Sałatka z cytronem i pecorino.

Słoneczny cytron (cedrat) to rodzaj cytrusa, który uprawia się między innymi na Sycylii. Owoce cytrona potrafią osiągać naprawdę spore rozmiary, dzięki czemu z jednego owocu można przygotować nawet kilka smakołyków. Jeżeli masz do wyboru owoce mniejsze (do 500 g) i większe (ok. 1 kg), wybieraj mniejsze cedraty, ponieważ ich miąższ jest bardziej soczysty i w rezultacie bogatszy pod względem smakowym. Cytron ma grube słodkawe albedo i względnie niewielką ilość łagodnie cytrynowego miąższu. Wystarczy starannie (i cienko!) obrać go z żółtej skórki, pokroić w plasterki i można jeść 🙂 Czysty miąższ cytrona jedzony bez dodatków najbardziej przypomina w smaku słodkawy ogórek.

Cytron świetnie komponuje się z wieloma składnikami, w tym oczywiście z dobrymi serami. Sery nie muszą być z Sycylii, ale jeżeli to tylko możliwe, warto pozostać przy składnikach z jednego regionu. Sycylijski Pecorino z pieprzem dodaje całości ostrości. Dzięki sporej ilości kwaskowatych smaków sałatka jest ultra orzeźwiająca, a jednocześnie jej kwasowość przełamują słodkie pomarańcze. Jeśli będzie Ci mało słodyczy, skrop ją na koniec miodem albo przygotuj dressing z oliwy i miodu.

Uwagi:

  • Krótkie marynowanie cytrona w soku z limonki dodaje smaku i sprawia, że owoc nieco mięknie – nie jest to niezbędne, cytron nadaje się do jedzenia od razu,
  • Wymieszaj cytron z pestkami granatu w ostatniej chwili, jeżeli nie chcesz, by cytrus mocniej zabarwił się na różowo.

Sałatka z cytronem i pecorino

Sałatka z cytronem i pecorino

Sałatka z cytronem i pecorino

Sałatka z cytronem i pecorino

Sałatka z cytronem i pecorino

Sałatka z cytronem i pecorino

Sałatka z cytronem i Pecorino – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 mały (ok. 300 g) lub pół dużego (ok. 600-700 g) cytrona
  • pestki z połowy granatu
  • 1-2 limonki lub cytryny
  • 3 czerwone pomarańcze (sycylijskie Tarocco)
  • Pecorino z pieprzem lub inny dobry ser
  • garść listków świeżej mięty
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Sałatka z cytronem i Pecorino – SKŁADNIKI

  1. Obieraczką do warzyw obierz cytron ze skórki, po czym pokrój go na ok. 2-2,5 mm plasterki. Najwygodniej użyć do tego celu krajalnicy (mandoliny*). Plasterki cytrona pokrój na ćwiartki, przełóż do miski i dodaj świeżo wyciśnięty sok z limonek. Odstaw na ok. 15-20 minut lub dłużej.
  2. Nad miską wyłuskaj pestki z połówki granatu. Usuń ewentualne niejadalne fragmenty miąższu granatu, pozostawiając same pestki i sok.
  3. Pomarańcze okrój ostrym nożem ze skórki i albedo, po czym pokrój je w plastry. Plastry pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki.
  4. Pomarańcze przełóż do miski z pestkami granatu, dodaj zamarynowany wcześniej cytron i posiekane listki mięty, wymieszaj.
  5. Podziel na porcje, skrop sokiem pozostałym w misce, dodaj pokruszony Pecorino lub inny dobry ser, a na koniec skrop oliwą.

Sałatka z cytronem i pecorino

Sałatka z cytronem i pecorino

*Cytron kroję w plasterki odpowiedniej grubości (2,5 mm) przy pomocy jednej z kilku nakładek do krajalnicy (mandoliny) Zyle. To bardzo praktyczna nowość w ofercie Ronic, dzięki której możesz pięknie i błyskawicznie kroić warzywa i owoce. Używając krajalnicy przygotujesz plastry i słupki warzyw lub owoców do suszenia, frytki do smażenia, pokroisz warzywa na zupę lub posiekasz je na sałatkę – szybko i idealnie, a co najważniejsze bez ryzyka zacięcia, ponieważ krajalnicę skonstruowano tak, by chronić użytkownika przed przypadkowym zranieniem – elementem zestawu jest m.in. bezpieczny uchwyt na warzywa i owoce. Więcej info o krajalnicy znajdziesz tutaj, a w tym sklepie zamówisz ją teraz ze sporym rabatem!

Sałatka z cytronem

Sałatka z cytronem i pecorino