Ziemniaki w kratkę (wegańskie).

Ziemniaki w kratkę lub szachownicę – niby zwykłe, a trochę niezwykłe. W miarę lekkie – pieczone, nie smażone, z oliwą zamiast masła. W 100% roślinne, pikantne i aromatyczne. Pyszne, jak każde pieczone ziemniaki. Dobre sauté i jako dodatek – dosłownie – do wszystkiego, dlatego podaj je z czym chcesz. To ultra łatwy przepis na każdą okazję, który – podobnie jak słynne ziemniaki Hasselback – nigdy się nie nudzi.

Ziemniaki w kratke

Ziemniaki w kratke

Ziemniaki w kratke

Sprawdź też:

Ziemniaki w kratkę – SKŁADNIKI na 3-4 porcje:

  • kilka sporych ziemniaków jakiejś fajnej odmiany (innej niż Irga)
  • oliwa extra vergine
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • papryczka piri piri, rozgnieciona w moździerzu
  • łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
  • czarny pieprz, roztarty w moździerzu
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
  • 100 ml wody (wodę możesz zastąpić np. cydrem lub perry)

Ziemniaki w kratkę – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Ziemniaki obierz ze skórki, po czym przepłucz je pod bieżącą wodą i natnij nożem, tworząc kratkę. Nacięcia powinny być dość głębokie, ale ziemniaki powinny pozostać w całości. Ponacinane ziemniaki przekładaj kolejno do miski z wodą.
  3. W małej misce wymieszaj przyprawy wraz z solą i posiekanymi listkami rozmarynu.
  4. Osusz ziemniaki, natrzyj je oliwą oraz mieszanką przypraw i ziół, przede wszystkim od naciętej strony.
  5. Ułóż ziemniaki w dowolnym naczyniu do zapiekania.
  6. Na dno naczynia wlej ok. 100 ml wody i wstaw całość do piekarnika.
  7. Piecz, aż nacięta na ziemniakach kratka ładnie się zrumieni, a ziemniaki idealnie zmiękną (ok. 1,5 godziny, w zależności od piekarnika). Finalny czas pieczenia każdorazowo będzie zależeć od odmiany i wielkości ziemniaków. W razie potrzeby, pod koniec pieczenia przykryj naczynie folią aluminiową, by ziemniaki nadmiernie nie spiekły się od góry.
  8. Przed podaniem skrop oliwą.

Ziemniaki w kratke

Ziemniaki w kratke

Ziemniaki w kratke