HAVEL OD KUCHNI – jedna z bardziej nietuzinkowych książek kucharskich ostatnich lat.

„Havel od Kuchni” to bez dwóch zdań jedna z bardziej nietuzinkowych książek kucharskich ostatnich lat. Strach ją otworzyć, bo trudno się oderwać. Autentycznie. Wydawniczy strzał w dziesiątkę, ale po kolei.

HAVEL OD KUCHNI

HAVEL OD KUCHNI

HAVEL OD KUCHNI

Václav Havel – najsłynniejszy czeski prezydent, a przede wszystkim pisarz, dramaturg, eseista, polityk, działacz antyreżimowy i po prostu dobry, powszechnie lubiany człowiek – przez całe swoje życie był również zapalonym, rozmiłowanym w gotowaniu domowym kucharzem. Uwielbiał zupy, leczo i zwykłe grzanki na sucho. Kochał knajpiane potrawy, wśród których czołowe miejsce zajmował – a jakże – smażony ser. „Na obronę smażonego sera można powiedzieć, że jeśli przygotujemy go na świeżo (nie z mrożonego półproduktu) na nieprzypalonym tłuszczu i z jarzynowym dodatkiem, to życia nam nie skróci”. Przekonani? Ja bym nie polemizował 😉

Przepisy Václava Havla są jak podróż w czasie, a uroki i trudy minionej epoki odbijają się w nich jak w zwierciadle. Kreatywne receptury na ciężkie czasy to jednak nie wszystko. Książkę przygotował Michael Žantovski – przyjaciel, rzecznik prasowy i sekretarz Havla, nie dziwi więc, że tytuł pęka w szwach od zabawnych anegdot i archiwalnych fotografii, przez co jest trochę jak wgląd w prywatne archiwum, a zarazem lekcja historii na wesoło, bo czytając tę książkę nie śmiać się po prostu nie sposób 🙂 To jeden z tych tytułów, który w każdej sekundzie przypomina, że jedzenie to ludzie. Spotkania, biesiady, opowieści.

Kto chce przetestować Gniew Łukaszenki, ulubione prezydenckie zupy, sałatki ziemniaczane na kilka sposobów, rogaliki waniliowe i kilkadziesiąt innych kulinarnych pomysłów Václava Havla, ten powinien bezzwłocznie zaopatrzyć się w tę książkę. Jest świetna, naprawdę warto! Ugotuję z niej co najmniej kilka potraw, na które przepisy niebawem znajdziecie na blogu. Podróżniczo znów nas przydusili, więc kulinarnie machniemy się do Czech 🙂 I jakoś tak tęskno się zrobiło za morawskimi winami…

Książkę możesz zamówić na stronie Wydawnictwa Afera.

Michael Žantovský, Havel od kuchni (Kančí na dančím. Kuchařka Václava Havla), tłumaczenie: Andrzej S. Jagodziński, Wydawnictwo Afera, Wrocław 2020.

HAVEL OD KUCHNI

HAVEL OD KUCHNI

HAVEL OD KUCHNI

HAVEL OD KUCHNI