Bataty duszone w soku z pomarańczy.

Co robisz, gdy masz karton pomarańczy na sok? Upłynniasz je, po czym delektujesz się smakiem pysznego, świeżego soku, a jeżeli sporo z niego zostanie, gotujesz coś fajnego, co w składnikach również ma sok. W ten sposób powstają takie pomysły, jak na przykład pyszne bataty z orzechami duszone w soku z pomarańczy. Szybkie, łatwe, całoroczne, pasujące do wszystkiego.

Bataty powinny zmięknąć, ale nie rozgotować się. Postaraj się nie przesadzić z ilością płynu, który na koniec powinien przypominać raczej gęstą glazurę. Najlepiej dolać trochę więcej soku – w razie potrzeby – w trakcie gotowania aniżeli wlać go od razu zbyt dużo. Możesz użyć innych przypraw niż proponowane przeze mnie, ale zestaw z przepisu bardzo dobrze podkreśla smaki. Miód ma za zadanie przełamać kwaskowatą nutę sosu – dodaj go tyle, ile uznasz za stosowne, pamiętając jednak, że całość nie powinna być zbyt słodka.

Bataty duszone w soku z pomarańczy

Bataty duszone w soku z pomarańczy

Bataty duszone w soku z pomarańczy

Bataty duszone w soku z pomarańczy

Bataty duszone w soku z pomarańczy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Sok

  • 11 pomarańczy Tarocco i 3 limonki – z takiej ilości cytrusów uzyskasz ok. 1,2 litra świeżego soku

Bataty

  • 800 g batatów
  • ok. 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (u mnie z dodatkiem kilku limonek, dla przełamania słodyczy) domowej roboty (ok 6 pomarańczy i jedna limonka)
  • łyżka miodu lub syropu z daktyli
  • kilka goździków
  • pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • łyżeczka nepalskiego pieprzu Timur (może być inny aromatyczny pieprz)
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  • duża garść – ok. 50 g – orzechów pekan (albo innych)
  • garść listków świeżej mięty
  • oliwa extra vergine

Bataty duszone w soku z pomarańczy – PRZEPIS:

  1. Pomarańcze i limonki obierz ze skórki niezbyt dokładnie (albedo może zostać) i – używając sita o grubszych oczkach – wyciśnij z nich sok w wyciskarce wolnoobrotowej RONIC Zyle. Z podanej ilości cytrusów uzyskałem ok. 1,2 litra soku.
  2. Bataty obierz ze skórki i pokrój w niezbyt duże kawałki. Podsmaż je w głębszej patelni lub innym podobnym naczyniu, co jakiś czas mieszając, aż zaczną się rumienić.
  3. Wlej sok z pomarańczy i dodaj goździki. Dodaj tylko tyle soku, by jego powierzchnia zrównała się z batatami. Gotuj, aż znaczna część płynu odparuje.
  4. Dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową oraz pieprz i ziele angielskie, roztarte w moździerzu. Przykryj naczynie i duś całość ok. 15-20 minut, aż bataty zmiękną, a sos mocno się zredukuje i zgęstnieje.
  5. Zdejmij naczynie z ognia, dodaj miód, orzechy i posiekane listki mięty. Wymieszaj i podawaj.

Bataty duszone w soku z pomarańczy

Bataty duszone w soku z pomarańczy

Bataty duszone w soku z pomarańczy

Bataty duszone w soku z pomarańczy

Bataty duszone w soku z pomarańczy