  6. W tym czasie umyte pomarańcze okrój ostrym nożem ze skórki, po czym wykrój z nich zgrabne cząstki i odłóż. Do miski wyciśnij sok z pozostałych części pomarańczy.
  7. Do wyciśniętego soku z pomarańczy dodaj 1-2 łyżeczki miodu, przelej do małego garnka i zredukuj na dużym ogniu, aż zgęstnieje.
  8. Kawałki upieczonego fenkułu przełóż na talerze, dodaj cząstki pomarańczy i orzechy. Całość skrop oliwą oraz zagęszczonym dressingiem. Na koniec dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy i trochę koperku.

Pieczony fenkuł z pomarańczą

Pieczony fenkuł z pomarańczą

Pieczony fenkuł z pomarańczą