Sałatka ziemniaczana Vaclava Havla.

Havel od kuchni” to jedna z bardziej nietuzinkowych książek kucharskich ostatnich lat, a przepis na sałatkę ziemniaczaną Vàclava Havla jest jak podróż w czasie. Michael Žantovski o sałatce pisze tak: „Można by powiedzieć, że sałatka ziemniaczana to przecież żadna sztuka. Niby prawda. Ale też żadna przyjemność spożywać burawą masę dziwnej konsystencji, która czasem nosi tę nazwę. Bo główny jej składnik, jak można się domyślić, to ziemniaki. Najlepsze są gotowane w mundurkach, lekko wilgotnawe ziemniaki sałatkowe typu A. Jeśli uda się dobrze trafić, to już połowa sukcesu”.

Każdy lub prawie każdy, kto miał wątpliwą przyjemność poznać uroki życia w PRL-u, z pewnością pamięta – lub chociaż kojarzy – klasyczną sałatkę ziemniaczaną. Evergreen rodzinnych spotkań, przebój świątecznych stołów – sałatka ziemniaczana składniki miała uniwersalne, królowała więc bez względu na porę roku. Moja mama przyrządza ją zawsze z majonezem, przez co podchodzę do tej sałatki raczej bez entuzjazmu, i – przyznaję – nie jadłem jej już od wieków. Poniższa „havlova” wersja pomija majonez, dzięki czemu jest lżejsza, a co najważniejsze smakuje tak dobrze, że trudno się od niej oderwać! Zmieniłem kilka drobiazgów, np. znienawidzony groszek z puszki zastąpiłem groszkiem mrożonym. Jajka – zgodnie z sugestią Vaclava – możesz posiekać i dodać do sałatki albo, wspinając się na wyżyny rustykalizmu, pokroić je w ćwiartki i udekorować nimi wierzch sałatki.

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej warto łączyć z gotowaniem bulionu. Wystarczy zwiększyć ilość marchwi i selera oraz dodać paprykę, po czym po odpowiednim (wskazanym w przepisie) czasie wyciągnąć z garnka to, co ma trafić do sałatki, pozostałe warzywa gotując do momentu, aż bulion będzie gotowy.

Sałatka ziemniaczana Vaclava Havla

Sałatka ziemniaczana Vaclava Havla

Sałatka ziemniaczana Vaclava Havla

Sałatka ziemniaczana Vaclava Havla – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

  • ok. 700 g ziemniaków sałatkowych (typ A)
  • 2-3 małe szalotki (albo 1 mniejsza cebula)
  • 4 ogórki kiszone (albo konserwowe)
  • ok. 200 g zielonego groszku (u mnie: mrożony, u Havla: z puszki)
  • 2 ugotowane marchewki (z bulionu)
  • pół ugotowanego selera (z bulionu)
  • ugotowana czerwona papryka
  • 2-4 jajka ugotowane na twardo (zerówki, wolny chów)
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • oliwa extra vergine
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • sól (różowa himalajska roztarta w moździerzu)
  • pieprz, roztarty w moździerzu
  • trochę natki pietruszki

Sałatka ziemniaczana Vaclava Havla – PRZEPIS:

  1. Ugotuj marchew, seler i paprykę – najlepiej zrób to przy okazji gotowania bulionu. Do ugotowania papryki wystarczy ok. 20 minut, marchew i seler potrzebują około 30 minut.
  2. Ziemniaki ugotuj al dente w mundurkach w osolonej wodzie (nie przegotuj!). Odcedź (nie przelewaj zimną wodą), przełóż z powrotem do garnka, przykryj garnek i odstaw.
  3. W tym czasie ugotuj na parze zielony groszek (ok. 5 minut) oraz jajka na twardo.
  4. Do dużej miski dodaj ostudzone, obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki ziemniaki, pokrojoną marchew i seler oraz kawałki papryki (wcześniej warto usunąć z niej skórę, odchodzi nadzwyczaj łatwo). 
  5. Dodaj posiekane szalotki, pokrojone ogórki oraz groszek. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Przygotuj dressing: wymieszaj (np. w zakręconym słoiku) musztardę Dijon, sok z cytryny i porządny chlust oliwy. Dodaj do sałatki i wymieszaj.
  7. Gotową sałatkę przełóż do docelowej miski, na wierzchu ułóż ćwiartki jajek i posyp całość listkami pietruszki.

Sałatka ziemniaczana Vaclava Havla

Sałatka ziemniaczana Vaclava Havla