Pieczona troć z groszkiem i batatem.
Troć fiordowa to dziki, szlachetny, ekologiczny bliźniak łososia. Żyje na wolności, poluje, nie jest sztucznie dokarmiana. Pod względem wyglądu i smaku przypomina łososia, ale ma delikatniejsze, nieco mniej tłuste i smaczniejsze mięso. Świetnie nadaje się jako materiał na gravlax, do pieczenia czy gotowania na parze.
Użyj dzikiej troci lub łososia w dowolnej postaci. Puree z naturalnie słodkiego batata warto podostrzyć chilli i ostrą suszoną papryką. Nie ma przeszkód, by puree przyrządzić z innych bulw lub warzyw korzeniowych. Zielony groszek dobrze neutralizuje tłustość troci, podobnie jak sok z limonki dodany na koniec.
Jakie wino do tego? Wino jest niezbędne, ponieważ tłuste ryby chłoną wino jak bakłażan oliwę ;-) Republika Wina proponuje wytrawne węgierskie Penke (Pinot Gris 2018 – Zelna Borászat, Balaton), które ma „sporo orzeźwiającej kwasowości, ale również krągłego i kremowego wykończenia wina węgierską beczką; pomoże to w poradzeniu sobie z batatem”. Sympatyczne wino codzienne, spełniło swoją rolę, poradziło sobie i z batatem, i z naszym atawistycznym lękiem ;-)
Pieczona troć z groszkiem i batatem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- troć fiordowa (ok. 600 g) w dowolnej postaci
- ok. 600 g batatów
- 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 1-2 szalotki (w zależności od wielkości)
- garść listków świeżej mięty
- 1-2 papryczki chilli
- garść listków świeżej kolendry
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- sól roztarta w moździerzu
- pieprz roztarty w moździerzu
- do podania: białe wytrawne węgierskie Penke (Pinot Gris 2018 – Zelna Borászat, Balaton)
Pieczona troć z groszkiem i batatem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C.
- W tym czasie obierz bataty ze skórki, pokrój na kawałki i ugotuj na parze (ok. 15 minut).
- Z ugotowanych i jeszcze ciepłych batatów przygotuj puree, najlepiej przy pomocy odpowiedniej przystawki do robota kuchennego Magimix. Puree przetarte w Magimixie jest idealnie kremowe i nie wymaga dodawania do warzyw tony masła. Ja dodaję do niego tylko oliwę i przyprawy, dzięki czemu jest lżejsze.
- Przełóż puree do miski, wlej trochę oliwy, dodaj sól i sporo pieprzu, wymieszaj.
- Ułóż troć na blasze, natłuść rybę oliwą, oprósz solą i pieprzem.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 12 minut lub nieco dłużej.
- Na patelni podduś posiekaną szalotkę, aż zmięknie, po czym dodaj zielony groszek i posiekane chilli (możesz usunąć pestki, jeżeli chcesz, by były mniej ostre). Duś pod przykryciem około 5 minut. Zdejmij z ognia, dodaj posiekane zioła i wymieszaj.
- Na talerzach ułóż porcje puree, dodaj rybę, a na koniec groszek. Skrop oliwą i sokiem z limonki.
- Pamiętaj o winie!