Pieczona troć z groszkiem i batatem.

Troć fiordowa to dziki, szlachetny, ekologiczny bliźniak łososia. Żyje na wolności, poluje, nie jest sztucznie dokarmiana. Pod względem wyglądu i smaku przypomina łososia, ale ma delikatniejsze, nieco mniej tłuste i smaczniejsze mięso. Świetnie nadaje się jako materiał na gravlax, do pieczenia czy gotowania na parze.

Użyj dzikiej troci lub łososia w dowolnej postaci. Puree z naturalnie słodkiego batata warto podostrzyć chilli i ostrą suszoną papryką. Nie ma przeszkód, by puree przyrządzić z innych bulw lub warzyw korzeniowych. Zielony groszek dobrze neutralizuje tłustość troci, podobnie jak sok z limonki dodany na koniec.

Jakie wino do tego? Wino jest niezbędne, ponieważ tłuste ryby chłoną wino jak bakłażan oliwę ;-) Republika Wina proponuje wytrawne węgierskie Penke (Pinot Gris 2018 – Zelna Borászat, Balaton), które ma „sporo orzeźwiającej kwasowości, ale również krągłego i kremowego wykończenia wina węgierską beczką; pomoże to w poradzeniu sobie z batatem”. Sympatyczne wino codzienne, spełniło swoją rolę, poradziło sobie i z batatem, i z naszym atawistycznym lękiem ;-)

Pieczona troć z groszkiem i batatem

Pieczona troć z groszkiem i batatem

Pieczona troć z groszkiem i batatem

Pieczona troć z groszkiem i batatem

Pieczona troć z groszkiem i batatem

Pieczona troć z groszkiem i batatem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • troć fiordowa (ok. 600 g) w dowolnej postaci
  • ok. 600 g batatów
  • 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1-2 szalotki (w zależności od wielkości)
  • garść listków świeżej mięty
  • 1-2 papryczki chilli
  • garść listków świeżej kolendry
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • sól roztarta w moździerzu
  • pieprz roztarty w moździerzu
  • do podania: białe wytrawne węgierskie Penke (Pinot Gris 2018 – Zelna Borászat, Balaton)

Pieczona troć z groszkiem i batatem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C.
  2. W tym czasie obierz bataty ze skórki, pokrój na kawałki i ugotuj na parze (ok. 15 minut).
  3. Z ugotowanych i jeszcze ciepłych batatów przygotuj puree, najlepiej przy pomocy odpowiedniej przystawki do robota kuchennego Magimix. Puree przetarte w Magimixie jest idealnie kremowe i nie wymaga dodawania do warzyw tony masła. Ja dodaję do niego tylko oliwę i przyprawy, dzięki czemu jest lżejsze.
  4. Przełóż puree do miski, wlej trochę oliwy, dodaj sól i sporo pieprzu, wymieszaj. 
  5. Ułóż troć na blasze, natłuść rybę oliwą, oprósz solą i pieprzem. 
  6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 12 minut lub nieco dłużej.
  7. Na patelni podduś posiekaną szalotkę, aż zmięknie, po czym dodaj zielony groszek i posiekane chilli (możesz usunąć pestki, jeżeli chcesz, by były mniej ostre). Duś pod przykryciem około 5 minut. Zdejmij z ognia, dodaj posiekane zioła i wymieszaj.
  8. Na talerzach ułóż porcje puree, dodaj rybę, a na koniec groszek. Skrop oliwą i sokiem z limonki.
  9. Pamiętaj o winie!

Pieczona troć z groszkiem i batatem

Pieczona troć z groszkiem i batatem

Pieczona troć z groszkiem i batatem

Pieczona troć z groszkiem i batatem

Pieczona troć z groszkiem i batatem

Pieczona troć z groszkiem i batatem