Ziemniaki w kratkę (wegańskie).
Ziemniaki w kratkę lub szachownicę – niby zwykłe, a trochę niezwykłe. W miarę lekkie – pieczone, nie smażone, z oliwą zamiast masła. W 100% roślinne, pikantne i aromatyczne. Pyszne, jak każde pieczone ziemniaki. Dobre sauté i jako dodatek – dosłownie – do wszystkiego, dlatego podaj je z czym chcesz. To ultra łatwy przepis na każdą okazję, który – podobnie jak słynne ziemniaki Hasselback – nigdy się nie nudzi.
Sprawdź też:
- Pieczone ziemniaki nie z tej ziemi – cudnie chrupiące
- Ziemniaki z pieca w cydrze
- Pieczone ziemniaki z koprem włoskim i szprotkami
- Pyszne ziemniaki rozmarynowe
- Ziemniaki z bobem
- Złote ziemniaki pieczone z miodem i kurkumą
- Ziemniaki z balsamico
- Pieczone ziemniaki cytrynowe
Ziemniaki w kratkę – SKŁADNIKI na 3-4 porcje:
- kilka sporych ziemniaków jakiejś fajnej odmiany (innej niż Irga)
- oliwa extra vergine
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- papryczka piri piri, rozgnieciona w moździerzu
- łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
- czarny pieprz, roztarty w moździerzu
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- 100 ml wody (wodę możesz zastąpić np. cydrem lub perry)
Ziemniaki w kratkę – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Ziemniaki obierz ze skórki, po czym przepłucz je pod bieżącą wodą i natnij nożem, tworząc kratkę. Nacięcia powinny być dość głębokie, ale ziemniaki powinny pozostać w całości. Ponacinane ziemniaki przekładaj kolejno do miski z wodą.
- W małej misce wymieszaj przyprawy wraz z solą i posiekanymi listkami rozmarynu.
- Osusz ziemniaki, natrzyj je oliwą oraz mieszanką przypraw i ziół, przede wszystkim od naciętej strony.
- Ułóż ziemniaki w dowolnym naczyniu do zapiekania.
- Na dno naczynia wlej ok. 100 ml wody i wstaw całość do piekarnika.
- Piecz, aż nacięta na ziemniakach kratka ładnie się zrumieni, a ziemniaki idealnie zmiękną (ok. 1,5 godziny, w zależności od piekarnika). Finalny czas pieczenia każdorazowo będzie zależeć od odmiany i wielkości ziemniaków. W razie potrzeby, pod koniec pieczenia przykryj naczynie folią aluminiową, by ziemniaki nadmiernie nie spiekły się od góry.
- Przed podaniem skrop oliwą.
Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska, aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.
Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska, aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.