Ziemniaki w kratkę (wegańskie).
Ziemniaki w kratkę lub szachownicę – niby zwykłe, a trochę niezwykłe. W miarę lekkie – pieczone, nie smażone, z oliwą zamiast masła. W 100% roślinne, pikantne i aromatyczne. Pyszne, jak każde pieczone ziemniaki. Dobre sauté i jako dodatek – dosłownie – do wszystkiego, dlatego podaj je z czym chcesz. To ultra łatwy przepis na każdą okazję, który – podobnie jak słynne ziemniaki Hasselback – nigdy się nie nudzi.
Sprawdź też:
- Pieczone ziemniaki nie z tej ziemi – cudnie chrupiące
- Ziemniaki z pieca w cydrze
- Pieczone ziemniaki z koprem włoskim i szprotkami
- Pyszne ziemniaki rozmarynowe
- Ziemniaki z bobem
- Złote ziemniaki pieczone z miodem i kurkumą
- Ziemniaki z balsamico
- Pieczone ziemniaki cytrynowe
Ziemniaki w kratkę – SKŁADNIKI na 3-4 porcje:
- kilka sporych ziemniaków jakiejś fajnej odmiany (innej niż Irga)
- oliwa extra vergine
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- papryczka piri piri, rozgnieciona w moździerzu
- łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
- czarny pieprz, roztarty w moździerzu
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- 100 ml wody (wodę możesz zastąpić np. cydrem lub perry)
Ziemniaki w kratkę – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Ziemniaki obierz ze skórki, po czym przepłucz je pod bieżącą wodą i natnij nożem, tworząc kratkę. Nacięcia powinny być dość głębokie, ale ziemniaki powinny pozostać w całości. Ponacinane ziemniaki przekładaj kolejno do miski z wodą.
- W małej misce wymieszaj przyprawy wraz z solą i posiekanymi listkami rozmarynu.
- Osusz ziemniaki, natrzyj je oliwą oraz mieszanką przypraw i ziół, przede wszystkim od naciętej strony.
- Ułóż ziemniaki w dowolnym naczyniu do zapiekania.
- Na dno naczynia wlej ok. 100 ml wody i wstaw całość do piekarnika.
- Piecz, aż nacięta na ziemniakach kratka ładnie się zrumieni, a ziemniaki idealnie zmiękną (ok. 1,5 godziny, w zależności od piekarnika). Finalny czas pieczenia każdorazowo będzie zależeć od odmiany i wielkości ziemniaków. W razie potrzeby, pod koniec pieczenia przykryj naczynie folią aluminiową, by ziemniaki nadmiernie nie spiekły się od góry.
- Przed podaniem skrop oliwą.